MKB Mobilbank alkalmazás

Ingyenes, próbálja ki!

Bezárás

Bank, biztonság – közös érdek

A biztonságnak életünkben, pénzügyeink intézésében kiemelt szerepe van. Az MKB Bank ezt szem előtt tartva mindent megtesz, hogy olyan környezetet alakítson ki, ahol a kényelem és a minőségi szolgáltatások minél egyszerűbb igénybe vétele mellett az ügyfelek és az alkalmazottak is biztonságban érezhetik magukat. Bankunk nemcsak az Önök pénzét őrzi és gyarapítja, hanem az ügyfelek és az alkalmazottak, valamint adataik biztonságát is védi. A biztonság megőrzése közös érdekünk, és az Ön részéről is körültekintést, elővigyázatosságot tesz szükségessé. A továbbiakban erről adunk összefoglaló tájékoztatót.

Figyelem: aktuális csalások!

Online termékhirdetésekkel kapcsolatos csalások

Figyelemfelhívás telefonos adathalászatra!

VIGYÁZAT ÚJ TELEFONOS CSALÁSI MÓDSZER!

COVID-19 csalások

MKB bank nevében történő adathalász e-mailek (linket vagy pdf dokumentumot tartalmazó e-mailek)

Gyors befektetési / hitelfelvételi lehetőséget ígérő csalások

Ingatlanos csalások

Csomagértesítője érkezett? Ne töltsön le ismeretlen alkalmazást!

Adathalász tevékenység ismétlődő előfordulására hívjuk fel ügyfeleink figyelmét

A telefonos csalók – ügyfeleink megtévesztésének szándékával - az MKB Bank ügyfélszolgálati telefonszámához hasonló számokról, magukat az MKB dolgozóinak kiadva hívják fel közvetlenül az ügyfeleinket.

A csalók - különböző, hivatalosnak tűnő indokokkal, hivatkozásokkal - ügyfeleink bankkártya és internetes banki azonosítót akarják megszerezni és telefonos alkalmazások és internetes programok letöltését kérik.

Ismételten felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy az MKB Bank soha, semmilyen esetben, semmilyen módon (telefonon, e-mailben, sms-ben) nem kéri ügyfeleitől jelszavaikat és nem kéri ügyfeleit internetes programok, telefonos alkalmazások telepítésére. Példa jelleggel az egyik, jelenleg alkalmazott elkövetési mód típus:

„Az Ügyfelet egy magyarországi bank nevében budapesti telefonszámról hívták, majd amikor az Ügyfél tájékoztatta a telefonáló csalót, hogy nem az a bank a számlavezetője, akire a telefonáló hivatkozott, akkor a telefonáló azonnal felajánlotta, hogy "átkapcsolja” saját bankjához.

Ezen - példa jelleggel hivatkozott – elkövetési tipushoz kapcsolódóan tájékoztatjuk, hogy magyarországi bankok telefonos ügyfélszolgálatai nem végeznek egymás közötti hívás-átkapcsolást.

Kérjük, minden esetben a lehető legnagyobb körültekintéssel járjanak el és fokozott óvatosággal ügyeljenek banki és személyes adataik biztonságára!

Vírusok, trójai és kémprogramok

Egy korszerű bank alapvető infrastruktúráját az informatikai rendszere jelenti. Az MKB Bank informatikai rendszere folyamatos fejlesztés alatt áll annak érdekében, hogy szolgáltatásainkkal a leginkább meg tudjunk felelni ügyfeleink elvárásainak. Figyelemmel kísérjük és elemezzük az informatikai rendszereket fenyegető veszélyeket annak érdekében, hogy minden esetben kockázatarányos intézkedésekkel biztosítani tudjuk informatikai rendszereink magas szintű biztonságát, az adatok védelmének érdekében. Az MKB Bank által kialakított biztonság megőrzéséhez elengedhetetlen az Ön közreműködése, körültekintő, elővigyázatos eljárása, és az Ön által használt eszköz banki műveletek végzésére való alkalmas állapota, hogy a csalók ne kaphassanak esélyt. A számítógépes bűnözők kártékony szoftvereikkel képesek átvenni a felügyeletet a nem megfelelő védelemmel rendelkező számítógép, tablet PC vagy okostelefon felett, illetve kémprogram segítségével megismerhetik az ügyfél belépési azonosítóit, ha a fertőzött eszközön bejelentkezik internetbankjába. Kellő óvatossággal és naprakészen tartott vírusírtóval ez a fajta csalási forma ugyanakkor megelőzhető.

 

Bankkártya-használat

A bankkártyája érték, kezelje, őrizze gondosan!

-Fokozottan ügyeljen arra, hogy kártyája ne kerülhessen ki a látóteréből.

-Ne válasszon könnyen kitalálható PIN kódot, azt gondosan jegyezze meg, másokkal ne ossza meg.

-A PIN kódot lehetőleg ne jegyezze fel, vagy ha ez elengedhetetlen, akkor a feljegyzését úgy tárolja, hogy ahhoz illetéktelenek ne férhessenek hozzá. Soha ne tárolja a PIN kódját és bankkártyáját azonos helyen, és semmiképpen ne írja rá a PIN kódot a kártyára!

