A www.mkb.hu-n található elemzésekben közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, azok az elemzők saját véleményét tükrözik, mely újabb információk megjelenése esetén természetesen változhat. Nem minősülnek a MKB Bank Zrt. üzleti ajánlatának, illetve tanácsának. Az elemzésben szereplő információk hitelesnek tartott adatokon alapulnak, de azok valódiságáért, valamint az azok alapján készített előrejelzésekért illetve bármely, ezen információkra alapozott üzleti döntésért a MKB Bank Zrt. felelősséget nem vállal.

Napi elemzés archívum - 2016. évi elemzések


2016-10-21 Napi elemzés

MKB

A tranzakció során a vállalat a magánbefektetők teljes jegyzését, azaz 106 672 darabot elfogadja, valamint az intézmények számára tartott zártkörű jegyzés során beérkezett részvényjegyzések közül összesen 193 320 darabot elégít ki. A kialakult ár 4630 forint, így a Társaság 1 388 962 960 forint tőkéhez jutott. A Wallis Asset Management, mint a legnagyobb tulajdonos, nem értékesített részvényeket. Az újonnan kibocsátott és tőzsdére kerülő részvényekkel a hazai parketten körülbelül 400 ezer darabra hízik a közkézhányad.

2016-10-20 Napi elemzés

MKB

A Figyelő értesülése szerint 2017 januárjától elindul a több éves járulékcsökkentési program, ennek feltétele lesz, hogy a cégek emeljék a foglalkoztatottak bérét. Emellett a gazdaságösztönző csomag része lesz a tőzsde élénkítése is. A III. Járműipari Konferencián az Irinyi-terv járműiparra vonatkozó fejlesztési irányai, az ipari digitalizáció és a munkaerőhiány is a fő témák között szerepel.

2016-10-19 Napi elemzés

MKB

A hazai gyógyszercég megállapodott a részben koreai Dong-A Socio Holdings és a japán Meiji Seika Pharma által létrehozott DM Bio által létrehozott Trastuzumab gyártási technológiájának transzferéről, valamint a készítmény fejlesztésére és értékesítésére vonatkozó licenc jogok átvételéről. Így a Richter kizárólagos forgalmazási jogot szerez Európában, a FÁK ás a latin-amerikai országokban. A készítmény az az emlőrák korai stádiumában használható.

2016-10-18 Napi elemzés

MKB

A Netflix és az IBM közzétette negyedéves számait. Az IBM árbevétele már évek óta nyomás alatt van, azonban az alacsony elemzői várakozásokat, hála az alacsony adókulcsnak, meg tudta haladni a vállalat. A cégen belül továbbra is a felhőalapú szolgáltatások, valamint a digitális vállalati megoldások a húzó szegmensek. A Netflix a saját és az elemzői várakozásokat is megahaladóan tudta előfizetőinek számát emelni, és a negyedik negyedévre is komolyabb bővülést vár, így a piac utáni kereskedésben 20%-kal került feljebb a részvény árfolyama.

2016-10-17 Napi elemzés

MKB

Mától lehet jegyezni a Duna House Csoport részvényeit, a jegyzés október 27-ig tart. A Duna House 2016 áprilisában megvette a legtöbb értékesítési irodával rendelkező lengyel Metrohouse-t, így 230 irodával és több, mint 1700 értékesítővel regionális cégcsoporttá nőtte ki magát. Az ingatlanértékesítésen kívül a csoport érdekeltséggel rendelkezik az ingatlanbefektetésekben, az alapkezelői piacon és 2016-ban ingatlanfejlesztéseit is elindította.

2016-10-14 Napi elemzés

MKB

Új terv a MOL-nál - Az igazgatóság jóváhagyta hosszú távú stratégiát, a MOL tovább szeretné erősíteni közép-kelet-európai pozícióját. Megtartják a finomítás és kereskedelem magas komplexitását, a petrolkémiában és vegyiparban komolyabb beruházások jönnek. A kiskereskedelmet úgy próbálják átformálni, hogy az fogyasztási cikkeket és szolgáltatásokat is kínáló üzletággá váljon. Versenyképes kutatás és termelést képzelnek el, hogy a működés még 50 dollár/hordó alatti olajárfolyam esetén is nyereséges legyen. 2030-ra szeretnék, ha az új üzleti irányok az EBITDA 10%-ára rúgnának.

2016-10-13 Napi elemzés

MKB

Kéthavi csúcs közelében maradt a dollár - A Fed jegyzőkönyv esti publikálását követően a dollár erősödése megtorpant, a részvénypiacok pedig vegyesen fejezték be a napot. A szeptemberi jegyzőkönyv megerősítette, igen erős a megosztottság a döntéshozók között. A jegybankárok többsége szerint a kettős cél, a teljes foglalkoztatás és árstabilitás elérése terén van még tér a fejlődésre, de arra is volt utalás, viszonylag hamar jöhet a kamatemelés Az EUR/USD kurzus 1,1002-n is járt az ázsiai kereskedés ideje alatt, jelenleg 1,1015 körül mozog. A jen nagyobb mértékben erősödött a dollárral szemben, miután a kínai export növekedése meglepetésre elmaradt a várakozásoktól, s ez ismét a növekedéssel kapcsolatos aggodalmakat helyezte előtérbe. Ma az amerikai heti munkanélküliségi adatokat érdemes figyelni a tengerentúlon.

2016-10-12 Napi elemzés

MKB

Az Alcoa nyitotta a sort. Az alumíniumipari óriás legfrissebb eredménye nem tért el jelentősen az elmúlt negyedévekétől, azonban az elemzői konszenzust alulteljesítette, mindezt pedig nem hagyták szó nélkül a befektetők, hiszen tegnap a cég részvényei több mint 10%-kal esett.

2016-10-11 Napi elemzés

MKB

Az EUR/HUF kurzusban a következő támasz 302, illetve 300 körül van, míg ellenállások 305,70-nél, illetve 307,70-nél. A szeptemberi S&P felminősítést követően és a novemberi Moody's hitelminősítői felülvizsgálat előtt folytatódhat a forint mérsékelt erősödése, de ezt a mozgást átmenetinek gondoljuk. Ma szeptemberi inflációs adatokat közöl a statisztikai hivatal, várakozásunk szerint 0,5%-kal emelkedhettek a fogyasztói árak. Az elmúlt négy hónapban látott árcsökkenést követően a magasabb infláció mellett szól a tavalyi alacsony bázis is.

2016-10-10 Napi elemzés

MKB

Az Alcoa jelentésével veszi kezdetét hivatalosan is a gyorsjelentési szezon, ahol az USA vállalatai mellett az európai és a távol-keleti cégek is beszámolnak július és szeptember közötti eredményeikről. Az elemzők szerint az előző év azonos időszakához képest a nyertes szektorok között lehetnek a közművek és a tartós fogyasztási cikkek. Negatív eredmény pedig az energetika és az ipar vállalatai felől érkezhet. Az S&P500-ra vonatkozóan -2,1%-os profitcsökkenést prognosztizálnak.

2016-10-07 Napi elemzés

MKB

Az amerikai foglalkoztatási adatokat várja a piac - A dollár már tegnap erősödésnek indult, az EUR/USD kurzus 1,1120 körül mozog ma reggel. A Fed kamatemelési várakozások miatt különösen figyelik a befektetők az amerikai munkaerőpiaci adatokat, főként miután augusztusban megtorpant a foglalkoztatottság növekedése. Ha a várt 175 ezer fős értéknél jelentősen magasabb szám látna napvilágot, az a dollár további erősödését támogatná, mi a várthoz közeli növekedést várunk.

2016-10-06 Napi elemzés

MKB

Tegnap új idei éves csúcsszintet döntött a forint, a reggel látott kisebb megtorpanás után 1%-os erősödést láthattunk nap végére az euróval szemben, amellyel régiós szinten is felülteljesítő volt a hazai fizetőeszköz. A nap végére 305 alatti kötéseket is láthattunk az EUR/HUF kurzusban, amire utoljára tavaly májusban volt példa, ma reggel valamivel 305 felett jár a jegyzés. Lefelé a 304, illetve a 302-es szint jelenthet megállót. Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom 4,3%-kal bővült éves összevetésben idehaza, a lakosság többet költött élelmiszerre és üzemanyagra is. Ma reggel 9-kor az oktatási államtitkár a tanárok béremeléséről tart sajtótájékoztatót. Ma kerül megrendezésre a Budapest Economic Forum gazdasági csúcstalálkozó, ahol bankvezérek, jegybankárok, kormányzati képviselők, döntéshozók, elismert közgazdászok és vállalatvezetők osztják meg véleményüket az aktuális gazdasági folyamatokról.

2016-10-05 Napi elemzés

MKB

Ma a kiskereskedelmi forgalom augusztusi adatait közli a KSH, a forgalom élénkülésére számítunk, az iskolakezdés előtt is többet költhetett a lakosság. Az IMF friss prognózisában 2%-os hazai GDP-növekedést jelez az idei évre, amely elmarad korábbi várakozásától (2,3%). Az EUR/HUF kurzus 307,20 körül mozog ma reggel, az USD/HUF 274 alatt indítja a napot.

2016-10-04 Napi elemzés

MKB

2 éves csúcson a hazai feldolgozóipari BMI ? 2014 júliusa óta nem látott szinteken van a beszerzési menedzserindex értéke (57 pont), az alindexek többsége is növekedett előző hónaphoz képest. A holnapi kiskereskedelmi adattal együtt már a harmadik negyedéves GDP alakulásáról kapunk pontosabb képet. A forint tegnapi napon belüli gyengülés után este újra erősebb szinteken, 307,5 körül mozgott az euróval szemben, a következő napokban a 306-310 közötti sávban mozoghat.

2016-10-03 Napi elemzés

MKB

Javult a befektetői hangulat - Pénteken nap végén javult a kockázatvállalási hajlandóság, miután felröppentek a hírek, hogy a Deutsche Bank az amerikai Igazságügyi Minisztériummal alacsonyabb bírságról állapodhat meg (14 helyett 5,4 milliárd dollár), ezt azonban hivatalosan nem jelentették be. A héten a bank vezetői Washingtonban az IMF és a Világbank éves közgyűlésén vesznek részt, így az esetleges megállapodás továbbra is előtérben lehet. Az EUR/USD kurzus is kismértékben felfelé korrigált, 1,1230 körül fejezte be a napot és az ázsiai kereskedés ideje alatt is ezen szint körül mozog. Ma Németországban, a héten pedig Kínában ünnepnap miatt nincs kereskedés.

2016-09-30 Napi elemzés

MKB

Erősödött a kockázatkerülés a piacokon - A menedékdevizának tartott svájci frank egy hónapja nem látott erős szinteken jár az euróval és a dollárral szemben is. Ugyan az USD/JPY kurzus az elmúlt két nap során felfelé mozdult el, sorozatban már a harmadik negyedévet zárhatja erősebb szinteken. Az EUR/USD kurzus tegnap közel változatlan szinten zárt, a bankszektorból érkező negatív hírek ellenére is. A problémák eszkalálódása nyomán az EUR/USD 1,12 alá is benézhet rövidtávon. Tegnap kedvező amerikai makroadatok jelentek meg (GDP, heti munkanélküliek, külkereskedelmi mérleg), ma inflációs adatok lesznek előtérben az eurózónában és a tengerentúlon is.

