MKB Mobilbank alkalmazás

Ingyenes, próbálja ki!

Bezárás
Piacok értékelése - Elemzés

Piacok értékelése

Elemzés

Piaci elemzések – Globális folyamatok

A globális gazdasági kilátások körüli bizonytalanság 2021-ben is fennmaradt, ennek ellenére jelentős bővülésre kerülhet sor idén a világgazdaságban: az OECD várakozása szerint 2021-ben 5,7%-kal, 2022-ben 4,5%-kal bővülhet a globális gazdaság. A koronavírus-válságból való kilábalással párhuzamosan gyorsul az infláció mind az Egyesült Államokban, mind Európában. A világ országainak 2020 során tapasztalt rekordmértékű eladósodása ellenére az adósság emelkedése 2021-ben is folytatódhat a gazdaságok újraindítása kapcsán. E folyamatok összessége a gazdaságok túlfűtöttségének kockázatát hozza magával. Az emelkedő inflációs nyomás, az államok növekvő eladósodása – amely veszélyeztetheti a külgazdasági egyensúlyt –, valamint a gazdaság egyes területein kapacitásproblémák alakulnak ki abból fakadóan, hogy a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel. A kormányzati (fiskális) politika és a monetáris politika sokkal szorosabb és egyre komplexebb együttműködésére lehet számítani a növekedés helyreállítása és a kockázatok mérséklése érdekében.

Az idei évben az amerikai és európai gazdaság alkalmazkodott a járványhelyzethez. A járvány körüli bizonytalanságok globális szinten még érzékelhetőek, de már vannak bevált kezelési módok mind gazdaságpolitikai, mind egészségügyi téren. 2021 második negyedévében az amerikai gazdaság – azzal együtt is, hogy a második negyedév után a harmadik negyedév gazdasági növekedése a vártnál visszafogottabb lehet* – elérte a járvány előtti teljesítményét, míg az európai gazdaság – a korábbi várakozásokkal ellentétben – csak idén év végére érheti azt el.

* A második negyedévben a Dow Jones elemzői konszenzusa alapján 8,4%-os gazdasági bővülést vártak, amely végül attól elmaradt, 6,7%-on alakult. A harmadik negyedév vonatkozásában a Goldman Sachs 9%-ról 5,5%-ra, a Bank of America pedig 7%-ról 4,5%-ra módosította a növekedési várakozást. A lassulást a Fed is látja, így a jegybank is lefelé módosította az ide évi GDP-előrejelzését. A lassulás be is következett, a harmadik negyedévben évesített negyedéves alapon 2%-kal tudott csak nőni az amerikai gazdaság.

USA

A Fed a járvány tavalyi kitörése óta 0-0,25% között tartotta az irányadó kamatsávot, illetve jelentős eszközvásárlási programot is működtet. A szeptemberi kamatdöntés alkalmával a jegybank iránymutatást fogalmazott meg, miszerint már 2022-ben várható kamatemelés (év végén), mely nagyobb ütemben 2023-ban és 2024-ben is folytatódhat. A novemberi döntéskor pedig elkezdődött az eszközvásárlásainak fokozatos visszafogása: az eddigi havi 120 milliárd dolláros vásárlási keretösszeg 15 milliárddal csökken novemberben (10 milliárd dollárral csökken a 80 milliárdos állampapír-vásárlás, 5 milliárddal a jelzálog fedezetű értékpapírok 40 milliárdos kerete). Decemberben tovább vágja a jegybank a havi vásárlásait, szintén 15 milliárd dollár értékben (60 milliárdért vásárol majd állampapírokat, 30 milliárdért jelzálog fedezetű értékpapírokat). A Fed megítélése szerint minden hónapban hasonló mértékű (15 milliárd dolláros) csökkenés várható a havi vásárolt mennyiségben, azonban kész módosítani a vásárlásainak ütemét, ha azt a gazdasági kilátások változása indokolja. A vásárlások fokozatos kivezetése jövő év közepén fejeződne be.

Az USA-ban 4% felett jár az infláció (PCE-árindex szeptember: 4,4%, év/év), miközben a jegybanki cél az átlagos 2% elérése. A Fed továbbra is átmenetinek várja az infláció gyorsulását. Ugyanakkor a jegybank szeptemberi előrejelzésében emelte az inflációs várakozásait: 2021-ben 4,2%-os (június: 3,4%), 2022-ben és 2023-ban 2,2%-os, míg 2024-ben 2,1%-os inflációt várnak.

