Ugrás a tartalomhoz

Tisztelt Ügyfelünk! Jelenleg hiba tapasztalható az MKB NetBANKár működésében. A hiba elhárítása folyamatban van. Megértését és türelmét köszönjük!

Tájékoztatjuk, hogy egyes, az MKB Banknál vezetett 101-es bankazonosítóval kezdődő fizetési és pénzforgalmi számlákról 2023. január 25. 11:42 és 11:52 között indított azonnali fizetési tranzakciók esetében az utalt összeg terhelése a számlán megtörtént, ám az nem íródott jóvá a fogadó fél számláján. A hiba elhárításán dolgozunk, a megoldást követően a tranzakciókat automatikusan jóváírjuk, az érintett ügyfeleknek nincs teendője. Megértését és türelmét köszönjük. További részletekért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a 06 80 350 350-es számon!

Tisztelt Ügyfelünk! Az MKB Internetbank (korábban BB) felületén a Hitelek menüponton belül a Jelzáloghitel pontban nem látszódik az október kamatkedvezmény jóváírása Egyenlítő konstrukció esetén. A hiba megjelenítés jellegű, így tájékoztatjuk, hogy az októberi jóváírás minden esetben sikeresen megtörtént. A hiba elhárításán dolgozunk, ezt követően tudja megtekinteni a jóváírást. További részletekért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a 06 80 350 350-es számon!

Technikai okokból a 2022. november 13. vasárnapi POS kereskedői tranzakciós jóváírások POS szolgáltatói hiba miatt nem kerültek jóváírásra az ügyfelek részére. A hiba elhárítása folyamatban van. A 2022. november 13-i vasárnapi kereskedői tranzakciók, valamint a 2022. november 14-i hétfői kereskedői tranzakciók várhatóan kedden kerülnek elszámolásra. Türelmüket és megértésüket köszönjük. További információ a TeleBankon a 06 80 350 350-es telefonszámon.

Tájékoztatjuk, hogy egyes 2023. január 30-án 01:30 és 04:30 között 103-as bankazonosítóval kezdődő fizetési és pénzforgalmi számlákra bejövő azonnali fizetési utalások nem íródtak jóvá. A hiba elhárításán dolgozunk, az ügyfeleknek semmi teendője nincs, a probléma megoldása után az összeg megjelenik a számlákon. Türelmüket és megértésüket köszönjük. További információ a TeleBankon a 06 80 350 350-es telefonszámon.

Tájékoztatjuk, hogy egyes az MKB Banknál vezetett korábbi Budapest Bank 101-es bankazonosítóval kezdődő fizetési és pénzforgalmi számlák esetében a jutalék levonása az elektronikus csatornákon - MKB Internetbank (korábban BB), MKB Mobil App (korábban BB) - a számlatörténetben duplán látszódik. A hiba megjelenítés jellegű, így dupla levonás nem történt. A hiba elhárításán dolgozunk. További részletekért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a 06 80 350 350-es számon!

Tájékoztatjuk, hogy egyes, az MKB Bank által biztosított POS terminál technikai okokból átmenetileg nem üzemel, a bankkártyás fizetés nem lehetséges ezek esetében. A hiba elhárításán a beszállító bevonásával a Bank dolgozik, kérjük szíves türelmüket és megértésüket. További információ a TeleBankon a 06 80 350 350-es telefonszámon.

Tájékoztatjuk, hogy egyes az MKB Banknál vezetett korábbi Budapest Bank 101-es bankazonosítóval kezdődő fizetési és pénzforgalmi számlák esetében technikai okokból azonnali fizetési és értéknapos fizetési tranzakciók, valamint pénztári kifizetés esetében nem férnek hozzá számlájukon lévő valós összeghez. A hiba a bankkártyás fizetéseket nem érinti. A hiba elhárításán dolgozunk, addig türelmüket és megértésüket kérjük. További információ a TeleBankon a 06 80 350 350-es telefonszámon.