2016-09-29 Napi elemzés

MKB

Közel 6%-ot ugrottak az olajárak a váratlan OPEC megállapodás esti bejelentését követően. A tervek szerint az aktuális 33,2 millió hordó/nap mennyiségről 32,5-33 millió hordóra csökkentik a termelés szintjét a nagy olajexportáló országok. A piacok elsőre kedvezően fogadták a hírt, 8 év után először született a termelés csökkentését célzó megállapodási tervezet. Úgy tűnik az olajárak elmúlt 2 évben látott közel 50%-os csökkenésének profitokra gyakorolt hatása a piacrész szerzés céljai fölé kerekedett. Mivel az egyes országokra vonatkozó szintekről csak a hivatalos novemberi OPEC-csúcson állapodnak meg, az ázsiai kereskedés ideje alatt erősödött a bizonytalanság ,az olajárak sem emelkedtek tovább.

2016-09-28 Napi elemzés

MKB

Az OTP menedzsmentje úgy döntött, hogy nem szünteti meg az Opussal kötött swap megállapodást, így az Opus kötvényt nem hívják vissza. A döntés értelmében a kötvény EURIBOR + 300 bázispontot, azaz jelenleg 2,7% kamatot fizet mivel az EURIBOR -0,3%-on áll. A döntés az indoklás szerint nem jelenti azt, hogy a jövőben ne lehetne megszüntetni a swap megállapodást, azt a menedzsment negyedévente fogja felülvizsgálni.

2016-09-27 Napi elemzés

MKB

A hazai piacon technikailag jól néz ki az OTP és a MOL diagramja - Bár az olaj árában nem számítunk drasztikus emelkedésre, a MOL már inkább finomító, mint kitermelő, és így a csökkenő olajár sem feltétlenül rossz a vállalat számára. Hónapok óta egy sávban kereskedik az árfolyama, így most szűk stoppal (16700) megvehető a papír. Az OTP 7000 környékén lesz érdekes vétel szempontjából, de ha ilyen ütemben esik az árfolyam, mint pénteken és hétfőn, akkor ezt gyorsan elérheti. 7000-nél egy leszúrást meg lehet venni, 6650-es (200 napos mozgóátlag) stoppal.

2016-09-26 Napi elemzés

MKB

A mai naptól indul a nyilvános értékesítési időszak. A kibocsátást illetően történtek változások az utolsó napokban: a korábbi maximális 250 ezer újonnan lejegyezhető részvény darabszáma 300 ezerre módosult, valamint meghatározásra került az ársáv is, így a min. ár 4600, a max. 4900 forint lehet. Az ALTEO az egyik olyan vezető energetikai vállalat, amely energiatermeléssel, kereskedelemmel és szolgáltatással is foglalkozik. A forrásbevonás egyértelmű célja a meglévő egységek fejlesztése és új projektek, erőművek megvásárlása és így a növekedés fenntartása.

2016-09-23 Napi elemzés

MKB

A dollárral szemben közel öt havi, az euróval szemben 1,5 éves, a fonttal szemben pedig 2,5 éves csúcson jár a forint. A pénteki felminősítés és az elmaradt Fed kamatemelés miatt relatív erős maradhat a forint a következő napokban. Az első adókonzultáción Izer Norbert az NGM adószabályozásért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a kormány adókedvezménnyel segítené a startup cégekbe fektető vállalkozásokat. A tervek szerint az ilyen cégekbe fektetők a befektetési érték 25%-át kapnák vissza társasági adókedvezményként. Lázár János a tegnapi Kormányinfón azt mondta, a miniszterelnök arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy decemberre vizsgálja meg a felminősítések utáni adósságfinanszírozási lehetőségeket.

2016-09-22 Napi elemzés

MKB

A Fed várakozásunknak megfelelően nem nyúlt az irányadó kamathoz (0,25-0,50%) tegnap, a döntést 7-3 szavazati arány mellett hozták meg, ami jelzi a döntéshozó testület megosztottságát. A kamatdöntési közlemény szerint erősödött a kamatemelés esélye, de a jegybanki mandátumok elérése terén van lehetőség további fejlődésre. A jegybankárok mérsékelték a kamatpálya előrejelzésüket, az idei évre kettő helyett egy, míg a jövő évre a korábbi három kamatemelés helyett két szigorító lépést fontolhatnak meg. A Fed elnökének szavai nem győzték meg a befektetőket (utalt az idei kamatemelésre, ha jól alakulnak az adatok) és az sem, hogy a friss előrejelzés szerint idén 0,2 százalékponttal alacsonyabb növekedésre (1,8%), 0,1 százalékponttal alacsonyabb inflációra (1,3%) és kismértékben emelkedő munkanélküliségre (4,8%) számítanak. Az amerikai részvénypiacok napi csúcsszint közelében zártak, az EUR/USD kurzus is felfelé vette az irányt (1,20 felé), amiben szerepe lehet annak is, hogy a jent technikai tényező erősíti, az USD/JPY kurzus a pszichológiailag is fontos 100-as szintet tesztelheti, ezután fordulatot várunk. A 10 éves amerikai állampapír-piaci hozamok 1,70%-ról 1,66%-ra süllyedtek. Az amerikai elnökválasztások közelsége miatt a novemberi kamatdöntő ülés helyett a decemberin kerülhet szóba a szigorítás, amely esetében a szoros eredményt biztosra lehet venni.

2016-09-21 Napi elemzés

MKB

A Monetáris Tanács a tegnapi ülésen az alapkamat tartása (0,9%) mellett bejelentette, hogy a 3 hónapos betét 2016. októberi, novemberi és decemberi tenderein összességében elhelyezhető banki betétállomány nem haladhatja meg a 900 milliárd forintot (a bankok jelenleg 1629 milliárd forintot tartanak a 3 hónapos betéti eszközben). A lépésekből fakadóan a DKJ-piacon további 5-10 bp hozamcsökkenés várható a következő napokban és a hosszabb állampapírok hozamai is lejjebb kerülhetnek. Az alacsonyabb hozamgörbe valamelyest csökkentheti a magyar piac vonzerejét, de az S&P pénteki döntése bőven kompenzálhatja ezt. Emiatt a forint piacán nem várunk jelentős mozgást a következő napokban, az EUR/HUF tegnapi emelkedése átmeneti volt, reggel az árfolyam 308,67 körül mozgott.

2016-09-19 Napi elemzés

MKB

Az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő Magyarország devizában kibocsátott, hosszú lejáratú szuverén adósságra vonatkozó besorolását pénteken egy szinttel, BBB osztályzatra javította, ami már a befektetésre ajánlott kategóriába tartozik. Az S&P a javuló fiskális és külső finanszírozási környezettel és a kedvezőbb növekedési kilátásokkal indokolta a döntést. Mivel már két hitelminősítőnél van befektetésre ajánlott szinten adósbesorolásunk, megnyílhat az út a külföldi intézményi befektetők előtt, hogy magyar állampapírokat vásároljanak, így mérsékelten, de tovább csökkenő hozamokkal számolhatunk. Az EUR/HUF kurzus a 307-es szint letörésével akár 305-ig is erősödhet. A felminősítését hatását azonban ellensúlyozhatja a jegybank keddi kamatdöntő ülése, amelyen bejelentik a három hónapos betétben elhelyezhető összegek korlátozását. A befektetők a fejlett piaci jegybankok kamatdöntő üléseire figyelnek a héten (BoJ, Fed), ma nem várható érdemi piacmozgató adatközlés.

2016-09-16 Napi elemzés

MKB

Az amerikai igazságügyi minisztérium 14 milliárd dollárra büntetné a Deutsche Bankot még a 2005 és 2007 között folytatott jelzálog fedezetű értékpapírokat érintő kereskedéseiért. Az elemzők 2 és 5 milliárd közötti sarcra számítottak, így a most kiszivárgott összeg rekordméretű. Fontos hangsúlyozni, hogy még csak most kezdődik a per, így a fizetendő összeg sokat változhat. A Deutsche Bank abban reménykedik, hogy nem lesz magasabb az összeg, mint amit a Goldman Sachs fizetett ugyanilyen jogcímen, amely 5 milliárdra rúgott. A német bank persze enélkül is komoly befektetői össztűz alatt van, a bank piaci értéke most 18 milliárd dollár.

2016-09-15 Napi elemzés

MKB

Sok hónapos harc után végre pont kerülhet a Monsanto felvásárlására, ugyanis a társaság a tegnapi napon elfogadta a Bayer részvényenként 128 dolláros ajánlatát. Így létrejöhet a világ legnagyobb vetőmaggyártó és vegyipari vállalata. A hírre a Monsanto árfolyama nem sokat mozdult, az közel 20 dollárral a kialkudott ár alatt van, mivel a tranzakció előreláthatólag 2017 év végén zárul le és addig komoly kockázatot hordoz az, hogy versenyjogi hatóságoknak lesz-e beleszólása a tranzakcióba.

2016-09-20 Napi elemzés

MKB

A jegybank Monetáris Tanácsa a mai kamatdöntő ülésén várhatóan nem változtat a 0,90%-on álló irányadó rátán, viszont a három hónapos betétben elhelyezhető összegek korlátozásának részleteit jelenti be, 15 órakor sajtótájékoztatót tart Nagy Márton, az MNB alelnöke. A piaci várakozások 1 000 milliárd forint körüli plafonról szólnak. Kérdéses a program időzítése, a piac korábban 2017 végi határidővel kalkulált, ám elképzelhető, hogy az MNB ennél korábbi dátumot jelöl meg. Az intézkedések mértéke mozgathatja az EUR/HUF kurzust, a 307-es szint jelent támaszt. Az állampapírpiacon tegnap a rövid oldalon alig változtak a hozamok, a hosszú hozamok átlagosan 10 bázisponttal jöttek lejjebb. Mérsékelten, de tovább csökkenő hozamokkal számolhatunk az előttünk álló hetekben, amit a jegybank lépései is csak erősítenek. A hazai részvények rövid távon 5-10%-ot is emelkedhetnek, de a BUX esetében a 30 132-es szint ? a válság előtti mindenkori csúcs - fontos ellenállás.

2016-09-14 Napi elemzés

MKB

A mai napon választják meg a toszkán bank új vezérét Marco Morelli személyében. Az új vezérigazgató korábban a Bank of America Merrill Lynch olaszországi igazgatója volt és most rengeteg dolga lesz, hogy rendbe tegye Olaszország legrosszabb állapotban lévő bankját. Először egy 5 milliárd eurós tőkeemelést kell levezényelnie.

2016-09-13 Napi elemzés

MKB

A kanadai Agrium és a Potash is kifejezte azon szándékát, hogy esetlegesen fúzióra lépjenek egymással. A közös vállalat részvénycserével jönne létre és 2017 közepére valósulna meg, persze ehhez a versenyjogi hatóságoknak még lesz egy- két szavuk. A szektort így három vállalat uralná, az Agrium-Potash, a Syngenta és a Monsanto. Utóbbi esetében továbbra is tét a Bayerral történő összeolvadás.