Az USA GDP-je a második negyedévben meghaladta a járvány előtti szintjét. Intézményi prognózisok szerint 2021-ben jelentős gazdasági növekedés következik be a tengerentúlon, jelenleg 6% körül szóródnak az előrejelzések, míg 2022-ben az eddig vártnál dinamikusabb, de az idei kiugró növekedéshez képest lassabb, 4-5% körüli bővülés jöhet.

Eurózóna

Az eurózónában is a jegybanki cél fölé, 4,1%-ra gyorsult az infláció októberben (év/év alapon), mely emelkedés az év hátralevő hónapjaiban is folytatódhat; 2022 elején lassulhat majd a ráta, vagyis átmeneti az inflációs kiugrás. Az ECB szeptemberi előrejelzése szerint 2021-ben 2,2%-os éves átlagos infláció várható, mely 2022-ben 1,7%-ra, 2023-ban pedig 1,5%-ra mérséklődik. Az infláció megugrásának várhatóan átmeneti jellege miatt az ECB nincs kamatemelési kényszerben, a laza monetáris politikai kondíciók fennmaradhatnak idén.

Emellett azt is bejelentették szeptemberben, hogy a Pandémiás Vészhelyzeti Vásárlási Program (PEPP) nettó eszközvásárlási ütemét az előző két negyedévhez képest mérséklik. Ez egyelőre a havi vásárlások enyhe korrekcióját jelenti, a PEPP kivezetésének bejelentése decemberre várható (2022 márciusáig szól a program jelenleg). A hagyományos eszközvásárlási program (APP) továbbra is havi 20 milliárd eurós ütemben folytatódik.

Az ECB szeptemberi előrejelzése alapján a reál GDP a vártnál (2022.) korábban, már idén meghaladhatja a válság előtti szintet. Az eurózóna GDP-jében nemzetköziszervezetekbecslése szerint 2021-ben 5% körüli bővülés következhet be, amelyet 2022-ben 4,3-4,6%-os növekedés követhet.

Magyarország

A járvány harmadik, év eleji hulláma a második negyedévben véget ért és elkezdődött a gazdasági nyitás, illetve a gazdaság helyreállása a korlátozások feloldását követően. A második negyedévben kiemelkedő mértékű gazdasági növekedést regisztráltak idehaza (kiigazított adatok alapján 17,6%-kal bővült a gazdaság éves, míg 2,9%-kal negyedéves alapon), így a gazdaság teljesítménye meghaladta a járvány előtti szintjét**. Előrejelzési pályánkon 2021-ben 7,5%-os gazdasági növekedésre számítunk éves átlagban. 2022-re 6,3%-os növekedést várunk, dinamikus beruházási aktivitás és kiemelkedő háztartási fogyasztásbővülés mellett. 2023-ban is dinamikus, 4,6%-os gazdasági bővülésre számítunk, 2022-höz képest azonban alacsonyabb fogyasztási és beruházási dinamika várható.

Az infláció idén áprilisban átlépte az MNB toleranciasávjának felső, 4%-os határát, és azóta is afelett tartózkodik (szeptember: 5,5%, év/év alapon mérve). Várhatóan az idei év hátralevő hónapjaiban 6% felett járhat a hazai infláció. 2022 elején fokozatosan lassulhat a dinamika, ahogy az idei évi egyedi és technikai, inflációt gyorsító tényezők (pl. bázishatás, dohánytermékek jövedéki adójának többszöri emelése, gazdasági nyitást követő kereslet-kínálati anomáliák) kiesnek a mutatóból. Azonban jelentős, felfelé mutató inflációs kockázatokkal kell 2022-ben is szembenéznünk.

Az MNB június óta kamatemelési ciklust folytat, többszöri alapkamat-emelést követően jelenleg 1,80%-on jár az irányadó ráta. Az MNB jelzése alapján tovább folytatódhat a monetáris szigorítás, amíg az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon (3%) stabilizálódnak. Az alapkamat-emelés azonban nem egyből gyűrűzik át az árakba, ahhoz hosszabb időnek kell eltelnie***.

