MKB Mobilbank alkalmazás

Ingyenes, próbálja ki!

Bezárás
Zéró költségű opció

Zéró költségű opció

 

Mi a zéró költségű opció?

A zéró költségű opció olyan árfolyamkockázat fedezeti összetett instrumentum, amelynél az ügyfél megvásárol és el is ad egy-egy különböző kötési árfolyamú vételi és eladási opciót, ugyanarra a devizaösszegre és lejáratra vonatkozóan. Az eladott opcióért kapott és a vásárolt opcióért fizetett prémium nagysága megegyezik, így összességében a konstrukció költségmentes.

Mik a zéró költségű opciós ügylet előnyei?

  • Ügyfelünk védekezni tud a számára kedvezőtlen árfolyammozgás ellen
  • Lehetőséget ad bizonyos mértékű részesedésre a kedvező irányú árfolyam-elmozdulásból
  • A konstrukció költségmentes

A zéró költségű opció kötésének feltételei

  • Származékos üzletekre vonatkozó keretmegállapodás kötése
  • Fedezet biztosítása (lehet óvadék, értékpapír vagy limit; nagysága 3 hónapig tartó lejáratokra az üzlet értékének 5%-a, három hónapon túli lejáratra 10%)
  • Az üzletek minimum összege 50 000 EUR.

Lejáratkor az árfolyamok függvényében érvényesíthetőek az opciók, melynek végeredményeként az ügyfél által elérhető árfolyam az üzletkötéskor meghatározott két kötési árfolyam között helyezkedik majd el.

Vételi zéró költségű opció

Vételi zéró költségű opciós ügylet kötésével az ügyfél jövőbeni deviza-kifizetéseinek árfolyamát szeretné fedezni. Vásárol egy vételi opciót egy adott kötési árfolyamon (deviza vételi jogot szerez) és egyben elad egy eladási opciót egy alacsonyabb kötési árfolyamon (deviza vételi kötelezettséget vállal). A kapott és a fizetett prémium összege megegyezik.

Lejáratkor, a konverzió a két kötési árfolyam által meghatározott sávon belül történik meg, mivel ha a sáv fölött van az árfolyam az ügyfél él vételi jogával egy alacsonyabb árfolyamon, ha a sáv alatt, akkor pedig köteles lesz devizát venni az eladási opció kötési árfolyamán.

Amennyiben a piaci árfolyam a két kötési ár által meghatározott sávon belül van, akkor egyik opció sem kerül lehívásra és az ügyfél a piacon vásárolja meg a szükséges devizát.

Eladási zéró költségű opció

Ezen ügylet kötésével az ügyfél jövőbeni devizabevételeinek árfolyamát szeretné biztosítani. Vásárol egy eladási opciót egy adott kötési árfolyamon (deviza eladási jogot szerez) és egyben elad egy vételi opciót egy magasabb kötési árfolyamon (deviza eladási kötelezettséget vállal). A kapott és a fizetett prémium összege megegyezik.

Lejáratkor, amennyiben a piaci árfolyam a két kötési árfolyam által meghatározott sáv alatt van, az ügyfél él eladási jogával a sáv alsó árfolyamán, ha pedig a piaci ár a sáv fölött akkor pedig köteles lesz devizát eladni a felső árfolyamon. Amennyiben a piaci árfolyam a két kötési ár által meghatározott sávon belül van, akkor egyik opció sem kerül lehívásra és az ügyfél a piacon értékesíti a devizát.

Mi a zéró költségű opció kockázata?

Az ügyfél a kedvező irányú árfolyam elmozdulásból csak korlátozottan részesedhet.


A termékkel kapcsolatos bármilyen kérdés esetén kérjük keresse vállalati referensét!