2016-09-12 Napi elemzés

MKB

Szeptember 19-től a BUX-ba bekerül új szereplőként az OPIMUS papírja, valamint csökken a MOL súlya 27,8%-ról 25,8%-ra, és nő a Richteré 23,9%-ról 25,1%-ra. A Cetop-20-ban is csökken a MOL (6,17%-ról 2,69%-ra) és az OTP súlya (10,67%-ról 8,83%-ra), itt több román részvényt is felvettek az indexbe, úgy, mint az OMV Petrom, Banca Transilvania, SNGN Romgaz, Monety Money Bank és a BRD Société Générale. Az átsúlyozásra 16-án piaczáráskor kerül sor.

2016-09-09 Napi elemzés

MKB

Még mindig sok a bank Magyarországon - Csányi Sándor, az OTP Bank vezetője egy rádió interjúban elmondta, hogy szerinte a magyar gazdaság jó úton halad, javulnak a makromutatók. Hozzátette, hogy a következő 20 évben gyorsabb gazdasági növekedést érhetnek el a közép-európai térség országai, mint a nyugat-európaiak. Szerinte a magyar lakosság számához képest még mindig sok a bank Magyarországon, de a környező országokat tekintve is most több eladó bank van. Az OTP vizsgálja a további akvizíciós lehetőségeket és ahol kicsi az OTP piaci részesedése, ott szeretnének ésszerűn terjeszkedni.

2016-09-08 Napi elemzés

MKB

Ma mindenki Draghira figyel - az ECB várakozásaink szerint az alapkamatot változatlanul hagyja, a friss gazdasági prognózisok ismeretében a jelenleg 2017. márciusig meghirdetett kötvényvásárlási program meghosszabbítását jelentheti be Mario Draghi. Ez gyengébb euró irányába mutat, emellett az eurós állampapírok és vállalati kötvények esetében további hozamcsökkenés várható. Augusztusban a pénz- és tőkepiacokon megnyugodtak a kedélyek, azonban az eurózónában a fogyasztói árak továbbra sem tudnak érdemben az árstabilitási cél felé mozdulni.

2016-09-07 Napi elemzés

MKB

Még a közgyűlés határozott arról, hogy az olajcég tőkéje 2%-kal csökkeni fog, amely a mai naptól hatályos. Bár a menedzsment az évi 2 milliárd dolláros kamatok, adók és amortizáció előttieredményt figyeli, meg kell jegyezni, hogy az ügylet értelmében az egy részvényre jutó nyereség is 2%-kal növekszik, ám ez már beépült a befektetői várakozásokba. Közben újságértesülések szerint a bosnyák ügyészség a magyar hatóságok segítségét kérte az Energopetrol privatizációjával kapcsolatban.

2016-09-06 Napi elemzés

MKB

A hazai bankpapír a tegnapi napon 8 éves csúcsra tört. Az OTP a régió legjobb bankrészvényének számít, hiszen fundamentuma rendben van, mentes a toxikus eszközöktől, a külföldi leányok teljesítménye egyre jobb, és szinte egyedülálló módon a saját tőke arányos nyeresége közel 15%-os. Az amerikai munkaszüneti nap ellenére is átlag feletti forgalmat tudott felmutatni az OTP. A tegnapi napon az OTP 202 608 darab saját részvényt is vásárolt, így sajátrészvény állománya 3 844 307 darab, azaz a teljes állomány 1,37%-a.

2016-09-05 Napi elemzés

MKB

Ma a statisztikai hivatal a kiskereskedelmi forgalom tisztított 3,8%-os júliusi bővülését közölte, amely elmaradt a várttól, ugyanakkor a fogyasztás továbbra is meghatározó eleme a gazdasági növekedésnek. Holnap a felülvizsgált, második negyedéves GDP; szerdán a friss költségvetési számok, csütörtökön pedig az augusztusi inflációs adat rázhatja fel a forint- és a kötvénypiacot. Ma reggel az EUR/HUF kurzus 309,75 körül, míg az USD/HUF 277,20 körül indította a napot, az előttünk álló napokban a forint mérsékelt erősödésére számítunk.

2016-09-02 Napi elemzés

MKB

Tegnap záráskor az S&P 0%-os, a Dow Jones 0,1%-os emelkedéssel zárt, a befektetők egyelőre kivárnak a mai foglalkoztatottsági adatig. Az ISM feldolgozóipari BMI augusztusi értéke az elemzők várakozásaitól (52 pont) jóval elmaradva 49,4-re esett augusztusban. Júliushoz (52,6) képest is nagy volt az esés, féléves mélypontra zuhant a feldolgozóipari aktivitás, ráadásul az 50 alatti érték zsugorodásra utal. Az negatív adat kissé gyengítette a kamatemelési várakozásokat, de a ma 14:30-kor megjelenő hivatalos munkaerő-piaci statisztika kiemelt jelentőségű ebből a szempontból. Az elemzői várakozások szerint 180 ezerrel bővülhetett a mezőgazdaságon kívüli munkahelyek száma, ha a várakozások beigazolódnak, akkor a befektetők többsége a szeptemberi kamatemelésre pozícionálhatja magát és a dollár is erősödésnek indulhat a főbb devizákkal szemben: az EUR/USD 1,10-ig eshet.

2016-09-01 Napi elemzés

MKB

Az olajárának esése húzta vissza a vezető tőzsdeindexek teljesítményét tegnap. Az S&P 0,25%-kal, a Dow Jones 0,29%-kal csökkent, miután az amerikai könnyűolaj ára 3,5%-ot esett tegnap napközben. A gyengülés oka, hogy a vártnál kisebb mértékben csökkent az olajkészletek állománya augusztusban az EIA adatai szerint. Tegnap a vártnak megfelelően 177 ezer fővel bővült a foglalkoztatottság a magánszektorban augusztusban, de a befektetők már a pénteki hivatalos a munkaerő-piaci statisztikát várják igazán, ami a kamatemelési várakozásokat és a dollár irányát is meghatározza a következő napokra. Az EUR/USD kurzus ma reggel 1,115 körül mozog közel a havi mélypontjához. Ha pénteken a vártnál kedvezőbb foglalkoztatottsági adat érkezik (konszenzus 180 ezer fő), akkor a dollár tovább erősödhet, és a kurzus 1,10-ig is elmehet.

2016-08-31 Napi elemzés

MKB

Tovább mérséklődött az állástalanok száma Magyarországon május-július folyamán, így a munkanélküliségi ráta 5%-ra csökkent. A ma reggel publikált második negyedéves beruházások már nem mutatnak jó képet: a volumen 20%-kal elmaradt éves alapon. A KSH elemzése szerint a csökkenést az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződése okozta. Az EUR/HUF árfolyama reggel 309,68 körül mozgott, ami közel van a lokális mélypontjához. Az USD/HUF kurzus az augusztusi mélyponthoz képest (aug. 26.) 0,018%-kal feljebb volt ma reggel, és további emelkedést várunk az amerikai kamatemelési várakozások erősödésével párhuzamosan.

2016-08-30 Napi elemzés

MKB

Az S&P500 0,5%-kal, míg a Dow Jones 0,6%-kal emelkedett nap végén. Úgy tűnik, a befektetők megemésztették a Fed jegybankárjainak múlt heti szavait, és többségük a szeptember helyett inkább év végére vár kamatemelést. Tegnap publikálták a fogyasztói kiadások júliusi alakulását, ami a vártnak megfelelően 0,3%-kal nőtt. Ma a fogyasztói bizalom augusztusi alakulásáról kapunk képet. Ma reggel az EUR/USD kurzus 1,1160-nál jár, a következő napokban további dollárerősödésre számítunk.

2016-08-29 Napi elemzés

MKB

Kissé héja hangvételt megütve elmondta, hogy az elmúlt hónapok makro adatai alapján indokoltabbá vált egy újabb kamatemelés. Hozzátette, bár az amerikai gazdaság stabilan növekszik, a munkaerőpiac folyamatosan bővül, a kilátások bizonytalansága megnehezíti a kamatpálya becslését. A beszédet követően a dollár árfolyama lefelé vette az irányt, ma 1,12 körül mozog az euróval szemben. A vezető tőzsdeindexek vegyesen zártak nap végén: Az S&P és a Dow Jones kissé esett, míg a Nasdaq nőtt. A szektorbontást tekintve az egészségügy és az IT-szektor nőtt, a lemaradók pedig a közmű és a telekommunikációs szektor volt. A kötvénypiacok is felfelé vették az irányt pénteken, a hozamokat tekintve további növekedést várunk a következő napokban. A kamatvárakozásokat majd a pénteki hivatalos munkaerő-piaci statisztika erősítheti tovább, a szeptember 21-i kamatdöntő ülésig dollárerősödésre számítunk.

2016-08-26 Napi elemzés

MKB

Janet Yellen ma a mi időnk szerint 16 órakor tart beszédet; a JP Morgan elemzése szerint ez inkább gyengülő dollárt és kötvényfronton az USA, valamint a fejlett piacok közötti szűkebb hozamokat eredményez.

2016-08-25 Napi elemzés

MKB

A tegnap megrendezett három hónapos betéti aukción 634 milliárd Ft-ot helyeztek el a kereskedelmi bankok az MNB-nél. A nagymértékű betételhelyezés oka, hogy augusztusban csak egy aukciót rendeztek (korábban hetente nyílt lehetőség a lejáró betétek elhelyezésére). Októbertől az MNB korlátozza a nála elhelyezhető betét mennyiségét is, aminek részleteit csak a szeptemberi kamatdöntés után publikálja. Várakozásaink szerint a lépés az állampapírok iránti keresletet növeli, emiatt pedig a DKJ-hozamok további 5-10 bázisponttal eshetnek. Az MNB tegnap publikálta a Féléves Költségvetési jelentését is, ami szerint a 2%-os GDP-arányos deficit-célnál kedvezőbben alakulhat idén a hiánycél (1,6-1,8%). AZ EUR/HUF kurzus ma 310 alatt indította a napot.

2016-08-24 Napi elemzés

MKB

Az MNB Monetáris Tanácsa várakozásunknak megfelelően nem változtatott a 0,90%-on álló irányadó rátán. A forint jegyzése sem az euróval, sem a dollárral szemben nem mozdult el érdemben a kereskedésben, ennek egyik oka a nyári időszak miatt alacsony likviditás, másik oka pedig az, hogy markáns MNB-lépés szeptemberben esedékes, amikor a jegybank részéről bejelentik a 3 hónapos betétben elhelyezhető összegek korlátozásának részleteit.

2016-08-23 Napi elemzés

MKB

Az EUR/HUF kurzus 310,50 körül, míg az USD/HUF a 274-es szint alatt mozog ma reggel. A mai kamatdöntő ülésen az irányadó ráta tartását (0,9%) várjuk; monetáris lazítást a későbbiekben az irányadó instrumentum korlátozásával (3 hónapos betét) hajthat végre a jegybank, ezen eszközzel kapcsolatos intézkedések bejelentése szeptemberben várható. Makroadatok terén érdekességet jelent, hogy az NGM adatai szerint az államháztartás központi alrendszerének első hét havi hiánya 464,8 milliárd forint volt. 2001 óta 500 milliárd alatti hiányt most másodjára közöltek, 2012 után. Egy éve még 894,1 milliárd forintra rúgott a deficit. A minisztérium az általános forgalmi adóból (áfa) és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó tételekből jelentős többletekkel számol az előző év azonos időszakához képest. Az éves hiánycél 60%-ban teljesült eddig, a növekedési célok eléréséhez ősszel azonban újabb gazdaságélénkítő lépéseket fontolgathat a kormány.