Augusztusban a Monetáris Tanács az állampapír-vásárlási program fokozatos, a piaci stabilitás fenntartásának szempontjait figyelembe vevő kivezetésének megindítása mellett döntött. Szeptembertől 50 milliárd forintról 40 milliárd forintra mérséklődött az MNB vásárlásainak heti célmennyisége, amelytől a jegybank a kínálat és egyéb piaci kondíciók függvényében rugalmasan eltérhet. A Monetáris Tanács legközelebb 2021 decemberében határozza meg a heti vásárlások következő negyedévre érvényes célmennyiségét.

** A GDP a nyers adatok szerint 2,2%-kal nagyobb volt a 2019. II. negyedévinél (KSH).
*** A monetáris politika az egyes csatornákon keresztül érvényesülő teljes hatása késve jelentkezik a makrogazdasági változókban. Az inflációra gyakorolt hatás erőssége és időbeli lefutása továbbá függ attól, hogy milyen típusú sokk idézte elő az infláció céltól való eltérését. A Monetáris Tanács a kamatdöntéseit előretekintő módon, jellemzően az infláció elkövetkező 5-8 negyedév folyamán várható alakulására tekintettel hozza meg (forrás: MNB).

Devizakeresztek

bef3-eur-huf.png

Az EUR/HUF devizapár március közepén megközelítette a történelmi csúcspontját, de 369 forint közelében elakadt az emelkedés, és intenzív forinterősödés vette kezdetét. Június elején érte el a mélypontját az árfolyam 345 forintnál, ahonnan ismét gyengülni kezdett a forint, és július közepére 363 forint magasságába kapaszkodott az árfolyam. Innen ismét forinterősödés lett a meghatározó irány, az intenzív mozgásnak köszönhetően szeptember elejére 347 forintig esett az árfolyam. Erről a szintről visszapattant a devizapár, és október közepére már 366 forintig kapaszkodott a kurzus. Itt ismét megérkezett a fordulat, november első hetében 360 forint alá került a devizapár, vagyis ismét elindult egy erősödő hullám. Erős ellenállások a sáv aljánál, a 345-347 forint közötti zónában találhatóak.

bef3-usd-huf.png

Az USD/HUF árfolyamának csökkenése szeptember elején ért véget, a fordulat 292 forintnál érkezett meg, és szeptember végére 310 forintig emelkedett a kurzus. Március során alakított ki az árfolyam egy csúcspontot 310 forintnál, ezt az ellenállást sikerült október elején áttörnie az árfolyamnak, majd folytatódott az emelkedés a 316 forintnál húzódó tavaly októberi csúcspontig. Az utóbbi hetekben már kezd oldalazásba átmenni a mozgás, a 309-316 forint közötti szintek határozzák meg az árfolyamot. A sávból történő kitörés mutathatna irányt a befektetőknek.

bef3-eur-usd.png

Szeptemberben intenzíven erősödött a dollár az euróval szemben. Szeptember második felében az 1,172-es támasz is elesett, és 1,153-ig zuhant az árfolyam. Utoljára tavaly júliusban járt ennél alacsonyabb szinten a devizapár. Jelenleg az 1,153-1,172 közötti sávban mozog az árfolyam, a támasz törése esetén jelentős tere van a dollár további erősödésének. A következő erős szint 1,14-nél húzódik.

A Danube Capital augusztus-szeptemberi blogbejegyzései

Jogi nyilatkozat

1. Jelen kiadványt az MKB Bank Nyrt. (tev. eng. sz.: III/41.005-3/2001., a Budapesti Értéktőzsde tagja) készítette.

2. A kiadványban szereplő információk hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azok valódiságáért, pontosságáért és teljességéért az MKB Bank Nyrt. felelősséget nem vállal. A megjelenő vélemények a kiadványt készítő szakemberek saját megítélését tükrözik, amelyek újabb információk megjelenése esetén külön értesítés nélkül megváltozhatnak.

3. Az árfolyamok múltbeli alakulásából nem lehetséges azok jövőbeni alakulására vonatkozó egyértelmű és megbízható következtetéseket levonni. A befektetőknek önállóan (vagy független szakértő igénybevételével) kell felmérniük és megérteniük az egyes pénzügyi eszközök és befektetési szolgáltatások lényegét, valamint kockázatait. Javasoljuk, hogy a befektetők az adott pénzügyi eszközre és a befektetési szolgáltatásra vonatkozó üzletszabályzatot, tájékoztatót, egyéb szerződéses feltételeket, hirdetményeket, kondíciós listát figyelmesen olvassák el, mert csak ezen dokumentumok és információk ismeretében dönthető el, hogy a befektetés összhangban áll-e a befektető kockázattűrő képességével! Javasoljuk továbbá, hogy tájékozódjon a termékkel, befektetéssel kapcsolatos adójogi és egyéb jogszabályokról!