-Amennyiben PIN kódját használja kártyával történő vásárlás esetén, győződjön meg arról, hogy illetéktelenek nem szerezhetnek róla tudomást.

-Figyeljen a környezetében

an viselkedő, túlságosan segítőkész, kíváncsi, érdeklődő, személyes kontaktust kereső idegen személyekre!

-A pénzkiadó automata (ATM) használata során figyeljen arra, hogy nem figyelik-e ki PIN kódját az Ön mögött, mellett állók.

-Figyeljen arra is, hogy a pénzkiadó automata nincs-e leragasztva, átalakítva a pénzkiadó nyílás, vagy nincs-e az felszerelve idegen tárgy, eszköz.

-Fontos tudni, hogy a bankkártyával megközelíthető helyiségekben elhelyezett pénzkiadó automatákhoz történő bejutáskor soha nem szükséges a PIN kód megadása a bejárati ajtónál. Ha olyan berendezéssel találkozik, mely az ajtó nyitásához PIN kódot kér, ne adja azt meg, mert biztos lehet benne, hogy a készülék csalárd szándékkal készült.

-Körültekintően tegye el a felvett készpénzt, ne lehessen könnyedén kiragadni az Ön kezéből a pénzt tartalmazó kézitáskát!

-Ha bankkártyáját elvesztette, PIN kódja illetéktelenekhez került, vagy kerülhetett, kártyája kikerült a felügyelete alól (pl. ott felejtette valahol) az MKB Nyrt. 24 órán át hívható MKB lakossági TeleBankár(06 80 333-660) szolgáltatásán keresztül azonnal tiltassa le. Ha PIN kódja mások által ismertté válhatott, haladéktalanul változtassa azt meg.

 

Tartsa biztonságban az adatait, ne adjon esélyt az adathalászoknak!

Adathalászatnak (eredetileg angolul phishing) azt az eljárást nevezik, amikor egy internetes csaló oldal egy jól ismert vállalat, szolgáltató vagy bank hivatalos oldalának láttatja magát és megpróbál bizonyos személyes adatokat, például azonosítót, jelszót, bankkártyaszámot illetéktelenül megszerezni.

Gyanús email-ek, SMS-ek, felugró ablakok és telefonhívások

A leggyakoribb elkövetési módszer, amikor a csalók megtévesztő, általában biztonsági kockázatra hivatkozó vagy előnyt kilátásba helyező email-t vagy SMS-t küldenek, vagy mobiltelefonon, illetőleg előugró ablak formájában kérik az ügyfeleket arra, hogy kattintsanak az általuk megadott linkre, amely egy létező szolgáltató, például bank valódi belépőoldalára kísértetiesen hasonlító, de hamis internetes felületre vezet. A hivatalos felületre hasonlító hamis weboldalon pénzügyi vagy személyes információkat kérnek az áldozatoktól. A hamis oldalon megadott adatok a csalók birtokába juthatnak.

MKB Bank nevében küldött adathalász-kísérlet e-mailben:

A csalók az MKB Bank nevében adathalász céllal küldenek e-maileket.

Előfordul, hogy felfüggesztési figyelmeztetésre vagy hiányos adatokra hivatkozva kérik az ügyfeleket, hogy az általuk megadott linken jelentkezzenek be NetBANKár fiókjukba, és ott adják meg az adataikat.

Az e-mailekben található internetes oldalra vezető link megtévesztésig hasonlít az MKB internetbankjának hivatalos bejelentkezőfelületére.

Az e-mailek nyelvezete gyakran magyartalan, tartalma nehezen értelmezhető, hiányos.

Kérjük, minden esetben fokozott figyelemmel járjanak el az MKB Bank nevében küldött e-mailekkel kapcsolatban!

Az MKB Bank sem e-mailben, sem telefonon nem kér ügyfeleitől bizalmas banki adatokat!

Az aktuális adathalász e-mailek gyanús linket vagy pdf dokumentumot tartalmaznak, melyek a bank valódi belépőoldalára kísértetiesen hasonlító, de hamis internetes felületre vezetnek. A tárgy legtöbbször „MKB NetBANKár Fizetési Bejelentés”.

A csaló e-mail felépítése:

adathalasz_email.jpg

2020. szeptember elején egy, a korábbiaktól eltérő kifinomultságú és kivitelezésű adathalász kampány indult Bankunk ügyfelei ellen. Ezen adategyeztetésre hivatkozó e-mailek nyelvezete teljesen magyaros, illetve tartalma sem ad gyanúra okot. Azonban, a levél küldője, illetve a benne szereplő telefonszám egyértelműen nem a Bankhoz köthető. A levélben található internetes oldalra mutató linken keresztül a csalók immár nem csak ügyfeleink netbanki belépőkódjait, de kártyaszámukat és elérhetőségüket (e-mail cím, telefonszám) is bekérik.

adathalaszemail.png

Tanácsok

-A banki dolgozók soha nem kérnek e-mailben, telefonon vagy SMS-ben ügyfél azonosítót, belépési jelszót, PIN-kódot, bankkártya-adatokat.