2016-08-22 Napi elemzés

MKB

310 felett indítja a hetet az euró/forint - A GKI konjunktúra indexe a friss adatok szerint idei mélypontjára süllyedt augusztusban. A júliusi emelkedés után az üzleti és fogyasztói várakozások is lefelé korrigáltak, ami a harmadik negyedéves gazdasági kilátások tekintetében nem bíztató, ugyanakkor jó hír lehet, hogy az export megrendelések nem estek vissza. Kedden várakozásaink szerint a Monetáris Tanács nem változtat az alapkamat mértékén (0,9%). Az USD/HUF kurzus 275 felett jár ma reggel.

2016-08-19 Napi elemzés

MKB

Ma a statisztikai hivatal a hazai bruttó átlagkereset első féléves alakulását közli, várakozásaink szerint a bruttó átlagbérek továbbra is 6% körül emelkedhettek az előző év azonos időszakához képest. A forint a tegnap látott kisebb erősödést követően ma reggel is a 310-es szint felett mozog az euróval szemben.

2016-08-18 Napi elemzés

MKB

Együttműködés a magyar autóbuszgyártásért - Debrecenben új autóbusz-termékcsaládot fejlesztenek Mercedes-Benz alapokra építve. A kormány 30-35 millió forintos támogatást nyújt az ágazat részére a következő 3 évben. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a nemzetközi elvárásoknak megfelelés és az értékes szakembergárda biztosítása egyaránt kitűzött kormánycél az iparágban. Ma Debrecenben nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítás nyílik (Farmer-Expo). Tegnap a forint és a zloty is gyengülésnek indult, ma reggel is a 311-es szint felett az EUR/HUF kurzus.

2016-08-17 Napi elemzés

MKB

Az MNB friss adatai szerint z államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 75,5%-át érte el 2016 második negyedévének végén. Az első negyedév végén 77,2%-os GDP-arányos rátát mértek.

2016-08-16 Napi elemzés

MKB

Ma ül össze először a gazdasági kabinet, az ülésen közel ötven napirendi pontról tárgyalnak, napirenden lesz a múlt héten napvilágot látott második negyedéves GDP-adat, a brit kilépés következményei, de a Modern városok program állása és az államháztartás helyzete is. A forint tegnap 4 hónapja nem látott erős szinten mozgott az euróval szemben, az EUR/HUF kurzus ma is 310 alatt indította a napot.

2016-08-15 Napi elemzés

MKB

Az NGM összetett gazdaságélénkítő csomagon dolgozik, fontos munkaerőpiaci lépéseket jelenthetnek be az ősz folyamán. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint azt kell elérni, hogy 3-5% között tudjon bővülni a gazdaság, a hazai munkanélküliséget a jelenlegi 5%-ról 3%-ra kellene leszorítani. Varga kiemelte, a gyógyszeripar, a vegyipar, a zöldenergia-ipar és a turizmus fejlesztése is fontos. Holnap tartja első ülését a gazdasági kabinet, pénteken a béradatok érdemelnek figyelmet. Az EUR/HUF kurzus ma reggel a 310-es szint alatt jár.

2016-08-12 Napi elemzés

MKB

A vártnál jobb eredmény az OTP-nél - ma hajnalban tette közzé 2016 második negyedéves számat az OTP. Az eredmény az elemzőket is meglepte, hiszen a várakozásokat jelentősen felülteljesítette a bank. A nettó eredmény 71,9 milliárd forint lett, igaz ez tartalmazott egyszeri tételeket, de azok nélkül is 56,5 milliárd forintot termelt a pénzintézet, amely 10%-kal magasabb a várakozásoknál. A profitbővülést segítette, hogy a problémás hitelek alacsonyabb állománya miatt kisebb céltartalékot kellett képezni. Valószínűsíthető, hogy menedzsment által 2017-re tervezett 17%-os saját tőke arányos nyereséget már ebben az évben eléri a bank.

2016-08-11 Napi elemzés

MKB

A Monetáris Tanács szerint a belső keresleti tételek, a jegybanki és a kormányzati növekedésösztönző tételek támogathatják a gazdasági növekedést az év második felében, az év egészére továbbra is 3% körüli növekedést várnak. A 0,90%-on álló irányadó ráta tartásáról egyhangúan szavaztak, 7-0 arányban - derült ki a kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből. A három hónapos betét év végi maximális szintjére és az igénybevétel operatív részleteire vonatkozó bejelentés szeptemberben várható. Az EUR/HUF kurzus ma reggel is 310,40 körül, az USD/HUF pedig 278 körül mozog.

2016-08-10 Napi elemzés

MKB

A KSH adatai szerint a fogyasztói árak 0,3%-kal csökkentek júliusban, az előző év azonos időszakához képest. A háttérben az üzemanyagárak jelentős csökkenése állt, ezzel szemben a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak. Ma az MNB publikálja júliusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. Az EUR/HUF kurzus továbbra is két hónapja nem látott erős szintek közelében mozog, ma reggel 310,50-nél jár a kurzus.

2016-08-09 Napi elemzés

MKB

Az államháztartás 464 milliárd forintos halmozott hiánnyal zárt július végén. Az első hét hónapot tekintve utoljára 2012-ben volt ennél alacsonyabb a hiányszint. A háttérben a kedvező reálgazdasági folyamatok, tavalyhoz képest magasabb adóbevételek és az uniós programok alacsonyabb kifizetései állnak. Ma a júliusi inflációs adatot közli a statisztikai hivatal, júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy éve, várakozásaink szerint júliusban is enyhe csökkenést mérhettek. A forint két hónapja nem látott erős szintről fordult tegnap. Ma reggel 311,40 körül jár az EUR/HUF kurzus.

2016-08-08 Napi elemzés

MKB

Nagyot emelkedtek az amerikai tőzsdék, miután kedvező hírek érkeztek pénteken a munkaerőpiacról. Az elemzők által várt értéket meghaladva, 255 ezer fővel bővült a foglalkoztatottság júliusban. A kedvező adat hatására erősödtek a befektetői várakozások a szeptemberi Fed kamatemelése kapcsán, ami a dollárt támogatta minden fizetőeszközzel szemben. Várakozásaink szerint a szeptemberi kamatemelés az amerikai elnökválasztás közelsége miatt még tolódik.

2016-08-05 Napi elemzés

MKB

A 25 bázispontos kamatvágás mellett év végéig még egy kamatvágást helyezett kilátásba a BoE monetáris tanácsa, de jelezte, hogy negatív tartományba nem kerülhet az alapkamat. Emellett bővítette az állampapírokra és a vállalati kötvényekre vonatkozó eszközvásárlási programját, aminek hatása időben elnyújtva jelentkezik. Középtávon a GBP erősödését támogatja, hogy a jegybank inflációs várakozásai felfelé módosultak, már 2017 végén a 2%-os cél fölé kerülnek. A GBP/USD kurzus a mostani, 1,31-es szintekről visszaemelkedhet a következő napokban.

2016-08-04 Napi elemzés

MKB

A KSH adatai szerint az első negyedévhez képest 1,7 százalékponttal magasabb fogyasztásbővülést láthattunk a második negyedévben. A lakossági fogyasztás húzhatja a második negyedéves gazdasági növekedést is, az előzetes adatokat jövő héten publikálják. Az elmúlt hónapokban a fogyasztás bővülését támogatta az alacsony infláció, az emelkedő bérek, a javuló munkaerőpiac is. A kedvező adat után mérsékelt forinterősödést láthattunk tegnap, ma reggel is 311 körül mozog az EUR/HUF kurzus.

2016-08-03 Napi elemzés

MKB

A kiskereskedelmi adat támogathatja a forintot - Ma ismerteti a KSH a kiskereskedelmi forgalom júniusi alakulását. A nyaralási szezon kezdetén a fogyasztás bővülésével számolunk, ami egyben a második negyedéves gazdasági aktivitás egyik fontos mércéje is. A forintot várakozásunk szerint a vártnál jobb kiskereskedelmi adat támogathatja, ám a 310-es szintet továbbra is támasznak véljük az EUR/HUF kapcsán.

2016-08-02 Napi elemzés

MKB

A DJIA és az S&P500 index csökkenéssel, míg a Nasdaq emelkedéssel indította a hetet. Szektorbontást tekintve az egészségügyi ipar emelkedett a legjobban, az energia szektor teljesítménye pedig a nyomott olajárak miatt gyenge volt. A WTI amerikai könnyűolaj hordónkénti ára tegnap 3,7%-kal csökkent és átmenetileg a 40 dolláros szint alá is benézett. Továbbra is a kínálati oldal hírei befolyásolják a fekete arany mozgását, piaci adatok szerint világszinten az üzembe helyezett olajfúrótornyok száma júniusban ismét emelkedett.

2016-08-01 Napi elemzés

MKB

Múlt péntek este hozta nyilvánosságra az EBA az 51 legnagyobb európai bank stressz tesztjének eredményeit. A vizsgálat azt nézte, egy esetleges gazdasági sokk három éves időtávon milyen mértékben rontaná a bankok tőkemutatóját. Mivel nem határoztak meg határértéket, így arról sem beszélhetünk, hogy egyes bankok megfeleltek vagy megbuktak a teszten. A stressz forgatókönyv átlagosan 3,8 százalékponttal csökkenti a bankok tőkemegfelelési rátáját: a 2015-ös 13,2%-ról 9,4%-ra. A legalacsonyabb tőkemutatóval az olasz Monte dei Paschi, az ír Allied Irish rendelkezett. A rosszabb helyzetben levő olasz bank péntek este, az utolsó pillanatban állapodott meg tőkeemelésről és hitelek értékesítéséről, vagyis egyelőre elhárult a legnagyobb veszély az olasz bankrendszer kapcsán.

2016-07-22 Napi elemzés

MKB

Csökkenéssel zártak a vezető amerikai részvényindexek, a befektetők a Fed közelgő kamatdöntő ülése előtt már inkább kivárnak. Az elmúlt napokban, a kedvező makrogazdasági adatoknak köszönhetően, erősödtek az idei kamatemeléssel kapcsolatos piaci várakozások. Az olajárak tegnap látott 2%-os csökkenése is rányomta a bélyeget a hangulatra, csak az egészségügyi és a közszolgáltatók részvényei tudtak emelkedni. Tegnap a jen erősödésnek indult, miután a japán jegybankelnök egy, mint utólag kiderült, június közepén rögzített - BBC interjúban kizárta a helikopterpénz (közvetlen pénznyújtás a lakosságnak) alkalmazásának lehetőségét. Az ázsiai tőzsdék is a piros tartományban mozognak ma reggel. Ma a feldolgozóipari BMI adatokat érdemes figyelni az eurózónában és a tengerentúlon is.

2016-07-21 Napi elemzés

MKB

Ismét új csúcson zártak a vezető amerikai részvényindexek, a hangulatot a kedvező vállalati eredmények támogatták, a legjobban a technológia szektor teljesített. A zöld tartományban mozog az ázsiai piacok többsége is, Japánban a fiskális lazítás került előtérbe, miután a japán Kyodo News azt hozta le, a korábban vártnak akár kétszeresét, 20 ezer milliárd jent fordíthat a kormány a gazdaság élénkítésére.

