MKB Mobilbank alkalmazás

Ingyenes, próbálja ki!

Bezárás

mkb Nyugdíj-előtakarékossági számla

MKB Nyugdíj-előtakarékossági számla

Előnyök

Az MKB Nyugdíj-előtakarékossági számla lehetőséget nyújt Önnek arra, hogy nyugdíjcélú megtakarításait kedvezményes adózási feltételek mellett önállóan kezelhesse

 • Befektetési lehetőségek széles palettája
 • Személyes pénzügyi tanácsadóink segítik a döntésben
 • Befizetései után adókedvezmény is jár, amely tovább növeli megtakarítása értékét
 • Nyugdíjszolgáltatás esetén a befektetéseken elért hozam adómentességet élvez

Kinek ajánljuk?

 • Azoknak, akik nyugdíjjogosultságuk eléréséig maguk kívánják kezelni nyugdíj-előtakarékossági befektetéseiket, és
 • visszavonulásukat követően magasabb jövedelemhez kívánnak jutni.

Az MKB Nyugdíj-előtakarékossági számla:

 • Hosszú távú megtakarítási forma azoknak, akik nyugdíjjogosultságuk eléréséig - de a 2012 után nyitott számlák esetén legalább a számlanyitás adóévét követő tizedik adóévig - maguk kívánják kezelni nyugdíj-előtakarékossági befektetéseiket és visszavonulásukat követően magasabb jövedelemhez kívánnak jutni.
 • A számlára Ön bármikor, bármekkora összeget befizethet, és önállóan dönthet arról, hogy - a vonatkozó jogszabályi keretek között - milyen befektetési formában helyezi el megtakarításait. Befizetései után adó-visszatérítés formájában adókedvezményt* vehet igénybe, amely tovább növelheti megtakarítása értékét.
 • Kezelése kényelmes, csak Önön múlik, hogy mikor, mekkora összeget helyez el a számlán, a befektetések intézése gyors és egyszerű.
 • Az MKB személyes pénzügyi tanácsadói segítenek Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb befektetési formát, a különböző lehetőségek kombinációját.
 • Bankunk a számlán elhelyezhető, forintban denominált befektetési lehetőségek széles palettáját kínálja:
  • MKB Befektetési Alapok,
  • MKB Bank által forintban kibocsátott kötvények,
  • Magyar Állam által forintban kibocsátott kötvények,
  • hazai tőzsdén forgalmazott Magyarországon forintban kibocsátott részvények.
 • Napvégi szabad pénzegyenlegre adott állandó megbízással lehetőség nyílik a szabadon álló pénzeszközök automatikus befektetésére.
 • Bankunk biztos hátteret, befektetési banki, valamint teljes körű lakossági banki szolgáltatásokat kínál az Ön számára.
 • Az egyéni befizetések után adókedvezmény jár, amely jelenleg az évente befizetett összeg 20 százaléka, maximum 100 ezer forint. Ha Ön 2020 előtt éri el a nyugdíjkorhatárt az adókedvezmény összege évente maximum 130 ezer forint lehet*. Az adóhatóság által átutalt összeg nyugdíj-előtakarékossági, önkéntes kölcsönös pénztári tagsági és nyugdíjbiztosítási rendelkezés esetén együttesen maximum évi 280 ezer forint lehet.
 • Az adókedvezményt az adóhatóság utalja közvetlenül a nyugdíj-előtakarékossági számlára. A kedvezményt Ön az MKB Bank által minden év január 31-éig kiadott adóigazolás alapján, az adóbevallásában tett nyilatkozatával igényelheti.
 • Nyugdíjszolgáltatás esetén a befektetéseken elért hozam, illetve árfolyamnyereség - kivéve az osztalékból származó jövedelmet - adómentességet élvez, ha a számla megszüntetésére a számlanyitás adóévét követő tizedik (2013. január 1 előtt nyitott számlák esetében harmadik) adóévben vagy azt követően kerül sor.
 • Az MKB Nyugdíj-előtakarékossági számlán nyilvántartott pénz és értékpapírok az öröklés szabályai szerint örökölhetők.

Milyen szolgáltatást nyújtunk?

Az MKB Nyugdíj-előtakarékossági számla szolgáltatásunkat minden esetben összevont értékpapírszámla- és ügyfélszámla-vezetés keretében nyújtjuk Önnek. Az összevont értékpapírszámla értékpapírok nyilvántartására és kezelésére, az ügyfélszámla pedig az értékpapírszámlához kapcsolódó pénzforgalom (pl. egyéni befizetések, adókedvezmény, tőke- és hozamjóváírás) elszámolására szolgál.

Hogyan nyithat MKB Nyugdíj-előtakarékossági számlát?

Nyugdíj-előtakarékossági számlát akkor nyithat, ha Ön a magyar nyugdíjrendszer tagja, és a számlanyitással egyidejűleg legalább 5000 Ft befizetést teljesít a nyugdíj-előtakarékossági számlára. Kérjük, fáradjon be bármelyik bankfiókunkba, ahol személyes pénzügyi tanácsadója részletes tájékoztatással áll rendelkezésére, és igény esetén összeállítja Önnek egyéni befektetési portfolióját!

 

Milyen költségeket** számíthat fel a Bank?