2022.07.15. 20:00 és 2022.07.17. 8:00 közt kiesések lehetnek az Azonnali Fizetési Rendszer működésében. 2022.07.17-én 02:00 és 04:00 közt az internetes fizetések esetén fennakadások fordulhatnak elő, ezért kérjük, internetes fizetéseiket ezen időszakon kívülre időzítsék. 2022.07.20-án 7:00 és 7:30 között rövid kiesések lehetnek az ügyfélhez tartozó azonosítási típus lekérdezésében, a biometrikus azonosítással történő vásárlásban, az internetes vásárlás jóváhagyásához szükséges 3DS SMS kiküldésében, a biometriával történő jóváhagyásban, valamint a statikus jelszó beállításában.

Tájékoztatjuk, hogy az online áruhitel igénylés folyamatában egyes esetekben hiba tapasztalható a dokumentumok feltöltésénél. A hiba elhárításán dolgozunk, addig türelmüket és megértésüket kérjük.További részletekért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a 06 80 350 350-es számon!

Tájékoztatjuk, hogy technikai okokból az MKB Internetbank (korábban BB) és MKB Mobil App (korábban BB) felületén a számlatörténetben egyes tranzakciók duplán látszódnak. Ez egy megjelenítési hiba, a bankszámlán lévő megfelelő összeghez ügyfeleink továbbra is hozzáférnek. A hiba elhárításán dolgozunk. Megértésüket köszönjük! További információ a TeleBankon a 06 80 350 350-es telefonszámon.

Tájékoztatjuk, hogy egyes hirdetményeknél hiba tapasztalható.Kérjük használja a Hirdetmény keresőt ez idő alatt.A hiba elhárításán dolgozunk, addig türelmüket és megértésüket kérjük.

Tájékoztatjuk, hogy egyes az MKB Banknál vezetett korábbi Budapest Bank 101-es bankazonosítóval kezdődő fizetési és pénzforgalmi számlák esetében technikai okokból azonnali fizetési és értéknapos fizetési tranzakciók, valamint pénztári kifizetés esetében nem férnek hozzá számlájukon lévő valós összeghez. A hiba a bankkártyás fizetéseket nem érinti. A hiba elhárításán dolgozunk. Megértésüket köszönjük! További információ a TeleBankon a 06 80 350 350-es telefonszámon.

Kedves Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy tervezett karbantartásainkról az alábbi linken tájékozódhat.

Tájékoztatjuk, hogy az MKB Bank által biztosított POS terminálokon technikai okokból átmenetileg nincs lehetőség SZÉP Kártyával, egészségpénztári kártyával, valamint American Express bankkártyával történő fizetésre. A hiba elhárításán beszállító bevonásával dolgozunk, addig türelmüket és megértésüket kérjük.

Tájékoztatjuk, hogy egyes esetekben az MKB Internetbankba (korábban BB) történő bejelentkezésnél az ügyfelek hibát tapasztalhattak, vagy előfordulhatott, hogy a belépéshez szükséges SMS kód nem érkezett meg. A hibát bankunk elhárította, a belépés újra lehetséges.

Kedves Ügyfelünk! Karbantartás miatt a NetBANKár, az MKB Mobilalkalmazás, a NetBANKár Business és a PCBANKár 2022.06.24-én 22:00 és 23:00 között nem lesz elérhető, illetve az azonnali fizetési rendszer keretén belül történő jóváírásban és teljesítésben is késedelem várható. Megértését és türelmét köszönjük! Üdvözlettel: MKB Bank Nyrt.

2022.07.20-án 7:00 és 7:30 között rövid kiesések lehetnek az ügyfélhez tartozó azonosítási típus lekérdezésében, a biometrikus azonosítással történő vásárlásban, az internetes vásárlás jóváhagyásához szükséges 3DS SMS kiküldésében, a biometriával történő jóváhagyásban, valamint a statikus jelszó beállításában.

Tájékoztatjuk, hogy egyes, az MKB Bank által biztosított POS terminálokon technikai okokból átmenetileg nincs lehetőség SZÉP Kártyával, American Express bankkártyával, valamint egészségpénztári kártyával történő fizetésre. A hiba elhárításán beszállító bevonásával dolgozunk, addig türelmüket és megértésüket kérjük.

Tájékoztatjuk, hogy technikai probléma miatt az MKB NetBANKár és MKB Mobilalkalmazás átmenetileg nem elérhető. A hiba elhárításán dolgozunk, megértésüket és türelmüket köszönjük!