4. A kiadványban szereplő információk nem minősülnek vételi vagy eladási ajánlatnak, sem befektetési tanácsadásnak, sem befektetésre, szerződéskötésre vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésnek. A kiadványban foglalt adatok tájékoztató jellegűek. Az MKB Bank Nyrt. kizárja a felelősségét a kiadványban foglaltak esetleges befektetési döntésként való felhasználásáért, így nem vállal felelősséget a befektető ezen kiadványban foglaltak alapján hozott döntései következtében vagy őt azzal bármilyen egyéb összefüggésben érő esetleges károkért.

5. Az MKB Bank Nyrt. jogosult a kiadványban szereplő eszközök vonatkozásában árjegyzési, egyéb befektetési szolgáltatási tevékenységet vagy kiegészítő szolgáltatást nyújtani.

6. Jelen kiadvány a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény szerinti védelem alatt áll, ezért kizárólag az MKB Bank Nyrt. előzetes írásbeli engedélyével lehet azt többszörözni, terjeszteni, egyéb módon nyilvánosságra hozni, valamint felhasználni. Az MKB Bank Nyrt. valamennyi szerzői jogon alapuló jogát fenntartja.

7. A kiadvány a kiadása időpontjában érvényes. További részletek: mkb.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetmény.

8. Amennyiben a továbbiakban nem kíván hírlevelet kapni az MKB Banktól, megadott hozzájárulását bármikor ingyenesen visszavonhatja a helloelemzesikozpont@mkb.hu e-mail címen vagy a munkanapokon 8 és 17 óra között ingyenesen hívható 06 80 456 456-os zöld számon. Hozzájárulását visszavonhatja postai úton is az MKB Bank Nyrt., 1134 Budapest, Kassák Lajos u. 16-18. címre elküldött nyilatkozatával, amelyen kérjük, hogy jól olvashatóan tüntesse fel a nevét, az e-mail címét, és azt, hogy a hírlevélküldés tiltását kéri.

Az alkalmazott értékelési eljárások:

A technikai elemzés egy pénzügyi instrumentum múltbeli árfolyammozgásaiból készített grafikon alapján vonhatók le következtetések az árfolyam jövőbeli irányát illetően. A technikai elemzés az instrumentum várható mozgásával kapcsolatos előrejelzéseket fogalmaz meg. Ehhez számos eszköztár áll rendelkezésre, de alapvetően négy fő csoportot lehet megkülönböztetni. A japángyertya- és trendelemzést, a grafikonokon vizsgált alakzatokat és a matematikai formulából álló indikátorokat. Az MKB Elemzési Központban a szakértők felépítettek egy előrejelzésre és szimulációra alkalmas strukturális makromodellt, amely segítségével még pontosabb előrejelzéseket tudnak készíteni a hazai gazdaság jövőbeli dinamikájával kapcsolatban. A modell legfőbb erénye, hogy statisztikai összefüggések felhasználása mellett egyedi információkat is képes felhasználni az előrejelzés során. Ezen egyedi tényezők nagy befolyásoló erővel bírnak a jövő szempontjából, de a múltban még nem számítottak releváns tényezőnek, így a színtiszta statisztikai modellek nem tudják kezelni őket.

danube-capital-logo

További témáink

bef8.png

Piaci kitekintés és kilátások – Elemzés

Részvény- és kötvénypiacok teljesítménye, mutatói a világ eseményeinek tükrében.

bef7-card.png

"Rég nem tapasztalt pezsgés indult."

Vajon milyen hatásai voltak a koronavírus-válságnak a magánszemélyek befektetési és kereskedési szokásaira? Kovács László Viktorral, az MKB Treasury lakossági és privát banki kiszolgálásért felelős osztályvezetőjével beszélgettünk.

bef2-kartya.png

Nehézségek között is kiemelkedő teljesítmény

Czifra Gáborral, az MKB-Pannónia Alapkezelő portfólió menedzserével beszélgettünk a tőkepiaci elvárásokról, a pandémia alatti nehéz döntésekről és arról, hogy mit vár a technológiai részvényektől.