2016-07-20 Napi elemzés

MKB

Felemásan zártak az amerikai részvényindexek, a DJIA új rekordot ért el, az S&P 500 index az elmúlt három nap során másodszor zárt kisebb mínuszban, az alapanyag és a nyersanyag szektor gyengélkedett tegnap. A lakáspiacról kedvező hírek érkeztek, mind a megkezdett házépítések, mind az építési engedélyek száma várt felett bővült júniusban. A német Zew gazdasági hangulatindex várt feletti jelentős csökkenését (10 pontos csökkenés helyett 26 ponttal esett vissza) elsősorban a brit szavazást követő bizonytalanság okozta. Szintén ebből kifolyólag, az IMF tegnap 0,1 százalékponttal csökkentette a világgazdaság idei évre (3,1%) és 2017-re (3,4%) vonatkozó növekedési prognózisát. Az ázsiai piacokon sincs egyértelmű irány ma, a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre fókuszálnak.

2016-07-19 Napi elemzés

MKB

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter egy ma reggel megjelent interjúban az euróövezethez csatlakozás esélyeiről beszélt. Szerinte a magyar gazdaság egyensúlyban van, a konvergencia kritériumok közül egyedül az árfolyamra vonatkozó feltétel nem teljesül (árfolyam-stabilitás már fennáll, de még nem vagyunk tagja az ERM II. árfolyam rendszerének). Ha a jelenlegi gazdasági folyamatok tartósak maradnak és az uniós fejlettségi átlaghoz közelebb kerülünk, valamint a termelékenységünk tovább javul, az évtized végi csatlakozás ?nem lehet alaptalan?. Hozzátette, hogy ehhez stabilabb euró kell, közös fiskális politikával.

2016-07-18 Napi elemzés

MKB

Vegyes mozgások jellemezték az ázsiai tőzsdéket hétfőn, a hétvégi meghiúsult török puccskísérlet nem okozott érdemi mozgásokat. A török líra péntek este jelentősen gyengült mind a dollárral, mind az euróval szemben; ma reggelre azonban veszteségei felét már ledolgozta. Japánban ünnepnap miatt nem volt kereskedés. Ma kevés makroadat várható, a tengerentúlon az NAHB a lakásépítők bizalmi indexét közli, délelőtt pedig a brit jegybanktól Martin Weale tart beszédet a Brexit monetáris politikára gyakorolt hatásairól, így további részletek derülhetnek ki az augusztusban várható jegybanki lépésekről és a nem konvencionális eszközök tárházáról is. Az EUR/HUF kurzus a péntek este látott egyhetes mélypontról fordult és a 315-ös szint alatt mozog.

2016-07-15 Napi elemzés

MKB

A Moodys nemzetközi hitelminősítő féléves helyzetértékelése szerint a magyar gazdasági növekedés 2-2,5% lehet a következő két évben, a bővülés első negyedévben látott megtorpanását átmenetinek vélik. Az államadósság mérséklődése is folytatódhat, az idei év végére 75% alá süllyedhet a GDP-arányában. Mindez abba az irányba mutat, hogy novemberben megérkezhet a második felminősítés is a befektetésre ajánlott kategóriába; s ez támaszt jelenthet a forintnak a következő időszakban. Az EUR/HUF kurzus a 310-es szintek felé veheti az irányt, míg a kötvényhozamok tovább csökkenhetnek.

2016-07-14 Napi elemzés

MKB

A Bank of England ma tartja első kamatdöntő ülését a június 23-i népszavazás óta és a piaci várakozások szerint 25 bázispontos kamatcsökkentésről dönthetnek. Ez lehet az első kamatvágás 2009 óta, az irányadó ráta 0,50%-ról 0,25%-ra csökkenhet. A brit népszavazást követő bizonytalanság közepette a brit gazdasági kilátások jelentősen romlottak, nem elképzelhetetlen a recesszió sem, így további lazító lépésekre is szükség lehet. Erre utalhatnak már a mai ülést követően is, augusztus elején pedig újabb kamatcsökkentést és a kötvényvásárlási program kibővítését jelenthetik be. A font a kamatcsökkentési várakozások ellenére kisebb erősödést mutat a dollárral szemben az ázsiai kereskedés ideje alatt.

2016-07-13 Napi elemzés

MKB

A Monetáris Tanács július 12-i ülésén a kereskedelmi bankok három hónapos betéti kondíciót módosította. 2016 augusztusától a jelenlegi heti gyakoriság helyett havonta egy alkalommal kerül sor a betéti eszköz tenderére, októbertől pedig az MNB korlátozza a tenderen elfogadott banki ajánlatok mennyiségét. A csökkentés mértékéről, az aukciós mechanizmusról szeptemberben születik majd döntés. A célzott, nem-konvencionális lépések a banki likviditás terelésével támogatják az MNB hitelösztönzési és önfinanszírozási programjait. A bejelentés nem volt teljesen váratlan, a piac és mi is a második félévre vártuk a három hónapos betétre vonatkozó mennyiségi korlát bejelentését. Ez a piaci hozamok csökkenésével jár együtt, elsősorban a rövid oldalon, illetve az 1-3 éves lejáraton jelentkezhet. A forint a bejelentést megelőzően és után is hevesen reagált, rövid távon kisebb forint gyengülést várunk az intézkedésből fakadóan.

2016-07-12 Napi elemzés

MKB

Lesz japán gazdaságélénkítés - Az ázsiai piacokon Japán vezeti az emelkedést, a Nikkei225 index tegnapi 4% feletti emelkedését ma 2,5%-os felfutás követte. A jen valamennyi devizával szemben gyengülést mutat, a befektetők a gazdaságélénkítő csomag részleteit várják. A hétvégi felsőházi választásokon kétharmados többséget szerzett a kormánykoalíció, a miniszterelnök pedig jelentős gazdaságélénkítő program kidolgozására szólította fel a kabinetet. Kormányközeli forrásokra hivatkozva akár 10, de egyes várakozások szerint akár 20 ezer milliárd jenes csomagot jelenthetnek be ősszel. Az ösztönző lépések mérete elérheti a válság után bejelentett intézkedések összegét.

2016-07-11 Napi elemzés

MKB

A Moodys pénteken, idei második felülvizsgálatán sem formált véleményt Magyarország adóskockázati besorolását illetően, így a Fitch májusi lépését követően a második, befektetésre ajánlott kategóriába történő, felminősítésre még várni kell. A Moodys legközelebb november 4-én jelentheti be a kedvező lépést, előtte azonban az S&P Global Rating is tart felülvizsgálatot, szeptember 16-án. Ami az előttünk álló hetet illeti, szerdán az ipari termelés részletes adatait, pénteken pedig az építőipar friss számait közli a statisztikai hivatal. Az EUR/HUF kurzus 314 körül mozog ma reggel.

2016-07-08 Napi elemzés

MKB

A hazai adóskockázati besorolás második idei felülvizsgálatának eredményét publikálhatja ma 22 óra után. A Moody's tavaly novemberben javította a hitelbesorolás kilátását stabilról pozitívra, ami a várható felminősítésre utal; március elején viszont nem formáltak véleményt. A bankszektort illetően a Moody's kedvezően nyilatkozott június végén, összességében azzal számolunk, hogy csak novemberben hozzák meg a kedvező döntést. A forint tegnap már ledolgozta a brit népszavazást követően látott gyengélkedését, az EUR/HUF kurzus 315 alatt is járt, míg az állampapír-piacon a brit népszavazást megelőző szintre kerültek a hozamok. Ma a KSH a fogyasztói árak júniusi 0,2%-os csökkenését közölte. Kivárnak a befektetők - A vezető amerikai részvényindexek vegyesen zártak tegnap, az olajárak 4,5% feletti csökkenése rányomta a bélyeget a befektetői hangulatra. Az Energiaügyi Minisztérium a múlt heti olajtartalékok 2,2 millió hordós csökkenését közölte, elmaradva a várt 6,7 milliótól. A csütörtöki foglalkoztatási adatok kedvezően alakultak, az ADP jelentése szerint 172 ezer fővel, várt felett bővült a magánszektor foglalkoztatottsága júniusban, a heti munkanélküliek száma is mérséklődött. A mai átfogó munkaerő-piaci adatokat nagy várakozás előzi meg. A legnagyobb kérdést az jelenti, hogy a májusi gyengébb adat átmeneti megtorpanás volt-e vagy a munkaerőpiac tartós gyengeségére utal. Utóbbi esetben huzamosabb ideig maradna gyenge az USD más devizákkal szemben.

2016-07-07 Napi elemzés

MKB

Pluszban zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, az egészségügyi szektor vezette az emelkedést. Támogatta a hangulatot a kedvező szolgáltatóipari adat, ami 7 hónapja nem látott mértékben emelkedett. A Fed júniusi kamatdöntő üléséről publikált jegyzőkönyv nem tartalmazott újdonságot ahhoz képest, amit a Fed elnöke a sajtótájékoztatón elmondott. A pénteki munkaerőpiaci jelentés előtt ma is több foglalkoztatási adat lehet iránymutató (ADP index, heti munkanélküliek). A dollár erőre kaphat kora délután, ha az ADP foglalkoztatási adata jelentősen meghaladja a várakozásokat.

2016-07-06 Napi elemzés

MKB

Miután a világgazdasági növekedéssel kapcsolatos félelmek előtérbe kerültek, nőtt a biztonságosnak tartott eszközök (dollár, jen, amerikai állampapírok, arany) iránti kereslet a piacokon. A 10 éves amerikai kötvényhozamok az adatközlés 1953-as indítása óta nem látott alacsony szinten mozognak, 1,35% alatt, a 20 éves japán kötvényhozam először fordult a negatív tartományba. A kötvényhozamok csökkenése is tükrözi a növekedési aggodalmak erősödését és további monetáris lazítás lehetőségére utal.

2016-07-05 Napi elemzés

MKB

Nagyot esett az olasz bankok árfolyama a június 23-i brit szavazás óta. Bár eddig is tudtuk, hogy nincs minden rendben a mediterrán ország pénzintézeteivel, a kedvezőtlen folyamatokat a Brexit csak felnagyította. Az országban több mint 360 milliárd eurót tesz ki a rossz hitelek állománya, amely négyszer több mint 2008-ban (a teljes hitelállomány 17%-a). Bár a nemzetközi sztenderdek szerint csak az Unicredit számít globálisan meghatározó pénzintézetnek, most sokkal fontosabb, hogy tartós marad-e az olasz pénzintézetek negatív befektetői megítélése.

2016-07-04 Napi elemzés

MKB

Napirendre kerülhet a brit társasági adó csökkentése - George Osborne brit pénzügyminiszter a Financial Times-nak adott interjúban jelentős társasági adó csökkentésről beszélt, a ráta a jelenlegi 20%-ról 5 százalékpontnál nagyobb mértékben is csökkenhet, ezzel a fejlett piacok között a legalacsonyabb lehet a vállalati adó Nagy-Britanniában. Az interjúban az intézkedés időzítésére nem tért ki, márciusban még azt tervezték, 2020-ig csökkentik a társasági adót 17%-ra. A Brexit kapcsán egy érdekes jogi csavarra derült fény, könnyen lehet ugyanis, hogy a kilépést elindító 50-es cikkely aktiválásához is parlamenti döntés szükséges, ami csökkentené a szavazás sikerességét.