2022.07.20-án 7:00 és 7:30 között rövid kiesések lehetnek az ügyfélhez tartozó azonosítási típus lekérdezésében, a biometrikus azonosítással történő vásárlásban, az internetes vásárlás jóváhagyásához szükséges 3DS SMS kiküldésében, a biometriával történő jóváhagyásban, valamint a statikus jelszó beállításában.

Kedves Ügyfelünk! Karbantartás miatt a NetBANKár/ MKB Mobilalkalmazás és a PCBankár/ NetBANKár Business működésében leállásokat tapasztalhat 2022.07.12-én 22:00 és 2022.07.13 01:00 között. A karbantartás ideje alatt a kártyás tranzakciók bonyolítása is szünetel. Megértését és türelmét köszönjük! Üdvözlettel: MKB Bank Nyrt.

Kedves Ügyfelünk! Weboldalunkon a mai napon technikai problémák léptek fel, az oldalon található kereső és a hírek elérésében. Az okozott kellemetlenségért elnézésüket kérjük!

Kedves Ügyfelünk! Karbantartás miatt a PCBankár/ NetBANKár Business működésében kieséseket tapasztalhat 2022.07.19-én 20:00 és 21:00 között. Megértését és türelmét köszönjük!  Üdvözlettel: MKB Bank Nyrt.

Tervezett karbantartásainkról az alábbi linken tájékozódhat.

Az MKB Internetbank (korábban BB) és az MKB Mobil App (korábban BB) felületein technikai okokból egyes felhasználók téves számlaegyenleget látnak. A hiba megjelenítési jellegű, a tranzakciók a valós egyenlegnek megfelelően teljesülnek. A hiba további hatására egyes ügyfeleknél a 2022.11.10. 03:28 és 07:49 közötti egyes tranzakciók nem jelennek meg a számlatörténetben. A hiba elhárításán dolgozunk. Megértésüket és türelmüket köszönjük! További információ a TeleBankon a 06 80 350 350-es telefonszámon.

Tájékoztatjuk, hogy egyes, az MKB Banknál vezetett korábbi Budapest Bank 101-es bankazonosítóval kezdődő fizetési és pénzforgalmi számlával rendelkező ügyfeleink esetében a Babaváró hitelhez kapcsolódóan technikai okokból téves összeg került levonásra adminisztrációs díjként. A hiba kivizsgálása folyamatban van, amennyiben a levonás sikeres volt, a levont összeget természetesen a hiba elhárítását követően várhatóan 2022.09.12. 12:00-ig visszautaljuk az érintett ügyfeleknek. Megértését köszönjük! További információ a TeleBankon a 06 80 350 350-es telefonszámon.

Kedves Ügyfelünk! Karbantartás miatt a PCBankár/ NetBANKár Business működésében kieséseket tapasztalhat 2022.06.30-án 20:00 és 21:00 között. Megértését és türelmét köszönjük!  Üdvözlettel: MKB Bank Nyrt.

Tájékoztatás a MobilBANKár üzenetküldő szolgáltatás működési rendjéről. Részletek

Technikai okokból az online fizetési tranzakciókat jóváhagyó push értesítés ugyan megérkezik az MKB Mobilalkalmazásban, azonban a jóváhagyás után nem zárul le a tranzakció. Az értesítés helyett a tranzakció jóváhagyásához online PIN kódjukat tudják használni. A hiba az MKB Mobil App (korábban BB) felhasználóit nem érinti.

Tájékoztatjuk, hogy az MKB Bank Nyrt. Általános Ületszabályzatának I. számú függeléke a MobilBANKár szolgáltatásra vonatkozóan 2023.04.01-i hatállyal módosításra került. Részletek

Tájékoztatjuk, hogy 2022. november 7.-én karbantartás miatt 10:00 és 10:15 óra között kiesés várható a  bankkártyák digitalizációjában a korábbi Budapest Bank ügyfelek esetében. Kérjük, bankkártyája digitalizációját időzítse ezen időszakon kívülre. Megértésüket és türelmüket köszönjük. További információ a TeleBankon a 06 80 350 350-es telefonszámon.

