MKB Mobilbank alkalmazás

Ingyenes, próbálja ki!

Bezárás

„Rég nem tapasztalt pezsgés indult.”

Interjú Kovács László Viktorral

A koronavírus 2020. év eleji berobbanása hosszú évtizedek óta nem tapasztalt mértékben forgatta fel a mindennapi életünket. Nyilvánvaló, hogy a hasonlóan váratlan, globális mértékű impulzusokra leggyorsabban reagáló pénz- és tőkepiacok is komoly turbulenciákat éltek át. Emiatt felbolydultak a tőzsdék, és hosszú évek óta nem látott mértékben zuhantak, majd emelkedtek az árfolyamok, valamint megnőtt a volatilitás, ami a kereskedésnek, spekulációnak kiváló táptalajt jelent. Új jelenségek törtek elő az online diszkont brókerektől a spekuláns közösségi platformokon át a gomba módra szaporodó, blokklánc-technológia alapú termékkörig, és még sorolhatnánk…

László, az MKB Treasury magánszemély ügyfélkör kiszolgálásáért felelős területén hogyan éltétek meg ezt az időszakot, tekintve, hogy a mindennapokban épp az ilyen spekulációs lehetőségeket keresik az ügyfeleitek?

Rendkívül érdekes volt az elmúlt időszak. Most nem térnék ki arra a nyomásra, amit mindannyian megéltünk, maradnék csak szigorúan a piacoknál, befektetőknél. Klasszikus bikapiachoz szoktunk hozzá a tőzsdéken, köszönhetően a jegybankok gigantikus mértékű pénznyomtatásának, amellyel támogatták a piacok töretlen emelkedését. Hosszú évek után a pénzcsapok elzárása miatti ijedtség okozott jelentősebb korrekciót, ám a Covid berobbanása valósággal letaglózta az árfolyamokat. Tömegében csalogatta vissza a kedvező beszállás lehetősége a korábban inaktív spekulánsokat. Végre lett volatilitás, lettek – relatíve – alacsony árfolyamok, és abban a hiszemben szálltak be tömegével a befektetők, hogy a bika nem fog megállni, legfeljebb megtorpan. A monetáris, majd a fiskális döntéshozók is komolyan tettek arról, hogy ez valósággá is váljon. Aki beszállt, az nyert, és ez még tovább lendítette a lelkesedést. Nem volt uborkaszezon sem 2020, sem 2021 nyarán. Pörögtek a blue chipek, szárnyaltak a kisebb kapitalizációjú papírok, töretlen volt a lendület. Lelkesek voltak a sokat látott befektetők, és az új generáció is felfedezte magának ezt a pezsgő világot.

Csak nem a Robinhooder, Redditer, avokádó, hívjuk bárhogyan nemzedékre gondolsz?

Na igen, ők komoly felfordulást generáltak néhány részvény esetében, ráirányítva a figyelmet a közösségi média erejére, és – többek között – a pénznyomtatási tendenciák vadhajtásaira. Felnőtt egy generáció, akik a legmodernebb szemléletet képviselik, ám nem éltek át komolyabb recessziót, ami a piacokhoz elengedhetetlen alázatot “kialakítja” az emberben, főként, ha kezdetben csak nyerő ügyletek vannak. Sokat kell tanulniuk a fiatal spekulánsoknak a piacoktól, piacokról, és nekünk is tőlük, róluk, hiszen az ő szemléletük, platformjaik a jövő “tőzsdézésének” lehetséges színtereit jelenthetik majd.

Mi a helyzet a magyar részvényekkel és a forinttal? Még mindig ezek állnak az MKB Treasury ügyfeleinek fókuszában?

Ez általánosan jellemző, nem MKB-ügyfél specifikus. És ez – valószínűleg – addig marad így, míg a fent említett új generáció el nem éri azt a kort, azt a volument, amivel prémium és privát banki szintű megtakarítással rendelkeznek majd. Ezért kiemelten fontos a Magyar Bankholding digitalizáció iránti teljes elkötelezettsége. Hiszek abban, hogy a formálódó banki integráció digitális fejlettsége és az új korosztály érettsége időben egybeesik, így a változás átütő tud lenni, és kinyílnak a globális pénz- és tőkepiacok az erre fogékony fiatalok számára is. Hogy a kérdés első felére is választ adjak, rég nem látott pezsgést tapasztalunk a hazai piacon, így kiváló profitot lehetett realizálni a hazai blue chipeken és a kis kapitalizációjú, sőt a BÉT előszobáját jelentő Xtend piacon kereskedett részvényeken is. Bízunk benne, hogy ez fenn is marad.