2016-07-01 Napi elemzés

MKB

Tegnap a brit font 1%-nál nagyobb mértékben gyengült a dollárral szemben, miután Mark Carney, a BoE elnöke bejelentette, hamarosan további monetáris lazításra lesz szükség a brit népszavazást követően. A befektetők már a július 14-i ülésre 60% körüli valószínűséggel áraznak kamatcsökkentést, szemben a két héttel ezelőtti 20%-kal. A brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, így a miniszterelnöki posztért öten szállnak versenybe. Nagy meglepetést okozott, hogy London korábbi polgármestere, Boris Johnson nem indul, a legesélyesebb jelöltnek így Theresa May belügyminiszter számít.

2016-07-01 Napi elemzés

MKB

Tegnap a brit font 1%-nál nagyobb mértékben gyengült a dollárral szemben, miután Mark Carney, a BoE elnöke bejelentette, hamarosan további monetáris lazításra lesz szükség a brit népszavazást követően. A befektetők már a július 14-i ülésre 60% körüli valószínűséggel áraznak kamatcsökkentést, szemben a két héttel ezelőtti 20%-kal. A brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, így a miniszterelnöki posztért öten szállnak versenybe. Nagy meglepetést okozott, hogy London korábbi polgármestere, Boris Johnson nem indul, a legesélyesebb jelöltnek így Theresa May belügyminiszter számít.

2016-07-01 Napi elemzés

MKB

Tegnap a brit font 1%-nál nagyobb mértékben gyengült a dollárral szemben, miután Mark Carney, a BoE elnöke bejelentette, hamarosan további monetáris lazításra lesz szükség a brit népszavazást követően. A befektetők már a július 14-i ülésre 60% körüli valószínűséggel áraznak kamatcsökkentést, szemben a két héttel ezelőtti 20%-kal. A brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, így a miniszterelnöki posztért öten szállnak versenybe. Nagy meglepetést okozott, hogy London korábbi polgármestere, Boris Johnson nem indul, a legesélyesebb jelöltnek így Theresa May belügyminiszter számít.

2016-07-01 Napi elemzés

MKB

Az EU27-ek vezetői közös nyilatkozatunkban kiemelték, az egységes piachoz való hozzáférés előfeltétele mind a négy alapszabadság (áruk, tőke, szolgáltatások és személyek szabad mozgása) elfogadása. Emellett hangsúlyozták, az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépésének rendezett keretek között kell végbemennie, de amíg a kilépést nem jelentik be, nem lesznek tárgyalások az EU és Nagy-Britannia képviselői között. A vezetők célja, hogy lökést adjanak a további reformoknak, a közös jövőről való gondolkodás szeptember 16-án Pozsonyban folytatódik majd.

2016-06-29 Napi elemzés

MKB

Az Európai Tanács ülésén David Cameron kiemelte, csak utódjának lesz politikai felhatalmazása a brit kilépéshez vezető procedúra kezdeményezésére. Angela Merkel és Francois Hollande a sajtótájékoztatóján jelezte, egyetlen hiteles forgatókönyv lehet, ami Nagy-Britannia kilépése. A német kancellár nem lát lehetőséget a folyamat visszafordítására. Mario Draghi, az ECB elnöke szerint a brit referendum európai gazdaságra gyakorolt negatív hatása kisebb lehet, mint azt korábban gondolták. Az EU-27-ek vezetői ma folytatják a tárgyalásokat. Míg a Moody?s a brit bankok kilátásait negatívra rontotta, a magyar bankszektor kilátásait stabilról pozitívra javította, a javuló működési környezetben a hitelezés élénkülésére számítanak.

2016-06-28 Napi elemzés

MKB

Ma délután kezdődik az Európai Unió vezetőinek kétnapos tanácskozása Brüsszelben, amin a brit miniszterelnök is részt vesz. Tegnap a német-francia-olasz vezetői egyeztetések után tartott közös sajtótájékoztatón Merkel azt nyilatkozta, nem lehet a pontos időzítését látni annak sem, hogy mikor kezdődnek és hogy meddig tartanak a tárgyalások a britekkel. A francia elnök ismét sürgette a lépéseket, míg az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, tiszteletben kell tartani a brit lakosság véleményét. Ma az ECB Forumon 10-kor mond beszédet Mario Draghi.

2016-06-27 Napi elemzés

MKB

A június 28-29-i brüsszeli EU-csúcson még David Cameron képviseli a szigetországot. Bár a miniszterelnök pénteken lemondott, októberig azonban hivatalban marad, a kilépési eljárást már az utódja fogja hivatalosan kezdeményezni. Skócia miniszterelnöke bejelentette, megkezdték a következő függetlenségi népszavazás kiírásának jogi előkészítését, egyeztetéseket kezdeményeznek Brüsszellel, céljuk Skócia EU-tagságának megőrzése.

2016-06-24 Napi elemzés

MKB

A június 23-i brit népszavazáson a gazdasági és politikai élet szereplőinek várakozásaival szemben a lakosság többsége az EU-ból való távozásra voksolt. 52%-48%-ban a kilépést támogatók győztek, 72%-os részvétel mellett. A választók döntése nyomán David Cameron kormányfő ma várhatóan benyújtja lemondását, Nagy-Britannia életében pedig egy új fejezet kezdődik. A következő két évben az EU-ból való kilépés folyamatának megszervezése és az unió tagállamaival való megállapodások megkötése lesz napirenden, ami sok bizonytalanságot rejt. Az EU intézményrendszerében megújulási folyamat indulhat el a szorosabb együttműködés irányába.

2016-06-23 Napi elemzés

MKB

A brit választók mi időnk szerint ma reggel 8 és este 11 óra között járulhatnak az urnákhoz. A szavazás végéig nem lehet publikálni közvélemény-kutatásokat, este 11 körül a YouGov és a Sky News teszi majd közzé mai felméréseinek eredményeit. Az első megbízható eredmények mi időnk szerint péntek hajnali 4.30-kor jelennek meg, a végeredmény leghamarabb péntek reggel 7-kor alakulhat ki.

2016-06-22 Napi elemzés

MKB

A pénz és tőkepiacokon a holnapi brit népszavazás áll a figyelem középpontjában: ha ma nem publikálnak friss felméréseket, maradhat a kivárás és a csapkodás a piacokon. A közvélemény-kutatási adatok továbbra is szoros végkimenetelt jeleznek (maradás-távozás: 44%-45%, Financial Times összesítés), miközben a fogadóirodák várakozásai továbbra is a maradáspártiak fölényéről szólnak (75%-25%). Tegnap Roubini és Soros György is nyilatkozott a Brexit kapcsán, mindketten a negatív hatásokat hangsúlyoztak kilépés esetén.

2016-06-21 Napi elemzés

MKB

Ma délután tartja kamatdöntő ülését az MNB monetáris tanácsa, az EUR/HUF kurzus a 313-as szintről indítja a napot. A májusi ülésen a döntéshozók arra utaltak, hogy a jelenlegi növekedési és inflációs kilátásokkal összhangban van a jelenlegi alapkamat, a 0,90%-on álló irányadó ráta tartásával számolunk. A kamatdöntési közleményben már megismerhetjük a friss inflációs jelentésből a növekedésre és az inflációra vonatkozó friss gazdasági prognózist, a részletes jelentést csütörtökön publikálja a jegybank. A KSH ma január-áprilisi béradatokat publikál.

2016-06-20 Napi elemzés

MKB

Nagy várakozás előzi meg a britek EU-s tagságról szóló csütörtöki népszavazását. A hétvégén közölt közvélemény-kutatások fordulatot jeleznek, azaz erősödött az EU-ban maradás támogatottsága, emellett segíti a brit miniszterelnök törekvéseit az is, hogy vasárnap az egyik vezető újság, a Mail is a maradás támogatására szólította fel olvasóit. A Financial Times összesített poll-ja ma reggel 44-44%-on áll. A szavazáshoz kapcsolódó kampányt vasárnap újraindították, kedd este televíziós vita is várható. Csütörtökön mi időnk szerint reggel 8-tól este 11-ig lehet szavazni a szigetországban, végleges eredményeket péntek reggel közölhetnek. Alapforgatókönyvünkben a britek EU-ban maradására számítunk, de nem lehet kizárni az esetleges távozást sem, továbbra is magas, 10-15% a bizonytalanok tábora. A GBP pénteken és ma reggel is jelentős mértékben erősödött más devizákkal szemben, az ázsiai piacokon is jó a befektetői hangulat.

2016-06-17 Napi elemzés

MKB

Ma Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója, valamint a MOL, OTP, Richter és a Magyar Telekom vezetői is beszédet tartanak a tőzsdei kilátásokról rendezett konferencián. A forint tegnap egy hónapja nem látott gyenge szinteken is járt az euróval szemben 315,50 felett. A piaci hangulat javulásával párhuzamosan ma reggel a 314,50-es szintek körül jár az EUR/HUF kurzus.

2016-06-16 Napi elemzés

MKB

Tegnap a kereskedés utolsó egy órájában romlott el a hangulat, a piaci szereplők és a jegybankárok kamatpálya előrejelzései továbbra sem egységesek, emellett fennmaradt a brit EU-s szavazással kapcsolatos bizonytalanság. Az S&P500 index 0,2%-kal zárt lejjebb, a dollár 0,4%-ot gyengült az euróval szemben tegnap. Az olajárak a vártnál kisebb mértékben csökkenő amerikai készletadatok publikálása után még felfelé vették az irányt, de nap végére napi mélypontra kerültek, 48 dollár alatt zártak. Ma az amerikai inflációs adatokat érdemes figyelni, a svájci és a brit jegybank is kamatdöntő ülést tart ma. Reggel a japán jen beerősödött, a japán tőzsdeindex pedig beesett, miután a BoJ nem jelentett be monetáris lazítást a mai kamatdöntő ülésén.

2016-06-15 Napi elemzés

MKB

Tegnap az Országgyűlés elfogadta a megújuló alapú energiatermelés új támogatási rendszeréről (Metár) szóló határozatot, ami lndületet adhat a megújulóenergia-projekteknek is. 2017.január 1-jén léphet életbe, ha Brüsszel is jóváhagyja. A törvény biztosíthatja a forrást ahhoz, hogy 2020-ra 14,65%-ra növekedjen a zöldenergia aránya az energiafelhasználáson belül.

2016-06-14 Napi elemzés

MKB

Több nagy állami beruházás indulhat meg az év második felében, miután lapértesülések szerint mintegy 500 milliárd forint értékben írhatnak ki infrastrukturális célú közbeszerzési eljárásokat idén az uniós finanszírozású projektekhez kapcsolódva. A pályázati kiírások folyamatosak lesznek, a kormány általános iparfejlesztési politikájával összhangban az építőipar is kiemelt területnek számít.

2016-06-13 Napi elemzés

MKB

A tavaszi ülésszak utolsó napján, ma tartják a Parlamentben a 2017-es költségvetésről szóló zárószavazást. Orbán Viktor miniszterelnök ma beszédet mond az Európai Beruházási Bank (EIB) budapesti irodájának megnyitóján. Idehaza nem várható kiemelt makroadat a héten. A múlt héten kisebb kilengést okozott az EUR/HUF kurzusban a vártnál alacsonyabb inflációs adat, többen már monetáris lazítás szükségességét is felvetették, egyelőre azonban maradhat a kivárás, az ECB lépéseivel összhangban.