Tájékoztatjuk, hogy tervezett karbantartás miatt 2022.06.26-án 01:00 és 01:30 óra közt az Azonnali Fizetési Rendszerben indított utalások fogadására, valamint ezek indítására nincs lehetőség. Kérjük, utalását időzítse ezen időszakon kívülre, vagy átutalását értéknap megjelölésével indítsa el. Amennyiben egy partnerétől vár utalást, kérjük, jelezze neki, hogy átutalását a karbantartáson kívüli időpontban vagy értéknap megjelölésével indítsa újra, illetve sikertelenség esetén ismételje meg.

Tájékoztatjuk, hogy az MKB Banknál vezetett 103-as bankazonosítóval kezdődő fizetési és pénzforgalmi számlákhoz tartozó egyes, 2022. január 12-i 19:43 és 19:47 óra közötti bankkártyás fizetési tranzakciók nem teljesültek, az összegek ez esetben pedig technikai okokból nem hozzáférhetők átmenetileg. A hiba elhárításán dolgozunk, addig türelmüket és megértésüket kérjük! További részletekért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a 06 80 350 350-es számon!

Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy VideóBank szolgáltatásunk ünnepi nyitvatartása értelmében 2022.12.24-én és 2022.12.31-én 8.00-12.00 óra között lesz elérhető. Megértését köszönjük! Üdvözlettel: MKB Bank

Tájékoztatjuk, hogy technikai okokból a BusinessID alkalmazásban nem jelennek meg a jóváhagyási tételek. A hiba elhárításán dolgozunk, megértésüket és türelmüket köszönjük! További információ a TeleBankon a 06 80 350 350-es telefonszámon.

Erdőfelméréstől a városmodellezésig: debreceni céget hívnak a feltérképezéshez

Szerző
portfolio.hu

Olvasási idő
3 PERC

Megjelent
2020.11.08. 10:00

A magasból mérik fel, és adathalmazzá alakítják a környezetet.

A hagyományos terepi felmérésnek megvannak a korlátai, de a modern technológia alkalmazásával ezeket le lehet küzdeni. Legalábbis ezt bizonyítja az Envirosense Hungary Kft. története, amely egyetemi kutatásokból nőtte ki magát úgy, hogy nemcsak a címben említett célok feltérképezéséhez veszik igénybe a szolgáltatásukat, de már a kkv szektorban is használni tudják az alkalmazásaikat, amelyek jelentős hatékonyságnövelést ígérnek.

Kisvállalkozásokból is lehet sikeres céget építeni Magyarországon. Sok olyan vállalat van, amely egy műhelyből, egy garázsból, vagy egy kisüzemből indult, de mára már tőkeerős, piacán meghatározó, akár nemzetközi szinten is sikereket elérő céggé vált: nevezhetjük őket akár példaképeknek is. Közöttük bőven találunk olyanokat, amelyek nem feltétlenül vannak a gazdasági sajtó fókuszában, nem szólnak róluk a hírek minden nap, de mégis kiemelkedő teljesítményt nyújtanak nap, mint nap. A cikksorozat támogatója a Budapest Bank.

A Debreceni Egyetemről indult spin-off cégnél olyan termékek és szolgáltatások fejlesztésével foglalkoznak, amelyek térképi adatokra – vagyis téradatokra – épülnek, és előállításuk hagyományos terepi mérési technológiákkal nem, vagy csak nagy erőforrás-befektetéssel lehetséges, ugyanakkor részletesebbek és pontosabbak, mint az interneten elérhető ingyenes térképi tartalmak.  Jó példa erre a nyersanyag-kutatás; Kolumbiában ország méretű területet térképeztek fel a kutatók számára, vagy említhetnénk a beépített területek burkolatainak típusmeghatározását is, amelyből Magyarországon és Hollandiában is jelentős méretű területeket mértek fel. A téradatok az életünk minden részén jelen vannak, hiszen a földrajzi valóságban élünk, közlekedünk, termelünk, ezért szinte végtelen a lehetséges alkalmazások száma.