Számlavezetési díj: a költségek, díjak mértéke legfeljebb az előtakarékoskodó nyugdíj-előtakarékossági számláin jóváírt éves átlagos állomány egy százalékának megfelelő összegű, de legalább kétezer forint számlavezetési díj számítható fel.

Megbízási díjak: az előtakarékoskodó által adott megbízás alapján végrehajtott ügylet után a számlavezető - az üzletszabályzatban (Kondíciós Listában) előre meghirdetett a számla terhére teljesített ügyletek után felszámított díjakkal egyező díjat számíthat fel. Az előtakarékoskodó által a pénzszámlára teljesített befizetések összegének erejéig az első befektetési eszköz vételére vonatkozó ügylet díjmentes.

Figyelem! Az MKB Nyugdíj-előtakarékossági Számlán felszámított megbízási díjak a jövőben változhatnak!

 

Mikor lehet megszüntetni a számlát?

A nyugdíj-előtakarékossági számla bármikor megszüntethető írásbeli felmondással, ha azonban nem teljesülnek azok a feltételek, amelyek alapján a megszüntetés nyugdíjszolgáltatásnak minősül, akkor Önnek adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik.

 

Mikor válik nyugdíjjá a felhalmozott befektetés?

A nyugdíj-előtakarékossági számla szempontjából nyugdíjszolgáltatásnak minősül a nyugdíj-előtakarékossági számlákon nyilvántartott pénz- és befektetési eszközök együttes összege, ha az előtakarékoskodó a felmondás időpontjában igazolni tudja, hogy jogosult a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja) 3. §-ának 23. pontjában meghatározott nyugdíjra, és a felmondásra legkorábban a számlanyitás adóévét követő tizedik adóévben (2013. január 1. előtt nyitott számláknál a harmadik adóévben) kerül sor.

Abban az esetben tehát, ha nem nyugdíjszolgáltatásként történik a számláról kifizetés, az adómentesség nem érvényesíthető, illetve a már kiutalt adó-visszatérítést is vissza kell fizetni 20%-kal növelt értéken.

*Az adózásra vonatkozó információk a jövőben változhatnak és pontosan csak az ügyfél egyedi körülményei alapján ítélhetők meg!

 

Fogyasztóvédelmi tájékoztatás!

A fenti tájékoztatóban feltüntetett előnyök mellett kérjük, hogy legyen figyelemmel az alábbiakra is:

 • az Ön befizetései befektetési jellegűek, azaz befizetései pénzügyi eszközökbe kerülnek elhelyezésre, így az árfolyam-ingadozásokon keresztül a pénz- és tőkepiaci mozgások kihathatnak a megtakarítás mértékére;
 • amennyiben nyugdíjjogosultság elérése előtt mondja fel a számlát, vagy a számlán nyilvántartott összegnek csak egy részét veszi fel, úgy Önt a megtakarításai hozamai után személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás terheli, amelyet a felmondás adóévében kell megfizetnie valamint a kapott adóvisszatérítést is vissza kell fizetni 20%-kal növelt összegben.
 • döntése előtt mindig olvassa el alaposan az üzletszabályzatot, hirdetményt és valamennyi vonatkozó tájékoztatót. Ha nem ért valamit, kérdezzen rá Személyes Pénzügyi Tanácsadójánál!
 • hasonlítsa össze az egyes konstrukciók jellemzőit (például: befektetési termékek kockázata, költségei; EHM-ja, futamideje, egyéb költségek, stb.);
 • mérje fel a lehetséges kockázatokat, és mérlegelje háztartása kockázattűrő képességét;
 • alaposan tájékozódjon a különböző ajánlatok között, ha szükséges, hívja fel ügyfélszolgálatunkat (MKB TeleBANKár: 06-1/373 3333, 06 (80) 333-660) vagy keresse fel a legközelebbi bankfiókunkat személyesen;
 • minden esetben olvassa el a szerződéses dokumentumokat, mielőtt aláírná azokat.

 

A tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül sem adótanácsadásnak, sem befektetési tanácsadásnak, kizárólag általános tájékoztatási célt szolgál, amely az elkészítése időpontjában hatályos jogszabályi rendelkezéseken alapul.

További kérdéseivel forduljon személyes pénzügyi tanácsadóinkhoz fiókjainkban, illetve hívja 24 órás telefonos ügyfélszolgálatunkat az MKB TeleBANKárt a 06 (80) 333-660-as telefonszámon.

**Az MKB Nyugdíj-előtakarékossági számla kondíciót az MKB Bank Nyrt. XVI. Befektetési szolgáltatások, valamint kiegészítő befektetési szolgáltatások című mindenkor hatályos kondíciós listája tartalmazza.

Kapcsolódó ajánlatok

Befektetési alapok

A befektetési alapok elsősorban a lakossági, illetve intézményi befektetőktől gyűjtik össze a befektetési célú pénzeszközöket.

Részletek

Értékpapírok

Az MKB Bank a klasszikus banki konzervatív megtakarítási formák mellett értékpapír-befektetések széles skáláját kínálja Ügyfeleinek.

Részletek

MKB Kötvények

Az MKB Bank a hazai kötvénypiac meghatározó szereplője.

Részletek