2016-06-10 Napi elemzés

MKB

Matolcsy György, az MNB elnöke egy tegnapi interjúban azt nyilatkozta, hogy a magyar gazdasági növekedés a második negyedévtől gyorsulni fog, így 2016-ban 2,5%-os bővülést vár. A piaci vélemények megosztottak, a vártnál gyengébb első negyedéves aktivitás tükrében egyre többen vágják vissza az idei évre vonatkozó növekedési prognózisukat. A forint 311,2 körül mozog ma reggel az euróval szemben. A hét folyamán kisebb kilengést okozott az EUR/HUF kurzusban a vártnál alacsonyabb inflációs adat, ugyanakkor az ECB részéről érkező üzenetek valamelyest erősítették a hazai fizetőeszközt.

2016-06-07 Napi elemzés

MKB

A statisztikai hivatal ma reggel megerősítette, hogy a magyar gazdasági az első negyedévben 0,9%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest, míg az előző negyedévhez viszonyítva 0,8%-kal esett vissza. A piaci szolgáltatások emelték, az ipar kissé, az építőipar jelentősen csökkentette a növekedési ütemet. Egy másik riport szerint jól alakult a hazai ipar, áprilisra 5,3%-os év/év alapú bővülést közöltek, szemben a várt 0,3%-kal. Az EUR/HUF kurzus 311 alatt mozog ma reggel.

2016-06-06 Napi elemzés

MKB

Továbbra is a 313-as szint alatt jár az EUR/HUF kurzus, a következő mérföldkő az első negyedéves részletes GDP-növekedési adat lesz kedden; az előzetes adat 0,9%-os éves szintű növekedést tükrözött. Kedden emellett az ipari termelés áprilisi adatai, majd napközben az államháztartás májusi adatai jelennek meg. Szerdán inflációs adatot közöl a statisztikai hivatal, a jegybank pedig közzéteszi a májusi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét. Kedden publikálja a Világbank gazdasági előrejelzését, a magyar gazdaságra vonatkozóan is megismerhetjük a friss prognózist.

2016-06-03 Napi elemzés

MKB

A forint a 313-as szint alatt mozog ma reggel is az euróval szemben. Virág Barnabás, a jegybank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója egy tegnapi konferencián kedvező hazai gazdasági kilátásokat vetített előre: a magyar gazdaság a második negyedévben 1,5%-2% közötti ütemben bővülhet és erős növekedés lesz jellemző az év második felére is. Az MNB szakértője szerint a növekedés nagy részét a bérek 5%-os emelkedésén keresztül a háztartások fogyasztásának (3,5%-4%) bővülése fogja erősíteni idén. A lakáspiaci fellendülés, az intenzívebb EU-s források lehívása, és a növekvő hitelezés (5%-10%) is támogathatja a 2016-os növekedést.

2016-06-02 Napi elemzés

MKB

Az OECD féléves gazdasági előrejelzésében a hazai növekedésre vonatkozó 2016-os várakozását a korábbi 2,4%-ról 1,6%-ra csökkentette tegnap. Az EU-s források ciklikusságából adódó állami beruházások átmeneti zsugorodásával indokolták a mérsékeltebb idei GDP-t, s figyelembe vették már a gyengébb első negyedéves adatot is. 2017-es előrejelzésén nem változtatott (3,1%) a szervezet, a belső kereslet és a foglalkoztatottság további bővülése támogatni fogja a növekedést várakozásuk szerint.

2016-06-01 Napi elemzés

MKB

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Reutersnek adott interjúban közölte, lakásalapot hoz létre a kormány a nem teljesítő jelzáloghitelek számára. Így javulhat a bankok mérlege, élénkülhet a hitelezés és ez támogatja a gazdasági növekedést is. Az MNB közzétette a hitelintézetek áprilisi mérlegstatisztikáit, amelyből kiderült, a háztartások nettó hiteltörlesztők voltak (állomány 9,2 milliárd forinttal csökkent), s csökkent a lakossági betétállomány is, 19,7 milliárd forinttal. A nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak, a hitelállományuk 12,9 milliárd forinttal nőtt, s növekvő betétállományról adtak hírt (+37,4 milliárd forint). A hazai feldolgozóipari BMI 52,3 pontra emelkedett májusban a friss adatok szerint, az MNB havi fizetési mérleg adatokat ismertet ma.

2016-05-31 Napi elemzés

MKB

A KSH tegnapi adatai szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene 9,6%-kal esett vissza éves szinten az első negyedévben, ezen belül a gép- és berendezés beruházásoké 3%-kal, az építési beruházásoké 19%-kal csökkent. A nemzetgazdasági ágak többségében a beruházási aktivitás csökkent, az uniós forrásból finanszírozott projektek befejeződése két nagyobb területet, a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás ágat (-74%) és a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágat (-41%) érintett leginkább negatívan. A kevésbé érintett területek esetében a csökkenés kisebb volt. A nemzetgazdasági beruházások több mint harmadát képviselő feldolgozóipar fejlesztései 3,6%-kal mérséklődtek.

2016-05-30 Napi elemzés

MKB

Az MNB adatai szerint az első negyedévben a kkv-szegmens hitelállománya 3,4%-kal bővült, éves alapon. A vállalati szegmensben a hitelkínálati korlátok enyhülnek, a kereslet élénkül, ami előrevetíti a hitelezés további javulását. A háztartási új hitelezés volumene 24%-kal nőtt éves szinten, a lakáscélú hitelezés bővült a legnagyobb, 36%-os mértékben. Utóbbi további bővülését a korábban elhalasztott beruházások, valamint a CSOK is támogathatja a következő negyedévekben. Kevés makroadat várható idehaza, közülük a pénteki kiskereskedelmi forgalom érdemelhet nagyobb figyelmet.

2016-05-27 Napi elemzés

MKB

314 körüli szinten mozog ma reggel az EUR/HUF kurzus azután, hogy a befektetők ismét megerősítést kaptak, hogy nem várható további kamatvágás idehaza. Tegnap az MNB alelnöke, Nagy Márton is utalt arra, hogy nincs szükség további kamatcsökkentésekre. További monetáris enyhítést finomhangolással tart elképzelhetőnek, nem konvencionális eszközökkel, amennyiben az inflációs kilátások változása ezt esetleg indokolná. Az MNB ma a hitelezési folyamatok májusi alakulásáról közöl friss elemzést.

2016-05-26 Napi elemzés

MKB

Ma tartja a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első közös szervezésű tőkepiaci konferenciáját, amit dr. Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója nyitja meg. Az előadók között az MNB alelnöke és a BÉT elnöke, Nagy Márton, a BÉT vezérigazgatója, Végh Richárd mellett a régiós tőzsdék vezetői is szerepelnek. A statisztikai hivatal ma 5,8%-os munkanélküliségi rátát közölt február-áprilisra vonatkozóan (előző: 6%). Az EUR/HUF kurzus tovább stabilizálódott, s már 314,20 körül jár, két és fél hete nem látott erős szinteken.

2016-05-26 Napi elemzés

MKB

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa tegnapi ülésén a várakozásunknak megfelelően 15 bázisponttal 0,90%-ra csökkentette az alapkamat szintjét. A kamatdöntési közleményben a döntéshozók egyértelműen utaltak arra, hogy véget ért a márciusban indult kamatcsökkentési ciklus, ami összhangban van a piaci szereplők többségének előzetes várakozásával; mi is 0,90%-os év végi irányadó rátát prognosztizálunk.

2016-05-24 Napi elemzés

MKB

A forint az euróval szemben 4 hónapja nem látott gyenge szintek közelében; 317,50 körül várja az MNB délutáni kamatdöntő ülését. Ez utóbbi kapcsán az alapkamat 15 bázispontos csökkentését várjuk, de a jegybanki közlemény hangneme, a jövőbeli kamatpolitikára való utalás legalább ilyen fontos lesz a forint, illetve az állampapír-piaci hozamok alakulását tekintve. A Fitch-felminősítés hatása tegnap rövid ideig érződött a forint kereskedésében, a nap eleji 314-es szinthez képest az EUR/HUF nap végén 317 fölé került. A hazai fizetőeszköz gyengülését az is magyarázhatja, hogy a piaci szereplők szerint a mai kamatdöntést kísérő üzenetekben a jegybank kisebb valószínűséggel zárkózik el a további monetáris lazításra való utalásoktól. A magyar állampapírok piacán az éven túli referenciahozamok 3-5 bázisponttal csökkentek.

2016-05-23 Napi elemzés

MKB

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő péntek késő este jelentette be Magyarország felminősítését. A devizában kibocsátott, hosszú lejáratú szuverén adósságra vonatkozó besorolást egy szinttel, "BBB-" osztályzatra javították, ami már a befektetésre ajánlott kategóriába tartozik. A bejelentést követően az EUR/HUF kurzus a múlt heti 317-es szinthez képest 314 közelébe süllyedt.

2016-05-20 Napi elemzés

MKB

A nemzetközi hitelminősítő a hazai adóskockázat első idei felülvizsgálatának eredményét publikálhatja ma 22 óra után. A Fitch, illetve a többi hitelminősítő korábbi közleményeit alapul véve a prociklikus hazai fiskális politika csökkenti a felminősítés esélyét; ami rontja a hazai pénzügyi eszközök vonzerejét, ez pedig ahhoz vezethet, hogy elmaradhat a felminősítés. A felminősítés elmaradása esetén az elmúlt egy hónap mozgásait alapul véve a forint esetében csak kisebb gyengülést várunk, míg az állampapír-piaci hozamok az elmúlt időszak 30-50 bázispontos hozamemelkedésének tükrében csak mérsékelten emelkednének tovább.

2016-05-19 Napi elemzés

MKB

Január óta nem látott mélyponton a forint - Az euróval szemben 317-ig gyengült tegnap, amiben a fundamentális okok mellett az is szerepet játszhat, hogy - várakozásunknak megfelelően - a külföldi befektetők figyelme is a pénteki Fitch bejelentés felé fordult, a múlt heti lengyel hitelminősítést követően. Az EUR/HUF kurzus négy hónapos mélypontról próbál visszakorrigálni. Az Európai Bizottság szerint Magyarországnak 2016-ban a GDP 0,3%-át, míg 2017-ben a GDP 0,6%-át kitevő fiskális kiigazítást kellene végrehajtania, hogy a középtávú deficitcél (a strukturális deficitcél 2019-re a GDP 1,5%-a) tartható legyen.

2016-05-18 Napi elemzés

MKB

Az MNB tegnap közölte, a pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége a 2016 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -1,5%-át tette ki. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 76,9%-át érte el 2016 első negyedévének végén. 2015 végén az államadósság 75,3% volt. Az EUR/HUF kurzus 315,20 körül mozog ma reggel, piacmozgató makroadat nem várható idehaza.

