MKB Mobilbank alkalmazás

Ingyenes, próbálja ki!

Bezárás

Nehézségek között is kiemelkedő teljesítmény

Az idei évben a kockázatos eszközöket tartó befektetések értek el jó eredményt. Nem volt ez alól kivétel a befektetési alapok kategóriája sem. A már régóta tartó konjunkturális, felívelő időszakban a részvényalapok, illetve az aktívan kezelt magasabb kockázatot vállaló, abszolút hozamú alapok tudtak kiválóan teljesíteni a befektetési és megtakarítási piacon.
Az abszolút hozamú alapok között kiemelkedő teljesítményt nyújtott az MKB-Pannónia Alapkezelő MKB PB TOP Abszolút Hozamú Származtatott Befektetési Alapja.

Czifra Gábort az Alap portfólió menedzserét kérdeztük az Alapról és a befektetési piacról, aki idén átvehette az év Alapkezelői díját.


Hogyan néztél szembe az elmúlt negyedévek piaci kihívásaival az abszolút hozamú alapjaid kezelése során?


A pandémia okozta extrém méretű piaci volatilitás komolyan próbára tette a nehéz helyzetekben való döntési képességeimet, és sokszor kellett fájdalmas döntéseket hozni a kockázatok csökkentése érdekében, illetve a magas volatilitás miatt többször maradtunk le kecsegtető lehetőségekről rövid távon. Sosem szabad elfelejteni azonban, hogy az alapkezelő az ajánlott 5 éves befektetési időtávon igyekszik kimagasló hozamot elérni, és nem rövid távú szemlélet keretében fekteti be a rábízott tőkét. A 2020-as év első fele ezért a kockázatok csökkentéséről és a magas készpénzarány kiépítéséről szólt, majd a javuló gazdasági helyzetben és sikeres vakcina-kifejlesztés után 2020. őszétől határozottan emeltük a portfólió kockázati szintjét részvények vételével.

Az MKB PB TOP Alap esetében milyen pozíciókkal érted el ezt a kimagasló teljesítményt?

Az MKB PB TOP Alap a laza monetáris és fiskális politikai környezetben, illetve a pandémia utáni gyorsuló gazdasági növekedésben jól teljesítő bank- és technológiai szektor vállalataiba fektetett be. Minden tőzsdei korrekcióban fokozatosan, piramisban növeltük a részvénysúlyt, ami jelenleg a 100%-ot is eléri a származtatott ügyletek segítségével. A bankszektor képviselői közül a hazai OTP Bankot, a lengyel Pekao Bankot, a görög Alpha Bankot és az Eurobankot tartottam a portfólióban. A technológiai papírok közül pedig a Google volt a favoritom, ami az 1400-as árfolyamról több mint duplázott, és 2900 körül kereskednek vele. Ezen kívül tartottam még Apple-t és Amazont is. A jól teljesítő Richter mellett az alap legjobb pozíciója a Biontech vakcinagyártó cég részvénye volt, amit 80 és 110 dollár között vásároltam, majd 460-ig emelkedtek augusztus folyamán, amivel több mint ötszöröztem a kezdeti befektetett tőkét.

bef2table.png

Mik azok a jelenlegi főbb tényezők, melyeket figyelembe veszel befektetési döntéseid során?

Az alacsony hozamkörnyezet, a likviditásbőség, illetve a remek vállalati eredmények pozitív hatása érezhető a kockázatos eszközök, úgymint a részvények, ingatlan típusú befektetések, fejlődő piaci devizák teljesítményén. A fokozódó inflációs nyomás és a szigorodó jegybanki politika miatt a hozamérzékeny kötvények arányát minimálisra csökkentettem az általam kezelt alapokban. A következő negyedévekben a fejlődő piaci részvények teljesítménye, illetve a dollár árfolyama érdemel fokozott figyelmet, melyek az általam kezelt alapok eszközösszetételére is hatással vannak.

Mit vársz a technológiai papíroktól a következő időszakban? Hogyan teljesíthet az MKB Új világ – Jövő Technológiája Alap?