-Az ilyen adatkérések minden esetben rosszhiszeműek, mindig csalók küldik. Ezért az ilyen megkeresésekre kérjük, SOHA NE VÁLASZOLJON!

-Ne nyisson meg semmilyen linket vagy csatolmányt, mert ezek vírusokat telepíthetnek a telefonjára vagy a számítógépére.

-Amennyiben elektronikus banki szolgáltatást vesz igénybe, ellenőrizze a bank weboldalának eredetiségét. A bankok és pénzügyi intézmények valódi honlapján a böngésző alsó sávján és felső címsorában szerepel a biztonságos kapcsolat meglétét jelző lakat-ikon.

-Figyelmeztető jel, ha az online szolgáltató böngészőjében „https” védett kapcsolat helyett csak „http” látható a weblapcím előtt.

-Amennyiben egy oldalon a megszokottól eltérő megjelenést, furcsa nyelvezetet, vagy azonosítási kérést tapasztal, azonnal szakítsa meg az internetkapcsolatot az adott weboldallal és vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal. Javasoljuk, hogy vegye igénybe az SMS aláírás szolgáltatásokat, amelynek segítségével még biztonságosabban végezhet tranzakciókat: minden egyes aláíró jelszót az aláírást megelőzően küldünk el SMS üzenet formájában a Banknál bejelentett mobil telefonszámra, amely csak az adott megbízás hitelesítésére szolgál.

 

Megtévesztő oldalak

A világban egyre nagyobb teret ölt az online vásárlás, amely – azon túl, hogy jelenleg kényszerű – ám mégis kényelmes módja a legjobb ajánlatok megtalálásának, valamint a pénz és idő megtakarításának. Mégsem szabad elfeledkezni arról, hogy egyes webhelyek nem biztonságosak, sőt, egyenesen azzal a család szándékkal jöttek létre, visszaéljenek mások bizalmával.

Elterjedt módszer, amikor a csalók egy jól ismert vállalat, szolgáltató vagy bank hivatalos oldalát lemásolják. Az ál-oldalon arra próbálják rávenni az áldozataikat, hogy adják meg a személyes vagy bankkártya-adataikat, amelyek így illetéktelenek birtokába juthatnak és azokat csalások elkövetéséhez használhatják fel.

-Utazások, szállásfoglalások és jegyvásárlások: Egyes webhelyek magukat hiteles szolgáltatónak láttatva, pl. valamely ismert szállásfoglaló oldalt lemásolva, nagyszerű utazási ajánlattal, túl kedvező feltétellel kibérelhető szállásokkal veszik rá áldozataikat bankkártyaadataik megadására, a bérleti- vagy foglalási díjak elutalására.

-Nagy értékű vásárlások: Nagy értékű árucikkek esetén az előre fizetés- vagy előleg kérése csalás elkövetésének kísérletére utalhat. A csalók célja, hogy strómanokkal megnyittatott számlákról, a strómanok „felhasználásával” – felvegyék az átutalt előleget vagy a teljes vételárat, majd nyomtalanul eltűnjenek. Ezért az előre átutalás nem a megfelelő fizetési forma nagy értékű árucikkek vásárlásánál. Javasolt az utánvétellel történő vásárlás és az áru ellenértékének az átvételkor történő kifizetése.

-Nyereményjátékok ígérete: Gyakori módszer, amikor a magát hivatalos ügyintézőinek kiadó személy egy ismeretlen telefonszámról indított hívással arról tájékoztatja a leendő áldozatot, hogy egy nyereményjátékban nagyobb összeget nyert, ám az állítólagos nyeremény kifizetését pénzösszeg átutalásától teszik függővé. Az ismeretlen szolgáltatók által kínált, jónak tűnő nyerési esélyek szintén kockázatosak, és ezek a bankkártya adatok megszerzésére irányulhatnak.

-Társkereső oldalas csalások: A társkereső oldalakon az elkövetők a megtévesztés érdekében valósnak látszó profilokat hoznak létre, majd a virtuális manipulációval és az érzelmek kihasználásával „behálózzák” a gyanútlan áldozatukat. Bizalmi viszonyt építenek ki, majd ezt kihasználva különböző indokokkal (pl. utazási költség, betegség, váltságdíj, stb.) pénzösszegek átutalását kérik.

-Vonzó munka-, pénzkeresési és befektetési ajánlatok: A csalók bevett módszere, amikor hirdetésekben kínálnak ígéretes munka-, pénzkeresési és meggazdagodási lehetőséget, illetve jövedelmező befektetési ajánlatot. Ilyen esetekben többnyire arra próbálják rávenni áldozataikat, hogy adják meg bankkártya adataikat, illetve utalják át a befektetni szánt összeget.

