MKB Mobilbank alkalmazás

Ingyenes, próbálja ki!

Bezárás

Érintéses fizetés

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a 2020. március 23-án kihirdetett 60/2020. (III.23.) Korm. rendeletnek megfelelően a Mastercard megemelte az érintéses bankkártyás vásárlások esetén alkalmazott ország-limitet a jelenlegi 5.000 forintról 15.000 forintra.

Ez azt jelenti, hogy az az értékhatár, ami fölött mindenképpen szükséges PIN-kód megadása, a jelenlegi 5.000 forintról 15.000 forintra módosul.

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy a PSD2 erős-ügyfélhitelesítésre vonatkozó szabályai továbbra is érvényben maradnak, azaz továbbra is szükség lesz a 15.000 forintnál alacsonyabb összegű fizetések esetén PIN-kód megadására abban az esetben, ha a sorozatos PIN-kód nélküli vásárlások kumulált összege meghaladja a 150 eurót.

Gyakori kérdések az érintéses fizetés limit emeléséről:

 • Mikortól él a PIN-kód nélküli, 15.000 forintos érintéses fizetés limit?
  A magasabb limit 2020. április 15-étől kötelezően alkalmazandó. Az egyes bankkártya elfogadók folyamatosan állítják át az üzletekben található terminálokat, így van ahol már jelenleg sem szükséges PIN-kód megadása 15.000 forint alatt.
 • Mi változik ezáltal?
  Eddig 5.000 forintig tudott PIN-kód megadása nélkül vásárolni, ez most 15.000 forintra emelkedik, így Ön a jelenleginél még többször tud gyorsan és kényelmesen vásárolni, pusztán a bankkártya érintésével.
 • Mit kell tennem, hogy a megnövelt limitet tudjam használni?
  Az MKB Bank felkészült a változásra, Önnek semmi teendője nincsen, a bankkártya elfogadók elvégzik a szükséges módosításokat.
 • Miért jó ez a változás nekem?
  Bővül azon vásárlások köre, amikor Ön PIN-kód megadása nélkül, pusztán a bankkártya terminálhoz érintésével vásárolhat. Ez könnyítést jelenthet például egy nagyobb bevásárlás, vagy egy nagyobb értékű termék kifizetése esetén.
 • Nem nő meg a visszaélések száma?
  Az érintéses tranzakciók során Önnek nem kell kiadnia a bankkártyát a kezéből. A Bank jelenleg is minden érintéses vásárlás engedélyezésekor ellenőrzést folytat le (pl. bankkártya érvényessége, beállított limit). Ráadásul a 2019. szeptember 14-én hatályba lépett PSD2 szabályozás értelmében, ha a PIN-kód megadása nélküli vásárlások összértéke eléri a 150 eurót, akkor a vásárlás értékétől függetlenül meg kell adnia a PIN-kódot a következő vásárlás során. Ezáltal az érintéses fizetés továbbra is teljes mértékig biztonságos.

Érintéses fizetés

Válasszon az érintéses fizetési funkcióval ellátott bankkártyák közül igényeinek megfelelően, az elektronikus típusú Mastercard Unembossed bankkártyáktól egészen a magas presztízs értékkel rendelkező Mastercard Platinum és World Elite bankkártyákig!

Az MKB érintéses fizetés funkcióval ellátott bankkártyái chippel és mágnescsíkkal egyaránt rendelkeznek, így azok a hagyományos elfogadási módokat alkalmazó bankkártya-elfogadó helyeken is használhatóak.

Mi az érintéses fizetés funkció?

Az érintéses fizetési megoldás alapját a Near Field Communication (NFC) technológia képezi, amely lehetővé teszi a vezeték nélküli adatátvitelt.

A Mastercard bankkártyába épített antenna - a kártyaleolvasó terminálhoz érintve - a tranzakció indítása után másodpercek töredéke alatt kapcsolódik az elfogadóeszközhöz, amely az azonosítást követően feldolgozza a tranzakciót. A tranzakció adatait egyedi titkosítás védi minden egyes vásárlás során.