A cégnél összesítik és fejlesztik azokat a „téradat-gyártási” technológiai ismereteket, amelyek jelenleg a világon a legfejlettebbnek számítanak, és K+F műhelyként saját alkalmazásokat fejlesztenek számos ágazatban.

„A légi LiDAR felmérési szolgáltatásunk például egy aktív távérzékelési technológia, amelynek előnye, hogy nagy területről gyorsan, nagy pontosságú adatgyűjtésre képes a föld felszínéről, illetve képes olyan területeken is mérni, ahol a földi geodéziai méréseket csak nagy erőforrásigénnyel lehetne megvalósítani” – mondta a Portfolio-nak Tomor Tamás a cég egyik tulajdonosa. Véleménye szerint ezek az újítások jelentősen megváltoztatják a téradatokban rejlő gazdasági érték realizálását a felhasználók számára, így egyrészt jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, másrészt sokat javíthatnak hatékonyságukon.

A téradatok beépülése a döntési folyamatokba nagy mértékben javítja a döntések hatásfokát, csökkenti az erőforráspocséklást, de új gazdasági lehetőségeket is előhoz. Az adatok előállítása fajlagosan alacsony költségen történik, így olcsón kerülhet előállításra olyan információ, amely a fizikai valóságot akár 97-98%-os pontossággal modellezi. Gyakorlati felhasználása sokoldalú, alkalmas lehet a teljesség igénye nélkül:

 • mezőgazdasági kárelemzésekhez
 • ügyfélelemzésekhez
 • térbeli folyamatok nonstop monitorozásához
 • erdőgazdálkodáshoz
 • árvízi helyzet modellezéséhez
 • beépített területeken különböző modellek számításához
 • telekom hálózatok tervezéséhez
 • út- vasúthálózat tervezéséhez
 • magas feszültségű vezetékek, távvezeték hálózat tervezéséhez
 • földalatti vezetékek tervezéséhez
 • pénzügyi folyamatok naturális hátterének elemzéséhez stb.

Tipikus big data alkalmazás például a műholdas mezőgazdasági monitoring, ami Magyarország teljes területére elérhető és olyan szolgáltatásokat tartalmaz, mint növényfejlődés-megfigyelés, kárriasztás, hozam – vagy kártétel-meghatározás, utóbbi szolgáltatás legnagyobb hazai vásárlója a biztosítási szektor egyik legnagyobb hazai szereplője.

Másik szolgáltatásuk a légi lézerszkennerrel készülő nagy pontosságú 3D terepmodellek, épület- és városmodellek készítése, amelyek a geometriai alapját adják többek között a telekommunikációs hálózatok, a felszíni vonalas létesítmények (út, vasút), valamint vízügyi beruházások terveinek. A cég dolgozott együtt Debrecen, Budapest, Érd, Kecskemét, Szigetszentmiklós önkormányzatával is, de adatszolgáltatásukkal hozzájárultak a BMW debreceni beruházásának előkészítéséhez is. A városokról készült részletes légi térképi adatbázisokat egy új szolgáltatáson keresztül elérhetővé teszik a vállalkozások, a közszféra és a nagyközönség számára is az induló www.envimap.hu oldalon keresztül.

Egyre gyakoribbak a KKV szektorból érkező megkeresések is, az „egyszerű”, nagy felbontású légi ortofotók felhasználásától a bonyolultabb feldolgozást igénylő térbeli elemzésekig (ingatlan-értékelés mérhető téradatok alapján, telephely-felmérés stb.). A változatos összetételű csapat képes az igények alapján kifejleszteni egyedi téradat-megoldásokat is.

„Jelenlegi egyik legérdekesebb K+F projektünk a parlagfű térképi azonosítását célozza. Az egyik legelterjedtebb allergén elleni védekezés a növény térbeli azonosításával kezdődik, amihez automata üzemben működő mérési technológiai alkalmazásokat fejlesztünk” – mondta Tomor.

Nemcsak Magyarországon aktívak, Franciaországban például a TGV gyorsvasút nyomvonalának térképezését végezték fa- és cserjefajok azonosítása céljából, amiből a terület „benőttségét” vizsgálták, de megfordultak Izraelben (talajszerkezet vizsgálat közlekedési útvonalakhoz), az Egyesült Állomokban (a 2010-es olajkatasztrófa hatásainak térképezése a Mexikói-öbölben) és Finnországban is (jégfelszínek szennyezésvizsgálata, atomerőművek környezetének vizsgálata, vegyi anyagok előfordulásának azonosítása, katonai alkalmazások).