-Hatalmas vagyon ígérete: Az egyik legrégebbi, de még mindig nagyon gyakori internetes csalás-típus során gazdátlanná vált megszerezhető vagyont, vagy jókora hasznot ígérnek. A megtévesztés alátámasztása érdekében az elkövetők hivatalosnak látszó profilokat hoznak létre, valamint hamis okiratokat készítenek és mutatnak be a megtévesztés céljával. Fontos elem, hogy az ügymenet folyamatosan nehézségekbe (pl. szállítási vagy utazási költségek, stb.) ütközik, amelyek miatt az áldozatot folyamatosan újabb összegek átutalására kérik.

-„Unokázós csalás”: A nyerészkedők nincsenek tekintettel másokra, és képesek az emberek jóhiszeműségével, segítőkészséggel is visszaélni. A leggyakoribb módszer az „unokázós” csalásnak nevezett visszaélési módszer, amikor az áldozattól a bajba jutott szerettük megmentésére hivatkozással csalnak ki pénzt (pl. idősektől az unokájuk balesetére hivatkozva). Jelenleg a koronavírussal kapcsolatos járvány az a téma, amelyre hivatkozva személyes, vagy akár bankkártya adatokat kérnek el a csalók a potenciális áldozataiktól.

-Online termékhirdetésekkel kapcsolatos csalások: A csalók a különböző hirdetési felületeken gyakran külföldi vevőként jelentkeznek bizonyos eladó termékek iránt. Az egyeztetés során ráveszik az eladót, hogy előre utaljon bizonyos összeget annak érdekében, hogy a termék szállítása megtörténjen (szállítási költség, biztosítás stb.). Felhívjuk a figyelmet, hogy sok esetben csalásról van szó és végül a termék nem kerül kifizetésre, ugyanakkor az előre utalt összegekkel eltűnnek a csalók. Kérjük fokozottan figyeljen, amennyiben az interneten hirdet eladásra terméket és mindig fogjon gyanút ha valaki különböző indokokkal pénzt kér, vevőként!

Tanácsok

Számos módja van annak, hogy személyes adatait és banki azonosítóit az interneten is biztonságban tudhassa. A legfontosabb, hogy az Önre vonatkozó személyes adatokat, információkat interneten keresztül kizárólag indokolt esetben, és a lehető legnagyobb körültekintéssel eljárva adjon meg.
Javaslatok:

-Kérjük, ne adja meg a bankkártya adataikat mindaddig, amíg az adott kereskedő hivatalos elérhetőségein kétséget kizáróan nem győződött meg a weblap, illetve a fizetési oldal valódiságáról.

-Semmilyen körülmények között ne adja meg a közösségi oldalakon, vagy ott megismert idegeneknek a személyes, valamint bankkártyái adatait!

-Olyan vállalkozások online szolgáltatásait vegye igénybe, amelyeket ismer és megbízhatónak tart.

-Óvakodjon a kéretlen email-ben, a felugró ablakokban, vagy hirdetésekben kapott linkekkel, mert lehet, hogy hamis vagy megtévesztő webhelyre mutatnak.

-Amennyiben korábban nem használt elektronikus szolgáltatást vesz igénybe, ellenőrizze az adott weboldal eredetiségét. Érdemes olyan felületeket választani, amelyek rendelkeznek a megfelelő biztonsági tanúsítvánnyal, amelyre a címsorban lakat ikon utal.

-A vásárlás előtt érdemes keresőmotorral vagy böngészővel megbizonyosodni az oldal valóságosságáról. Érdemes figyelembe venni a korábbi vásárlók rossz tapasztalatait, az interneten közzétett negatív tartalmú véleményeket is.

-Fokozott óvatossággal kell eljárni, ha egy oldalon a kapcsolatok menüpontjában nem adnak meg elérhetőséget, vagy az eladónak nincs székhelye, címe, vagy azok nem valódiak.

-Érdemes kapcsolatba lépni az eladóval, egyeztetni vele a részleteket. Ha az eladó nem tud részleteket mondani az áruról, vagy siettetni próbálja fizetést, akkor inkább ne vásároljon tőle.

-Ha van, akkor el kell olvasni az adott ajánlat részletező leírását. Át kell olvasni az általános vásárlási feltételek apró betűs részeiben elrejtett költségeket, valamint a szállítási és visszatérítési információkat.

-Rendszeresen ellenőrizze a bankszámlája forgalmát, hogy azon nem történtek-e ismeretlen eredetű terhelések.

-Amennyiben egy weboldalt gyanúsnak talál, esetleg kétségei merülnek fel adatai biztonságát illetően, kérjük, ne adja meg adatait és hagyja el a weboldalt.

-Minden esetben gyanús, ha helyesírási és nyelvhelyességi hibákat talál.

-Megfontolva regisztráljon: mielőtt személyes adatokat ad meg, előtte ellenőrizze az adott webhely biztonságát, valódiságát. Válasszon mindig erős jelszót, és ne használja ugyanazt a minden webhelyhez.

-Legyen körültekintő a közösségi felületeken megosztott személyes jellegű tartalmakkal (pl. külföldön tartózkodás stb.).

