Ugrás a tartalomhoz

Tisztelt Ügyfelünk! Jelenleg hiba tapasztalható az MKB NetBANKár működésében. A hiba elhárítása folyamatban van. Megértését és türelmét köszönjük!

2022.07.15. 20:00 és 2022.07.17. 8:00 közt kiesések lehetnek az Azonnali Fizetési Rendszer működésében. 2022.07.17-én 02:00 és 04:00 közt az internetes fizetések esetén fennakadások fordulhatnak elő, ezért kérjük, internetes fizetéseiket ezen időszakon kívülre időzítsék. 2022.07.20-án 7:00 és 7:30 között rövid kiesések lehetnek az ügyfélhez tartozó azonosítási típus lekérdezésében, a biometrikus azonosítással történő vásárlásban, az internetes vásárlás jóváhagyásához szükséges 3DS SMS kiküldésében, a biometriával történő jóváhagyásban, valamint a statikus jelszó beállításában.

Kedves Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy tervezett karbantartásainkról az alábbi linken tájékozódhat.

Tájékoztatjuk, hogy az MKB Bank által biztosított POS terminálokon technikai okokból átmenetileg nincs lehetőség SZÉP Kártyával, egészségpénztári kártyával, valamint American Express bankkártyával történő fizetésre. A hiba elhárításán beszállító bevonásával dolgozunk, addig türelmüket és megértésüket kérjük.

Kedves Ügyfelünk! Karbantartás miatt a NetBANKár, az MKB Mobilalkalmazás, a NetBANKár Business és a PCBANKár 2022.06.24-én 22:00 és 23:00 között nem lesz elérhető, illetve az azonnali fizetési rendszer keretén belül történő jóváírásban és teljesítésben is késedelem várható. Megértését és türelmét köszönjük! Üdvözlettel: MKB Bank Nyrt.

2022.07.20-án 7:00 és 7:30 között rövid kiesések lehetnek az ügyfélhez tartozó azonosítási típus lekérdezésében, a biometrikus azonosítással történő vásárlásban, az internetes vásárlás jóváhagyásához szükséges 3DS SMS kiküldésében, a biometriával történő jóváhagyásban, valamint a statikus jelszó beállításában.

Tájékoztatjuk, hogy technikai probléma miatt az MKB NetBANKár és MKB Mobilalkalmazás átmenetileg nem elérhető. A hiba elhárításán dolgozunk, megértésüket és türelmüket köszönjük!

2022.07.20-án 7:00 és 7:30 között rövid kiesések lehetnek az ügyfélhez tartozó azonosítási típus lekérdezésében, a biometrikus azonosítással történő vásárlásban, az internetes vásárlás jóváhagyásához szükséges 3DS SMS kiküldésében, a biometriával történő jóváhagyásban, valamint a statikus jelszó beállításában.

Kedves Ügyfelünk! Karbantartás miatt a NetBANKár/ MKB Mobilalkalmazás és a PCBankár/ NetBANKár Business működésében leállásokat tapasztalhat 2022.07.12-én 22:00 és 2022.07.13 01:00 között. A karbantartás ideje alatt a kártyás tranzakciók bonyolítása is szünetel. Megértését és türelmét köszönjük! Üdvözlettel: MKB Bank Nyrt.

Kedves Ügyfelünk! Weboldalunkon a mai napon technikai problémák léptek fel, az oldalon található kereső és a hírek elérésében. Az okozott kellemetlenségért elnézésüket kérjük!

Kedves Ügyfelünk! Karbantartás miatt a PCBankár/ NetBANKár Business működésében kieséseket tapasztalhat 2022.07.19-én 20:00 és 21:00 között. Megértését és türelmét köszönjük!  Üdvözlettel: MKB Bank Nyrt.

Tervezett karbantartásainkról az alábbi linken tájékozódhat.

Tájékoztatjuk, hogy egyes, az MKB Banknál vezetett korábbi Budapest Bank 101-es bankazonosítóval kezdődő fizetési és pénzforgalmi számlával rendelkező ügyfeleink esetében a Babaváró hitelhez kapcsolódóan technikai okokból téves összeg került levonásra adminisztrációs díjként. A hiba kivizsgálása folyamatban van, amennyiben a levonás sikeres volt, a levont összeget természetesen a hiba elhárítását követően várhatóan 2022.09.12. 12:00-ig visszautaljuk az érintett ügyfeleknek. Megértését köszönjük! További információ a TeleBankon a 06 80 350 350-es telefonszámon.