„A mi szakmánkban erős a technológiai nyomás, ezért számunkra fontos, hogy a legfejlettebb technológiákat alkalmazzuk. Nem egyszer előfordult, hogy hamarabb kezdtük használni az adott szenzort, mint ahogy  a gyártó piacra dobta. Ez egy kölcsönösen előnyös helyzet, mert a gyártó közvetlen visszajelzést kap egy gyakorlati felhasználótól, mi pedig piaci előnyhöz jutunk” – mondta a cég egyik tulajdonosa. Az elmúlt két évben 450 millió forintot fordítottak a cégnél technológiai beruházásokra, amelyek között saját fejlesztésű műszerrendszer is szerepelUgyanakkor korlátai is vannak a legmodernebb technológiákkal előállított adathalmazok alkalmazásának: még a magasan képzett mérnökök sem mindig tudnak mit kezdeni a formabontóan részletes adatokkal. „Tipikus probléma, hogy a piacon lévő tervező szoftverek is limitált méretű adatokkal képesek dolgozni, ezért egyedi megoldásokat kell kidolgoznunk a részletes térképi adataink felhasználására”  – mutat rá Tomor.

A csapat fejlődésében irányelv, hogy tehetséges fiatalokat választanak munkatársnak, egyetemi kötődésük miatt erre meg is van a lehetőségük. „A céghez szinte kizárólag gyakornokként került minden jelenlegi munkatársunk, akik „belenőttek” a feladatkörükbe, nem egy esetben testre szabva a saját munkakörüket is” – tette hozzá a cégvezető. A csapat jelenleg közel 50 főből áll, jellemzően agrár, informatika, műszaki és természettudományos szakmai összetételben.

Mivel a cég tevékenysége több szempontból is meglehetősen hektikus, gazdaságilag ezt a sajátosságát kezelni kell tudni. Például egy térképezési munka elvégzése hónapokig eltarthat, addig pedig finanszírozni kell a cég működését, a beruházásokat, de a projekt megvalósításának költségeit is. „A beruházásokban nem kizárólag a közvetlen pénzügyi megtérülést vesszük alapul. Számunkra fontos az is, hogy egy beruházással milyen potenciális piacokra kerülhetünk be, ami jelentheti akár egyedi képesség kiépülését is. Ehhez a stabil és támogató banki háttér elengedhetetlen. Nemcsak a hitelezési képességre gondolok, hanem a közös gondolkodásra is, ami segít „irányban tartani” az elképzeléseket. A Budapest Bank pedig ilyen partner, szorosan együttműködünk, értik működésünket, és ennek megfelelően ajánlják számunkra a legmegfelelőbb megoldásokat” – mondta Tomor.

*A cikk eredetileg a Portfolio felületén jelent meg a Budapest Bank által támogatott „Példaképek” cikksorozatában

2020.11.08.
https://www.portfolio.hu/uzlet/20201108/erdofelmerestol-a-varosmodellezesig-debreceni-ceget-hivnak-a-felterkepezeshez-456312

Iratkozzon fel hírlevelünkre, amennyiben szeretne:

 • értesülni és meghallgatni a legfrissebb MKB Business Podcast sorozat adásait,
 • szakértőktől tájékozódni a vállalkozását érintő aktuális piaci, gazdasági helyzetről,
 • piaci trendeket látni KKV-kat vizsgáló, ágazati kutatásokból,
 • inspirálódni különböző fontos, cégvezetéshez szükséges témák kapcsán,
 • esetleg elsőként szeretne értesülni egy Ön számára érdekes szakmai rendezvényről

Kérjük olvassa el Adatkezelési tájékoztatónkat! A "Feliratkozás" gombra való kattintással Ön tudomásul veszi a tájékoztatóban foglaltakat és egyúttal hozzájárul az Ön által megadott személyes adatok fentiek szerinti kezeléséhez.

*Kötelezően kitöltendő mezők.