-Lehetőleg olyan emberekkel tartson kapcsolatot, akiket valóban, személyesen is ismer, mert a csalók felhasználhatják a közösségi médiát arra, hogy az Önről adatokat gyűjtsenek.

-Soha ne küldjön pénzt alkalmi ismerőseinek, még abban az esetben sem, ha az adott, jól felépített profil mögé bújt személy meggyőző történetre hivatkozva kéri ezt Öntől.

-Járjon utána annak, ha a családtagjai vagy a barátai furcsa, szokatlan kéréssel fordulnak Önhöz, mert lehet, hogy a kérések mögött nem a csalástagjai és ismerősei, hanem a fiókját feltörő illetéktelen személyek állnak.

 

Vezetői, üzleti e-maillel elkövetett csalás

A csalók a cég vezetőjeként telefonon felhívják az alkalmazottat, vagy e-mailt küldenek és egy rendkívüli helyzet miatt (Adóellenőrzés, Cégfelvásárlás) azonnali tranzakciót kérnek. A legtöbb esetben devizautalást Európán kívülre. Nagyon jól ismerik a céget, mert a csalás előtt rendkívül sok információt gyűjtenek a vállalkozásról. Arra kérik az alkalmazottat, hogy térjen el a szokásos ügyintézéstől és a kommunikáció során fenyegetés is elhangzik.

Megtévesztő üzleti levelek

Az elkövetők a legtöbb esetben egy, a cég által már régóta ismert beszállítóként keresik fel a vállalkozást és arról tájékoztatják, hogy megváltozott a korábbi számlaszám, így a rendelés kiegyenlítését már az új számlaszámra tegyék meg. Az e-mail teljes egészében megegyezhet a korábbi levelekkel (formalitás, céglogó).

Minden esetben fogjon gyanút és egyeztessen az ismert vállalkozással a korábbi elérhetőségeken!

Lehetőleg minél kevesebb információt osszon meg munkaadójáról a közösségi médiában!

 

Hazai bankok nevében támadnak a csalók

Az MKB Bank az utóbbi időben tapasztalt új csalási módszerre hívja fel ügyfelei figyelmét, mellyel a csalók több pénzintézet ügyfeleitől kísérelték meg megszerezni személyes és banki termékekhez köthető adataikat.

A csalók az általuk magyar nyelven indított hívások során a hívást fogadó felé azt a látszatot keltik, hogy a hívás hazai bankok valójában létező, ügyfélszolgálati hívószámok valamelyikéről érkezett, a hívást kezdeményező csalók a bankok munkatársaként mutatkoznak be. A hívás során arra hivatkozva, hogy a hívott személy bankkártyás költései elutasításra kerültek, bankszámla adatokat, internetbanki belépési kódokat kérnek el, valamint esetenként valamilyen hivatalos banki programnak látszó, de valójában kémprogramot tartalmazó alkalmazás letöltését ajánlják fel megoldásként.

Az eddig azonosított hívások alkalmával eddig két hazai pénzintézet nevével, illetve ügyfélszolgálati hívószámaival visszaélve kíséreltek meg a csalók adatokat szerezni, de a csalók várhatóan további pénzintézetek nevével és ügyfélszolgálati hívószámaival visszaélve is kezdeményezhetnek adatszerző hívásokat.

Felhívjuk az MKB Bank Ügyfeleinek figyelmét arra, hogy a bankok soha nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján érzékeny banki azonosító adatokat és jelszavakat!

Amennyiben Ügyfeleink a fent leírt hívást tapasztaltak, illetve abban az esetben, ha hasonló hívás során kiadták volna adataikat, haladéktalanul jelezzék az esetet az alábbi elérhetőségeken az MKB Bank ügyfélszolgálati munkatársainak, hogy a szükséges intézkedéseket meg tudjuk tenni:

Lakossági ügyfélszolgálat telefonszám: 06 (80) 333-660
Vállalati ügyfélszolgálat telefonszám: 06 (80) 333-770
Külföldről hívható ügyfélszolgálati telefonszám: 36-1-373-3333

 

COVID-19 csalások

Nemzetközi példák alapján a csalók telefonon igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet, és kórházi dolgozóknak kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy a sértett hozzátartozója megfertőződött, az orvosi ellátásának költségeit viszont ki kell fizetni.

Arra is vannak példák, hogy a csalók vállalatokat keresnek meg a koronavírus elleni védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek ajánlatával és az előleg vagy a teljes összeg átutalását kérik. E mögött azonban nincs valós cég és a csaló a saját bankszámla adatait adja meg. Gyakran a csaló cég nevére webshopokat hoznak létre.

Mindig legyen körültekintő:

-Fogjon gyanút, ha olyan e-mailt kap, amelyben orvosi felszereléseket kínálnak.

-A vásárlás módjától függetlenül ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát.

-Vásárlás előtt mindig ellenőrizze a cég értékeléseit az interneten!

 

MKB bank nevében történő kártya adatszerzés

A csalók telefonon keresztül keresik fel az ügyfeleket és az MKB Bank ügyfélszolgálati munkatársának kiadva magukat kártyaadatokat kérnek, pl. a Paypass limit 15.000 Ft-os összeghatárára való hivatkozással.