Kedves Ügyfelünk! Karbantartás miatt a PCBankár/ NetBANKár Business működésében kieséseket tapasztalhat 2022.06.30-án 20:00 és 21:00 között. Megértését és türelmét köszönjük!  Üdvözlettel: MKB Bank Nyrt.

Technikai okokból az online fizetési tranzakciókat jóváhagyó push értesítés ugyan megérkezik az MKB Mobilalkalmazásban, azonban a jóváhagyás után nem zárul le a tranzakció. Az értesítés helyett a tranzakció jóváhagyásához online PIN kódjukat tudják használni. A hiba az MKB Mobil App (korábban BB) felhasználóit nem érinti.

Tájékoztatjuk, hogy tervezett karbantartás miatt 2022.06.26-án 01:00 és 01:30 óra közt az Azonnali Fizetési Rendszerben indított utalások fogadására, valamint ezek indítására nincs lehetőség. Kérjük, utalását időzítse ezen időszakon kívülre, vagy átutalását értéknap megjelölésével indítsa el. Amennyiben egy partnerétől vár utalást, kérjük, jelezze neki, hogy átutalását a karbantartáson kívüli időpontban vagy értéknap megjelölésével indítsa újra, illetve sikertelenség esetén ismételje meg.

A hazai gazdálkodók optimista jövőképe

Szerző
Agrárágazat

Olvasási idő
4 PERC

Megjelent
2021.12.03. 16:00

A Budapest Bank közelmúltban publikált Agrárgazdasági Indexéből az derül ki, hogy a világjárvánnyal terhelt 2020-as év után a gazdák látják a fényt az alagút végén. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez nem is akármilyen erősségű fény.

Pozitív várakozások

A pénzintézet megbízásából egy külső kutatócég már 2015 óta vizsgálja az agrárszektorban tevékenykedő kis- és középvállalatok gazdasági várakozásait. A nemrég napvilágot látott felmérési eredmények arról tanúskodnak, hogy a magyar gazdák sikeresen túlélték  a tavalyi év nehézségeit, és pozitív várakozásokat fogalmaznak meg a jövőt illetően. Leginkább várható bevételeik növekedésére, valamint az elérhető több ezer milliárd forintnyi fejlesztési forrásra számítanak.

Az Agrárgazdasági Index az elmúlt 6 év legmagasabb értékét mutatja: 2020-hoz képest 20, de tavalyelőtthöz képest is 10 pontos emelkedés látható.

A gazdálkodóknál továbbra is nagy prioritást élvez az innováció és a modern technikai eszközök, illetve technológiák alkalmazása. A megkérdezett vállalatvezetők közel egyharmada úgy nyilatkozott, hogy még nagyobb volumenű fejlesztéseket hajtana végre, mint az elmúlt évben.

Kiderült, hogy egyre nagyobb teret nyer a precíziós gazdálkodás: a megkérdezettek közel 50%-ának az eszközállományában már ma is ott vannak a hi-tech mezőgazdasági gépek és berendezések, és a gazdák jelentős része további fejlesztéseket tervez. 2021-ben vannak kedvezőtlen körülmények is, amelyeket szükséges megemlíteni. A gazdákat kifejezetten aggasztják az inputanyagárak, 96%-uk szerint költségnövekedés várható, ennek ellenére 22%-uk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest.

A modern eszközök karnyújtásnyira vannak

A legmodernebb precíziós eszközök használata ma már nem a futurisztikus jövő homályában dereng, hanem a jelen valósága. A versenyképesség fenntartásának, a versenyelőny megszerzésének feltétele a folyamatos fejlesztés. Mert mi is a versenyelőny? Nem más, mint olyan értékteremtő stratégiák kidolgozásának és végrehajtásának a képessége, amelyeket a jelenlegi vagy potenciális versenytársaknál korábban valósíthatunk meg. Amíg korábban az ilyen jellegű, tőkeigényes fejlesztések a több mint 500 hektáron gazdálkodó agrárcégek kiváltságának számítottak, addig ma már a 100 hektár alatti területen dolgozó vállalkozók 35 százaléka is ilyen beruházások megvalósításán gondolkodik. A felmérés jól láthatóan rámutat a lehetőségek közötti különbségekre: míg a nagygazdaság ok 72 százaléka már ma is használ precíziós eszközöket, addig a kisgazdaságok 75 százalékában hiányzik az ilyen szintű modernizálás.