…és a forint?

Spekulánsi szempontból nagyon jól kereskedhető a hazai fizetőeszköz a legfontosabb devizákkal szemben, ha jó ütemben lépünk be és ki a trendfordulókkor. Ha észszerű keretek között tartjuk a kockázati kitettséget, a forintpozíciók ezt “meghálálják”. Emellett a kollégáim kreativitása az ügyfelek számára is kifizetődő volt, akár – a régióban maradva – a lengyel zloty, akár a norvég korona, az angol font és ezek kombinációjával is. Törekszünk személyre szabottan minden lehetőséget felkínálni az ügyfeleknek. Egy jó befektetési szolgáltató arra törekszik, hogy a termékek végtelen tárházát kínálja, miközben igyekszik óvni, gyarapítani az ügyfelek vagyonát.

Kovács László Viktor

MKB Treasury – lakossági és privát banki kiszolgálásért felelős osztályvezető

A Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán végzett 2007-ben, majd a Bankárképző Európai Befektetéselemző programjával egészítette ki tanulmányait. Karrierje kezdetén brókerként szerezett tapasztalatot a pénz- és tőkepiacokon, majd az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelőnél, vagyonkezelési igazgatóként volt felelős az értékpapíralapok befektetéskezeléséért, a termékfejlesztésért és az értékesítés támogatásért. 2020 májusában csatlakozott az MKB Treasuryhez, ahol a magánszemélyekkel dolgozó csapatot vezeti. 2021 szeptemberétől az intézményi ügyfeleket kiszolgáló terület is hozzá tartozik.

Jogi nyilatkozat

Jelen ügyféltájékoztató anyag marketingközleménynek minősül. A tájékoztatás nem teljes körű, nem tartalmazza az összes szerződési feltételt. Jelen tájékoztatás nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, célja kizárólag a figyelem felkeltése.

A megalapozott befektetési döntés érdekében kérjük, hogy döntése előtt olvassa el figyelmesen a jelen hírlevélben szereplő pénzügyi eszközök részletes feltételeiről szóló tájékoztatókat, és mérlegelje a befektetés lehetséges kockázatait és költségeit!

Javasoljuk továbbá, hogy a befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon tanácsadójával, bankárával! Csak az említett dokumentumok és információk együttes ismeretében hozható tudatos döntés arról, hogy a befektetés összhangban áll-e az Ön kockázattűrő képességével!

Az árfolyamok múltbeli alakulásából nem lehetséges azok jövőbeni alakulására vonatkozó egyértelmű és megbízható következtetéseket levonni. A befektetőknek önállóan (vagy független szakértő igénybevételével) kell felmérniük és megérteniük az egyes pénzügyi eszközök és befektetési szolgáltatások lényegét, valamint kockázatait.

A kiadvány a kiadása időpontjában érvényes. További részletek: mkb.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetmény.

A Bank nem vállal felelősséget a jelen dokumentumban szereplő információk alapján hozott befektetési döntésekért és ezek következményeiért. A tájékoztató dokumentumok elérhetők az MKB Bank Nyrt. fiókjaiban, valamint az mkb.hu honlapon. Jelen tájékoztatót az MKB Bank Nyrt. (tev. eng. sz.: III/ 41 005 3 2001, a Budapesti Értéktőzsde tagja) készítette.

További témáink

bef2-kartya.png

Nehézségek között is kiemelkedő teljesítmény

Czifra Gáborral, az MKB-Pannónia Alapkezelő portfólió menedzserével beszélgettünk a tőkepiaci elvárásokról, a pandémia alatti nehéz döntésekről és arról, hogy mit vár a technológiai részvényektől.

bef4.png

Mibe fektessük deviza megtakarításainkat?

Olvassa el hasznos tippjeinket, melyeket különböző kockázatvállaláshoz ajánlunk.

bef5-card.png

Hogyan fektessünk be a változó világban?

A fenntarthatóság, a jövő technológiája, valamint a környezetvédelem fontossága a befektetésekben.