Fontos tudnia, hogy a limit technikai beállításhoz nincs szükség az ügyfelekkel történő kapcsolatfelvételre és az MKB Bank soha semmilyen esetben nem kéri el a bankkártyán szereplő érzékeny adatokat!

Gyors befektetési / hitelfelvételi lehetőséget ígérő csalások

 

Az utóbbi időben megjelent újfajta csalások során a csalók jellemzően közösségi portálokon, illetve üzenetküldő applikációkon keresztül veszik fel a kapcsolatot az ügyfelekkel, de előfordul, hogy hirdetést jelentetnek meg a felületen és csak várják a gyanútlan ügyfelek megkeresését.

Az esetek egy részében gyors és egyszerű – jellemzően kriptovaluta (pl.: Bitcoin)– befektetési lehetőséget kínálnak, mely során egy „bróker” bekéri az ügyfél személyes iratait, kártyaadatait a könnyebb együttműködéshez. Az első tranzakcióknál a csaló az ügyfelet segíti a vásárlásban, azonban egy idő után elérhetetlenné válik, nem reagál az ügyfél megkereséseire. Azonban mivel a kártyaadatok rendelkezésére állnak, így már az ügyfél beleegyezése nélkül is indíthat azokkal tranzakciókat. Előfordulhat, hogy egy képernyőmegosztó alkalmazás (pl.: AnyDesk) letöltését is kérik az ügyféltől, a regisztrációs eljárás befejezéséhez, melyen keresztül először együtt végzik a tranzakciókat. Azonban fontos tudni, hogy a képernyőmegosztás folyamatosan továbbítja az adatokat a megfigyelt eszközről, így amennyiben ügyfelünk az eszközén internetbankjára/mobilbankjába bejelentkezik, a banki adatai is továbbításra kerülnek és így veszélybe kerülhet a számlája.

Az esetek másik felében gyors, biztonságos és olcsó hitellehetőséget kínálva keresik fel a csalók az ügyfeleket. Jellemzően külföldről jelentkeznek, így arra kérik az ügyfeleket, hogy nyissanak egy külön számlát a hitelcélra, amiről a csalók maguk tudják majd a törlesztőrészleteket leemelni. Bekérik az ügyfelek személyes adatait és egy magyartalan szerződéstervezetet küldenek nekik vissza, bizonyítandó a hitelességet. A csalás során bekérnek egy kisebb összeget, hitelfedezeti díjra vagy felmerülő költségekre hivatkozva, majd később újabb és újabb összegeket kérnek be különböző indokokkal az ügyfelektől.

Felhívjuk Ügyfeleink figyelmét, hogy kártyaadataikat, személyes és banki adataikat ne adják ki senkinek, járjanak el körültekintően a befektetési és hitelfelvételi lehetőségekkel – ami nagyon jól hangzik, az jellemzően sajnos nem lesz valódi. Emellett kiemelten kérjük, hogy képernyőmegosztó alkalmazások letöltését, új bankszámla nyitását idegenek kérésére ne hajtsák végre, amennyiben hasonló kéréssel találkoznának akkor az mindig legyen gyanús. Amennyiben pedig a legkisebb bizonytalanság felmerül, hogy csalásról lehet szó, haladéktalanul keressék Ügyfélszolgálatunkat!

Ingatlanos csalások - biztonsági tanácsok vásárlók részére

 

A világban egyre népszerűbb az online vásárlás, amivel párhuzamosan azonban sajnos növekszik azon esetek száma is, amikor csalók az internet adta lehetőségekkel visszaélve megpróbálják becsapni a vásárlókat.

Az egyik ismert módszer során a csalók úgy kínálnak - többnyire feltűnően kedvező, piaci ár alatti áron - eladásra ingatlant, hogy annak tulajdonjogával nem rendelkeznek. Az alkalmi vétel lehetőségén felbuzdult, gyanútlan vevőt, jól felépített történetekkel megtévesztve, ráveszik arra, hogy - akár az ingatlan megtekintése nélkül - átutalja az előleget vagy az ingatlan teljes vételárát még az adásvételi szerződés tervezett aláírása előtt. A tranzakció után a csalók nyomtalanul eltűnnek a csalárd módon megszerzett pénzzel együtt.

A fenti módszer továbbfejlesztett változata az, amikor a csalók kártékony szoftverek segítségével  átveszik az ingatlan iránt érdeklődő személy számítógépe felett az irányítást. Ezt az eladásra kínált ingatlanról készített - ám kémprogramot tartalmazó - képek és videók küldésével érik el. Ha ugyanis a potenciális vásárló megnyitja ezeket a fájlokat, akkor olyan szoftverek települnek a számítógépére, amelyek révén a csalók megismerhetik áldozatuk teljes internetes tevékenységét. A megtévesztéssel telepített ártalmas programokkal a gyanútlan ügyfél akár banki azonosító adatait is elérhetővé teheti a csalók számára.