Itthon is népszerű a precíziós mezőgazdálkodás

precíziós mezőgazdaság  a terméshozamok javításának tudománya és a gazdálkodói döntések támogatása a csúcstechnológiát képviselő eszközök segítségével. Célja a termelés növelése, a munkaidő csökkentése, valamint a műtrágyák és az öntözési folyamatok hatékony kezelése. A hazai gazdálkodók 50 százaléka már ma is élvezi a legmodernebb termelési technológiák előnyeit. Ami nagy pozitívum, hogy megduplázódott azok száma, akik – látva a versenytársak fejlődését – elhatározták, hogy belevágnak a fejlesztésekbe. A felmérés aktív érdeklődésről és dinamikus fejlesztési szándékról tanúskodik. Kiderült, hogy precíziós technológiát használó gazdálkodók kétharmada elkötelezett a további fejlesztések mellett.

Folyamatosan magas a beruházási szándék

A számok arról tanúskodnak, hogy a kedvezőtlen tavalyi körülmények ellenére sem csökkent a gazdák beruházási kedve. Mintegy 60%-uk realizált valamilyen fejlesztést a vállalkozásában az elmúlt évben. A tavalyi bizonytalan időszakban a beruházások volumenét illetően némileg visszafogottabbak voltak a gazdálkodók. Ennek megfelelően kismértékben csökkent a fejlesztésekre fordított összeg, de még így is átlagosan több mint 90 millió forintot fordítottak korszerűsítésre (ez nagyságrendileg mintegy 20 millió forintos csökkenés a korábbi időszakhoz képest). A vállalkozások tisztában vannak a termelés versenyképességének fontosságával, amihez folyamatos modernizálásra van szükség. A felmérésben résztvevők fele úgy nyilatkozott, hogy nem csökkenti az ilyen jellegű kiadásokat. A válaszadók harmada pedig úgy tervezi, hogy több forrást szán fejlesztése, mint tavaly. Pénzügyi szempontból vizsgálva a dolgot, az látszik, hogy a gazdák a beruházások kétharmadát saját forrásból és bankhitelből finanszíroznák. Jelentősen, több mint duplájára, 15%ra nőtt az állami és 8%-ra az EU-s támogatások igénybevétele is.

Arccal a hazai piac felé

A felmérés arról tanúskodik, hogy a gazdák körében egyre nagyobb prioritást élvez a hazai piac. A megkérdezettek 80%-a az országhatáron belül értékesíti termékeit, közel 7%-kal csökkent a külföldre is termelő vállalkozások száma, de ehhez hozzátartozik, hogy az arányuk még így is 20% feletti. Nagy kérdés, hogy milyen hatással lesz erre a piaci megoszlásra, ha végre teljesen visszaáll a „régi rend”, és nem kell már a sokadik járványhullámban gondolkodni, ami jelentősen rányomja a bélyegét a külföldre irányuló logisztikai folyamat okra.


2021.12.03.

*A cikk eredetileg az Agrárágazat felületén jelent meg a Budapest Bank által támogatva.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, amennyiben szeretne:

  • értesülni és meghallgatni a legfrissebb MKB Business Podcast sorozat adásait,
  • szakértőktől tájékozódni a vállalkozását érintő aktuális piaci, gazdasági helyzetről,
  • piaci trendeket látni KKV-kat vizsgáló, ágazati kutatásokból,
  • inspirálódni különböző fontos, cégvezetéshez szükséges témák kapcsán,
  • esetleg elsőként szeretne értesülni egy Ön számára érdekes szakmai rendezvényről

Kérjük olvassa el Adatkezelési tájékoztatónkat! A "Feliratkozás" gombra való kattintással Ön tudomásul veszi a tájékoztatóban foglaltakat és egyúttal hozzájárul az Ön által megadott személyes adatok fentiek szerinti kezeléséhez.

*Kötelezően kitöltendő mezők.