A technológiai részvények remek teljesítményét a gazdaság strukturális átalakulása támogatta, aminek során a korábban fizikai javak termelése helyett fokozatosan teret nyernek az információ alapú gazdasági szektorok. Az alap ezen szektorok ígéretes vállalataiba fektet elsősorban érték alapon, és igyekszik fundamentálisan értékelhető teljesítményt nyújtó részvényeket vásárolni. Az alap ezen kívül kriptodevizákat is tarthat ETF-eken (Exchange Traded Fund rövidítése, amely jelentése magyarul Tőzsdén Kereskedett Alap). (keresztül, amire volt már példa az elmúlt fél évben.

Czifra Gábor

MKB-Pannónia Alapkezelő – Portfólió menedzser

Gábor a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakának 2007-es elvégzése után közvetlenül kapcsolódott be az Aegon Alapkezelő szakmai munkájába junior portfóliókezelőként. Kezdetben a forint- és devizalikviditás kezelése tartozott a feladatai közé, ami később bővült a pénzpiaci stratégia megalkotásával és a derivatív ügyletek felügyeletével. Később kötvény-portfóliókezelőként aktívan részt vett a biztosítói és pénztári vagyonkezelésben hazai és régiós szinten. 2011-ben megnyerte a Haszon Magazin befektetési versenyét 53,2%-os éves hozammal. 2012 elejétől a Takarék Alapkezelőnél folytatta szakmai pályafutását mint befektetési vezető, ahol az intézményi és befektetési alapok vagyonkezeléséért volt felelős.

2016 elején csatlakozott az MKB Alapkezelő vagyonkezelő csapatához, ahol a kötvény- és abszolút hozamú portfóliók kezelése lett a feladata. Jelenleg is ezt a tevékenységet végzi, immár az MKB-Pannónia Alapkezelő csapatának tagjaként.

Jogi nyilatkozat

Jelen ügyféltájékoztató anyag marketingközleménynek minősül. A tájékoztatás nem teljes körű, nem tartalmazza az összes szerződési feltételt. Jelen tájékoztatás nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, célja kizárólag a figyelem felkeltése.

A megalapozott befektetési döntés érdekében kérjük, hogy döntése előtt olvassa el figyelmesen a jelen hírlevélben szereplő pénzügyi eszközök részletes feltételeiről szóló tájékoztatókat, és mérlegelje a befektetés lehetséges kockázatait és költségeit!

Javasoljuk továbbá, hogy a befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon tanácsadójával, bankárával! Csak az említett dokumentumok és információk együttes ismeretében hozható tudatos döntés arról, hogy a befektetés összhangban áll-e az Ön kockázattűrő képességével!

Az árfolyamok múltbeli alakulásából nem lehetséges azok jövőbeni alakulására vonatkozó egyértelmű és megbízható következtetéseket levonni. A befektetőknek önállóan (vagy független szakértő igénybevételével) kell felmérniük és megérteniük az egyes pénzügyi eszközök és befektetési szolgáltatások lényegét, valamint kockázatait.

A kiadvány a kiadása időpontjában érvényes. További részletek: mkb.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetmény.

A Bank nem vállal felelősséget a jelen dokumentumban szereplő információk alapján hozott befektetési döntésekért és ezek következményeiért. A tájékoztató dokumentumok elérhetők az MKB Bank Nyrt. fiókjaiban, valamint az mkb.hu honlapon. Jelen tájékoztatót az MKB Bank Nyrt. (tev. eng. sz.: III/ 41 005 3 2001, a Budapesti Értéktőzsde tagja) készítette.

További témáink

bef8.png

Piaci kitekintés és kilátások – Elemzés

Részvény- és kötvénypiacok teljesítménye, mutatói a világ eseményeinek tükrében.

bef5-card.png

Hogyan fektessünk be a változó világban?

A fenntarthatóság, a jövő technológiája, valamint a környezetvédelem fontossága a befektetésekben.

bef4.png

Mibe fektessük deviza megtakarításainkat?

Olvassa el hasznos tippjeinket, melyeket különböző kockázatvállaláshoz ajánlunk.