Belföldön az 15.000 Ft alatti érintéses fizetéseknél a legtöbbször nem szükséges a PIN-kód megadása. A PSD2 irányelvhez (Európai Uniós pénzügyi direktíva) kapcsolódóan 2019. szeptember 14-én hatályba lépett rendelkezéseknek való megfelelés érdekében a sorozatos kisösszegű vásárlások során, ha a PIN-kód megadása nélkül végzett kisösszegű vásárlások kumulált összege eléri a 150 eurót, a PIN-kód megadása a következő alacsony összegű tranzakció alkalmával kötelező.

Az érintéses fizetés funkcióval ellátott bankkártyák gyorsaságuk és egyszerűségük miatt tökéletes fizetési alternatívát képeznek minden helyzetben olyan helyeken is, ahol klasszikusan a készpénz dominált.

A Mastercard PayPass bankkártyába épített antenna - a kártyaleolvasó terminál néhány centiméteres hatókörébe helyezve - a tranzakció indítása után másodpercek töredéke alatt kapcsolódik az elfogadóeszközhöz, amely az azonosítást követően feldolgozza a tranzakciót.

A PayPass funkcióval ellátott bankkártya tökéletes fizetési alternatíva azokon a fizetőhelyeken is, ahol eddig inkább a készpénzes fizetés volt a megszokott (pl. gyorséttermekben, kávézókban, mozikban, újságárusoknál).

Az érintéses fizetés funkcióval ellátott bankkártyák előnyei

Használja az MKB Mastercard kártyák érintéses fizetés funkcióját minden olyan kereskedőnél, ahol az érintéses fizetés szimbólum szerepel az elfogadóhelyen kifüggesztésre kerülő kártyaelfogadást jelző matricán. Bankkártyájával így gyorsan, kényelmesen és biztonságosan fizethet.

Az érintéses fizetés során a bankkártyát nem kell kiadnia a kezéből, nincs szükség arra, hogy a kártyát lehúzzák a terminálon, a tranzakció engedélyezéséhez elegendő a kártyát a terminálhoz érintenie. Ön a vásárlás teljes ideje alatt magánál tarthatja a bankkártyáját, kizárva ezzel a kártya átadásából származó esetleges kockázatot.

Milyen tranzakcióknál használható az érintéses fizetés funkció?

Érintéses fizetéssel vásárlási és készpénzfelvételi tranzakciók végezhetőek, az arra alkalmas kártyaelfogadó terminálokon és ATM-eken.

Honnan tudhatom, hogy az elfogadóhelyen tudok érintéses módon fizetni?

Figyelje fizetéskor a Mastercard érintéses fizetés (Contactless) elfogadóhelyi matricát. Ahol a Mastercard érintéses fizetés (Contactless) emblémát látja, ott bankkártyáját érintéses módon használhatja.

MasterCard PayPass

Az érintéses fizetés funkciós kártyaelfogadásban résztvevő magyarországi kereskedőket megtalálja a https://www.mastercard.hu/hu-hu/consumers/features-benefits/contactless.html weboldalon, a „Résztvevő kereskedők keresése” funkció használatával.

Hogyan fizethet belföldön a Mastercard érintéses fizetésre alkalmas bankkártyával, ha az elfogadóhelyen van érintéses fizetésre alkalmas terminál?

15.000 Ft alatti költések esetén:

 • Jelezze az eladónak, hogy érintéses fizetésre alkalmas bankkártyával kíván fizetni, majd érintse a kártyát a kártyaleolvasó eszköz szimbólummal jelzett részéhez.
item_3815.jpg
 • Ezt követően ellenőrzésre kerül a bankkártya érvényessége és a mögötte álló fedezet.
 • Sípszó és felvillanó zöld fény jelzi, hogy a kártya elfogadásra került, és a tranzakció megtörtént.
 • Nincs további teendője. Nem kell PIN-kódot megadnia, kivéve abban az esetben, ha a PIN-kóddal nem hitelesített tranzakciók kumulált összege meghaladta a 150 eurót. A kártyabizonylatot sem szükséges megvárnia, mivel 15.000 Ft alatt a bizonylatból csak a pénztárosnak kell megtartania egy példányt, de a kártyabirtokos példányát az Ön külön kérésére a pénztáros kinyomtathatja. A vásárlásáról nyugtát természetesen továbbra is kapnia kell a kereskedőtől.