Az így megszerzett azonosítók önmagukban nem elegendők csalás elkövetésére, a tranzakciók jóváhagyásához egyszeri jelszóra is szükség van. A csalók rábeszélhetik a megtévesztett személyt, hogy még a telefonszámára küldött internetbankos belépési SMS kódot is kiadja, más esetekben pedig a csalók a mobilszolgáltatóknál hamis dokumentumok benyújtásával új SIM kártyát igényelhetnek az ügyfél telefonszámához, így az áldozatuk internetbankjába is be tudnak lépni és onnan tranzakciókat tudnak végrehajtani.

Az MKB Bank folyamatosan ellenőrzi a biztonságos bankolás meglétét, azonban a már kiküldött, egyszer használatos jelszavak és a belépési azonosítók megszerzésére tett kísérleteket a kiküldést követően nincs lehetősége informatikai eszközökkel ellenőrizni. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ügyfélként az elektronikai eszközeink (PC, mobiltelefon) szoftveres és biztonsági védelmét mindig tartsuk naprakészen.

Az üzletszabályzat erre vonatkozó részei:

MKB BANK NYRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A BANKSZÁMLÁK VEZETÉSÉRŐL, A BETÉTGYŰJTÉSRŐL ÉS A KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRÓL

22.2.1.(…) Az SMS aláírási kódot a Bank az Ügyfél, illetve a Felhasználó által a NetBANKár szolgáltatás igénylésére vonatkozó dokumentumon megjelölt mobil telefonszámra küldi. E telefonszám megváltozásából, a készülék eltulajdonításából, elvesztéséből, vagy az SMS aláírási kód illetéktelen személyek tudomására jutásából származó minden kockázat és felelősség az Ügyfelet terheli.

22.5.2. Nem felel a Bank azon károkért, amelyek a NetBANKár szolgáltatások igénybevétele, illetve teljesítése során más szolgáltatók vagy harmadik személyek tevékenységére, illetve mulasztására vezethetők vissza.

22.5.3. A NetBANKár szolgáltatások igénybevétele során használt eszközök, berendezések megfelelő műszaki állapotát, a szolgáltatás igénybe vételére való alkalmasságát az Ügyfél köteles biztosítani.

Tanácsok, amelyek alapján megelőzhetők ezek a visszaélések:

- Minden esetben győződjön meg közhiteles földhivatali nyilvántartásból az ingatlan valós tulajdoni helyzetéről!

- Legyen óvatos, ha a valódi tulajdonos nevében/helyett más személy tárgyal, készíti elő az adásvételi szerződést!

- Járjon el fokozott körültekintéssel a feltűnően és indokolatlanul kedvező áron meghirdetett ingatlanokkal kapcsolatos ügylet során!

- Az ingatlan megtekintése nélkül ne írjon alá adásvételi szerződést, még egy egészségügyi válsághelyzetben sem! Ne elégedjen meg az e-mailben küldött, ingatlanról készített képekkel és videókkal, hiszen azok valóságtartalma egyrészt kétséges, másrészt akár kártékony programokat is tartalmazhatnak.

- Ne engedjen telepíteni és maga se telepítsen ismeretlen eredetű programokat a számítógépére, ne nyisson meg semmilyen linket vagy csatolmányt!

- Amennyiben az ingatlan adásvétele során gyanús körülményeket, indokolatlan azonosítást vagy banki adatokra vonatkozó adatkérést tapasztal, azonnal vegye fel a kapcsolatot az Ügyfélszolgálatunkkal, és szükség esetén függessze fel internetes banki fiókját!

- Értesüljön időben a számláján történt jogosulatlan tranzakciókról, a számláján történt eseményekről SMS értesítést kérhet! Ha esetleg olyan műveletről (pl. belépés a Netbankárba, Mobilalkalmazás telepítés, átutalás, stb.) kap értesítést, amelyet nem Ön kezdeményezett, azt haladéktalanul jelezze Ügyfélszolgálatunknak!

- Ha a telefonos szolgáltatás hálózatán kiesést tapasztalt, keresse fel a szolgáltatóját és értesítse az Ügyfélszolgálatot!

- Állítson be alacsony, a hétköznapi szükségleteinek megfelelő limitet a NetBANKár szolgáltatáshoz bankfiókban vagy az Ügyfélszolgálat segítségével!

- Végezze el a szoftverfrissítéseket!

- Használjon vírusirtó szoftvert!

Internetes bankolás

- Folyamatosan kövesse figyelemmel számlájának online egyenlegét, ellenőrizze, hogy az adott vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel! Ezt legkönnyebben úgy teheti meg, ha SMS értesítést kér a számlán történő pénzmozgásról vagy az MKB Mobilbank alkalmazásban figyelemmel kíséri egyenlegét.

- Csak az indokolt mértékű bankkártyalimitet állítsa be. Amennyiben a magasabbra állított limitre már nincs szüksége, ne felejtse el azt visszaállítani az alacsonyabb összegre. Lakossági ügyfelek az MKB Mobilbank alkalmazásba is módosíthatják a kártyalimitet.