15.000 Ft feletti költések esetén:

 • Jelezze az eladónak, hogy érintéses fizetésre alkalmas bankkártyával kíván fizetni, majd érintse a kártyát a kártyaleolvasó eszköz szimbólummal jelzett részéhez.
item_3815.jpg
 • A vásárlások többségénél a PIN-kódot is meg kell adnia az azonosítás érdekében.
 • Ezt követően ellenőrzésre kerül a bankkártya érvényessége és a mögötte álló fedezet.
 • Sípszó és felvillanó zöld fény jelzi, hogy a kártya elfogadásra került, és a tranzakció megtörtént.

Hogyan fizethet érintéses fizetésre alkalmas Mastercard kártyával, ha az elfogadóhelyen nincs érintéses bankkártya elfogadás?

Azon kereskedőknél, ahol nincs érintéses bankkártya elfogadás, az érintéses fizetés funkciós kártya hagyományos módon is használható - chipes kártyaelfogadás esetén a bankkártya POS-terminálba történő behelyezésével, vagy amennyiben a terminál nem rendelkezik chipolvasóval, akkor a kártya mágnescsíkjának POS-terminálon történő lehúzásával.

MasterCard

A Mastercard logóval ellátott belföldi, külföldi és internetes bankkártya-elfogadóknál vásárlásra, készpénzfelvételre továbbra is az eddig megszokott módon használhatja Mastercard kártyáját.

Módosítható-e az 15.000 Ft-os, érintés nélküli vásárlási értékhatár, amely felett a PIN-kód megadása kötelező?

A belföldön érvényes 15.000 Ft-os, érintés nélküli értékhatár, - amely felett a PIN-kód megadása kötelező (ország limit) - sem a kibocsátó bank, sem a kártyabirtokos által nem módosítható. A Mastercard által Magyarországon bevezetett értékhatár 15.000 Ft. Külföldön ez országonként változó lehet, de megközelítőleg hasonló érték az adott ország devizájában meghatározva (Európában jellemzően 25 euró).

Biztonságos az érintéses fizetésre alkalmas bankkártya használata?

A bankkártyában működő dinamikus adatbiztonsági eljárásnak és a korszerű azonosítási megoldásnak, valamint a rendkívül kis hatótávolságnak köszönhetően, az érintéses Mastercard bankkártya használata során az Ön adatai biztonságban vannak.

Az érintéses vásárlások alkalmával Ön a vásárlás teljes ideje alatt magánál tarthatja bankkártyáját, így kizárható a kártya átadásából származó esetleges visszaélés kockázata.

Az érintéses vásárlások esetén ellenőrzésre kerül bankkártyája érvényessége és a mögötte álló fedezet is.

A Magyar Bankszövetség érintőkártya biztonságra vonatkozó sajtóközleménye az alábbi linken érhető el: http://www.bankszovetseg.hu/sajtokozlemeny-reszletek.cshtml?skid=4&lang=hun

Mi a teendője, ha megkapja érintéses fizetésre alkalmas bankkártyáját?

Kérjük, a bankkártyát a hátoldalán írja alá, és mihamarabb aktiválja.

Aktiválás lehetőségei:

 • ATM: Az MKB által üzemeltetett bankjegykiadó automatákban aktiválási művelettel (díjmentes), egyenleg lekérdezési művelettel, bármely ATM-nél sikeres készpénzfelvétellel.
 • MKB TeleBANKár: 24 órás MKB TeleBANKár ügyfélszolgálatunkon keresztül TeleBANKár ügyfél- és PIN-kódja megadásával.
 • MKB NetBANKár: Internetes szolgáltatásunk igénybevételével.
 • MKB Bankfiók: Bármely MKB bankfiókban.
 • MKB Mobilbank applikáció igénybevételével (Felhasználói kézikönyv)

Érintéses funkció aktiválása:

Az érintéses funkció használatához szükséges, hogy az első tranzakció PIN-kóddal hitelesített legyen, azaz a kártyát szükséges a POS terminál chipkártya olvasójába helyezni és PIN-kóddal hitelesíteni a tranzakciót. További kérdés esetén forduljon személyes pénzügyi tanácsadóinkhoz fiókjainkban, vagy hívja a nap 24 órájában elérhető MKB TeleBANKár telefonos ügyfélszolgálatot a 06 80 333 660-as telefonszámon (külföldről: 36-1-373-3333).