- Internetbanki műveletek előtt minden esetben győződjön meg arról, hogy valóban az MKB NetBANKár oldalán jár. Az MKB Bank oldalán a böngésző címsora zöld színre vált és a címsorban megjelenik az „MKB Bank Nyrt. [HU]" felirat.

- Ha a NetBANKár belépési adatok megváltoztatására vonatkozó üzenetet kap, annak semmilyen körülmények között ne tegyen eleget, hiszen az MKB Bank sosem küld ilyen tartalmú üzenetet.

Online vásárlás

- Megfontolva regisztráljon! Személyes vagy bankkártya adatokat interneten keresztül kizárólag indokolt esetben, és a lehető legnagyobb körültekintéssel eljárva adjon meg!

- Vásároljon megbízható forrásból! Olyan vállalkozások online szolgáltatásait vegye igénybe, amelyeket ismer és megbízhatónak tart. Amennyiben korábban nem használt elektronikus szolgáltatást vesz igénybe, az adatok megadása előtt mindig ellenőrizze a weboldal valódiságát, fizetési biztonságát. Érdemes olyan felületeket választani, amelyek rendelkeznek a megfelelő biztonsági tanúsítvánnyal. Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!

- Ellenőrizze a véleményeket és értékeléseket a kereskedőről, termékről! Érdemes figyelembe venni a korábbi vásárlók rossz tapasztalatait, az interneten közzétett negatív tartalmú véleményeket is. Fokozott óvatossággal kell eljárni, ha egy oldalon a kapcsolatok menüpontjában nem adnak meg elérhetőséget, vagy az eladónak nincs székhelye, címe, vagy azok nem tűnnek valódinak.

- Gondolja át kétszer, mielőtt fizet! Érdemes kapcsolatba lépni az eladóval, egyeztetni vele a részleteket. Ha az eladó nem tud részleteket mondani az áruról, vagy siettetni próbálja fizetést, akkor inkább ne vásároljon tőle. Ha van, akkor el kell olvasni az adott ajánlat részletező leírását.

- Át kell olvasni az általános vásárlási feltételek apró betűs részeiben elrejtett költségeket, valamint a szállítási és visszatérítési információkat. Amennyiben egy weboldalt gyanúsnak talál, esetleg kétségei merülnek fel adatai biztonságát illetően, kérjük, ne adja meg adatait és hagyja el a weboldalt.

- Gondolja át, mielőtt kattint! Óvakodjon a kéretlen e-mailben, a felugró ablakokban, vagy hirdetésekben kapott linkektől, mert lehet, hogy hamis vagy megtévesztő webhelyre mutatnak. A különböző internetes honlapokon és közösségi oldalakon megjelenő – bankkártya adatokat kérő – nyereményjátékokkal kapcsolatban legyen a szükséges mértékben bizalmatlan.

Amennyiben olyan tranzakciót észlel, amelyet nem Ön kezdeményezett vagy bankkártya- és/vagy NetBANKár belépőadatait illetéktelenek részére adta meg, azonnal hívja az MKB Lakossági TeleBANKárt a 06 (80) 333-660 vagy az MKB Vállalati TeleBANKárt 06 (80) 333-770 számon!

Figyelem! Új csalási módszer terjed.

Az MKB Bank az utóbbi időben tapasztalt új csalási módszerre hívja fel ügyfelei figyelmét, mellyel a csalók kártékony szoftvert telepítenek a mobiltelefonokra!

Csomagértesítője érkezett? Ne töltsön le ismeretlen alkalmazást!

A csalók magyar telefonszámok segítségével „Megérkezett a csomagja, kövesse nyomon” szövegű SMS-t küldenek, melyben egy link szerepel. A link egy csomagküldő szolgáltató hamis honlapjára irányít.

Felhívjuk figyelmét, hogy semmilyen esetben se töltse le az alkalmazást, ugyanis a csalók hozzáférhetnek a bizalmas adatokhoz, jelszavakhoz!

Nincs veszélyben, ha Ön a fent leírt SMS-t kapta, de nem töltötte le az alkalmazást! Kérjük, hogy törölje az SMS-t!

Amennyiben letöltötte az alkalmazást, javasoljuk, hogy tegye repülő üzemmódba a telefont, vagy kapcsolja ki a Wifi-t, a mobilnetet és a Bluetooth-t elkerülve így a további adatvesztést.Azt tanácsoljuk, hogy a mobileszköz gyári visszaállítását tegye meg annak érdekében, hogy a kártékony alkalmazás törlődjön, és az általa elvégzett mobileszköz módosítások se jelentsenek potenciális veszélyforrást.

Ha további kérdése merülne fel, az alábbi elérhetőségeken az MKB Bank ügyfélszolgálati munkatársai állnak rendelkezésére.

Lakossági ügyfélszolgálat telefonszám: 06 (80) 333-660
Vállalati ügyfélszolgálat telefonszám: 06 (80) 333-770
Külföldről hívható ügyfélszolgálati telefonszám: 36-1-373-3333

Csak megbízható forrásból telepítsen alkalmazást! Figyelmeztesse a veszélyre közeli ismerőseit is!