2016-05-17 Napi elemzés

MKB

A hitelminősítő a hazai adóskockázati besorolás első idei felülvizsgálatának eredményét most pénteken publikálja, amit nagy várakozás előz meg, piacmozgató makroadat a héten nem várható. A Fitch, illetve a többi hitelminősítő korábbi közleményeit alapul véve a prociklikus hazai fiskális politika csökkenti a felminősítés esélyét; ami rontja a hazai pénzügyi eszközök vonzerejét, és ez ahhoz vezethet, hogy elmaradhat a felminősítés. A múlt héten a Moody?s a fiskális és gazdaságpolitikai kockázatok miatt a lengyel adósbesorolás kilátásait rontotta stabilról negatívra, ami a leminősítés veszélyét hordozza. Ugyanakkor sokan tartottak attól, hogy a Moody?s az S&P-hez hasonlóan leminősíti a lengyeleket.

2016-05-13 Napi elemzés

MKB

A hazai GDP-növekedés 0,9%-ot tett ki az idei első negyedévben, ami jelentősen elmarad a piaci 2,4%-os konszenzustól, és a megelőző negyedév 3,2%-os növekedésétől is. Negyedéves alapon meglepetésre 0,8%-os zsugorodást közöltek, negatív rátát 2012 végén láthattunk utoljára. Az EUR/HUF kurzus 315,30-ról 316,30 felé vette az irányt.

2016-05-12 Napi elemzés

MKB

Ma a statisztikai hivatal megerősítette, hogy a hazai ipar márciusban az igazított adatok alapján 1,1%-os visszaesést mutatott, az előző év azonos időszakához képest. A Portfolio Hitelezés 2016 konferencián gazdaságpolitikai döntéshozók, banki vezetők, hitelpiaci szakértők is felszólalnak a mai napon, többek között Balog Ádám, Nagy Márton.

2016-05-11 Napi elemzés

MKB

Ma délután publikálja az MNB az áprilisi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét, amelyből a kamatcsökkentés hátterében álló folyamatokat ismerhetjük meg részletesen. Nagy Márton, az MNB alelnöke tegnap úgy nyilatkozott, egy további kamatcsökkentés valószínűsíthető, további lazító lépések erősen kétségesek. A forint négy havi mélypontról kapott erőre, s hektikus mozgásokat követően 0,4%-os erősödést mutatott tegnap, amellyel a régiós devizák sorában is kiemelkedett. Ma reggel 314,50 körül jár az EUR/HUF kurzus. A következő fontos piacmozgató adat a pénteki GDP-becslés lesz idehaza.

2016-05-10 Napi elemzés

MKB

A forint tegnap a 316-os szintek felett is mozgott az euróval szemben, amire utoljára januárban volt példa. Az NGM tegnapi adatai szerint az államháztartás hiánya az idei év első négy hónapjában 144,9 milliárd forint volt, a tavalyinál alacsonyabb kiadások és a vártnál magasabb adóbevételeknek köszönhetően. Egy évvel korábban 609 milliárd forint volt a deficit. Az első négyhavi hiány utoljára 2001-ben volt ilyen alacsony szinten. Ma a fogyasztói árak áprilisi 0,2%-os bővülését közölte a statisztikai hivatal, szemben a várt csökkenéssel. Az alacsony inflációs adat teret enged a májusi kamatcsökkentésre, ami a kamatvágási periódus végét is jelentheti.

2016-05-09 Napi elemzés

MKB

Ma az államháztartás áprilisi adatai, holnap az infláció, szerdán az áprilisi kamatdöntési jegyzőkönyv érdemel figyelmet idehaza. A hét kiemelt adata a pénteki GDP-becslés, várakozásunk szerint 2% körüli lehetett a növekedés az első negyedévben, a fogyasztás erős maradhatott. Az OECD főtitkára pénteken elismerte, jelentősen csökkent Magyarország külső sérülékenysége, de a fenntartható növekedés eléréséhez még lépéseket kell tenni.

2016-05-06 Napi elemzés

MKB

Az első negyedévben 10%-kal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma azonban kétszerese volt a tavalyi első negyedéves számnak. Ebből látható, hogy a kormány lakáspiacot támogató intézkedései kezdenek beérni, érdemi gazdaság-élénkítő hatásuk az év második felében lehet. Ma az ipari termelés márciusi csökkenését, valamint a külkereskedelmi többlet bővülését közölték. Fél 4-kor Angel Gurria, az OECD főtitkára és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mutatja be az OECD Magyarországról szóló átfogó gazdasági jelentését.

2016-05-05 Napi elemzés

MKB

Márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma - naptárhatástól tisztítva - 4,2%-kal bővült év/év alapon. Az adat kismértékben elmaradt a várakozásoktól, a februári adatot pedig felfelé módosították. Az év első három hónapjában a forgalom 4,3%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A fogyasztás az első negyedéves GDP-növekedés fő motorja lehetett várakozásunk szerint. Ma a lakásépítések és építési engedélyek legutóbbi alakulását ismerhetjük meg, amelyből közelebbi képet kaphatunk a CSOK első negyedéves igénybevételéről.

2016-05-04 Napi elemzés

MKB

A jövedéki adóról szóló törvényjavaslat az olaj világpiaci árának változásához kötné az üzemanyag jövedéki adójának mértékét, ami mintegy 20 milliárd forint többletbevételt jelentene 2017-ben. A dohány jövedéki adójánál az uniós előírások miatt 2017 végére 29%-os emelkedést kell elérni, az első emelés szeptembertől várható, az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek közé. A vállalkozások adózási feltételei is változnak, elsősorban a kkv szektor helyzetét szeretné javítani a kormány, jobban ösztönözni a fejlesztéseket, beruházásokat. A társasági adónál megszűnik a kkv-k beruházási adókedvezményének 30 millió forintos korlátja. Az adócsomag a gazdaság fehérítését szolgáló több módosítási javaslatokat is tartalmaz.

2016-05-03 Napi elemzés

MKB

Tegnap kedvező adat érkezett a feldolgozóiparból, a hazai feldolgozóipari beszerzési menedzser-index 51,7 pontról tovább emelkedett, 52,2 pontra. A termelési részindex bővült, az új megrendelések azonban csökkentek márciushoz képest. Ma a külkereskedelmi forgalom előzetes februári adatait ismerteti a statisztikai hivatal. Az Európai Bizottság ma 11 órakor ismerteti friss gazdasági prognózisát, amit kiemelten figyelünk, hazai vonatkozásban is. Ma este piaczárás után a Magyar Telekom publikálja első negyedéves eredményeit.

2016-05-02 Napi elemzés

MKB

Szinte minden nap érkezik majd makroadat, ma a feldolgozóipari BMI, holnap a külkereskedelmi mérleg, szerdán a kiskereskedelmi forgalom, csütörtökön a lakásépítések és építési engedélyek, pénteken pedig az ipari termelés friss adatait ismerhetjük meg, emellett a héten elindul itthon is a gyorsjelentési szezon. Az MNB ma 11 órakor ingatlanpiaci jelentést publikál, holnap az Európai Bizottság friss prognózisa érdemel kiemelt figyelmet.

2016-04-29 Napi elemzés

MKB

311,50 körül mozog a forint - A Nemzetgazdasági Minisztérium esti közleménye szerint a kormány a hiánycél tartása mellett közel 500 milliárd forintos többletforrást biztosít számos ágazat számára (oktatás, otthonteremtés, infrastrukturális fejlesztések). A kormány továbbra is 2,5%-os idei gazdasági növekedéssel számol.

2016-04-28 Napi elemzés

MKB

Erősödéssel indított a forint - Nagy Márton az MNB alelnöke úgy nyilatkozott, a hazai alapkamat csökkentésére vannak túlzó várakozások, a jegybank olyan kamatszintet kíván elérni, ami a monetáris politikai tervezési időben is tartható lehet. A fő kérdés, hogy lesz-e májusban harmadik, illetve esetleg júniusban negyedik kamatcsökkentés. Nagy hozzátette, a kamatcsökkentési léptéken ő maga nem változtatna. A KSH ma reggel a munkanélküliségi ráta csökkenését közölte, január-március között 6%-os volt a munkanélküliség idehaza (előző 3 hónap: 6,1%), amire 2003 óta nem volt példa.

2016-04-27 Napi elemzés

MKB

Az MNB Monetáris Tanácsa tegnap várakozásunknak megfelelően 15 bázisponttal 1,05%-ra csökkentette az irányadó rátát. Emellett egyéb, nem konvencionális lépést is bejelentettek, a kamatfolyosó ismét aszimmetrikusan szűkült, míg alsó oldala, az egynapos betéti ráta változatlanul -0,05%-on maradt, addig felső oldala az egynapos fedezett hitel kamatlába 1,45%-ról 1,3%-ra mérséklődött. Az alacsony európai kamatkörnyezet, valamint az inflációs folyamatok teret engedtek a monetáris lazításra. Alapforgatókönyvünkben még egy 15 bázispontos kamatvágást várunk és 0,9%-os év végi irányadó rátát prognosztizálunk. A forint kéthetes mélypontról 312,80 körüli szintről fordult a kamatdöntés bejelentése után, s két lépcsőben, előbb 311,70-ig szúrt le (nem okozott meglepetést az MNB, nem nyomta lejjebb a betéti rátát), majd a kamatdöntési közlemény (a Monetáris Tanács már csak "további, kismértékű kamatcsökkentést" vetített előre) megjelenése után is még kismértékben tovább erősödött.

2016-04-26 Napi elemzés

MKB

A jegybank folytathatja a márciusban indított kamatcsökkentési ciklust, s várakozásunk szerint újabb 15 bázispontos kamatvágást jelentenek be ma délután. Ma nyújtja be a 2017-es költségvetés tervezetét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés elnökének. Az EUR/HUF kurzus a 312-es szint felé vette az irányt ma reggel.

2016-04-25 Napi elemzés

MKB

A jegybank folytathatja a márciusban indított kamatcsökkentési ciklust, s várakozásunk szerint újabb 15 bázispontos vágást jelentenek be kedden. Kedden nyújtja be a 2017-es költségvetés tervezetét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés elnökének, s a héten Brüsszelbe is elküldi a kormány a frissített konvergencia programot. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy újságinterjúban előre vetítette, hogy a jövő évi, választások miatt megengedőbb 2,4%-os GDP-arányos költségvetési hiány után 2018-ban 1,8% lehet a deficit, s a következő években is csökken majd. Varga szerint 2018-ban jöhet az egyszámjegyű szja is.

2016-04-22 Napi elemzés

MKB

Elromlott a tőzsdei hangulat - Az ázsiai piacok többsége a piros tartományban mozgott ma reggel, követve az amerikai zárást. Az olajárak tegnap az ECB ülés után látott kisebb dollár erősödéssel párhuzamosan 2% felett csökkentek, ma reggel kisebb korrekciót láthattunk felfelé a fekete arany kurzusában. A tengerentúlon 3 nap emelkedés után csökkenéssel zártak a vezető amerikai tőzsdeindexek, a telekommunikációs szektorból érkező gyengébb vállalati eredmények rontották a hangulatot. A makroadatok vegyesen alakultak, a heti munkanélküliek száma új évtizedes mélypontra került, azonban a philadelphiai körzet gyengébb gazdasági teljesítményről adott hírt. Az előretekintő ún. LEI index 0,2%-os bővülése az amerikai gazdaság folytatódó fellendülését vetíti előre.

2016-04-21 Napi elemzés

MKB

310 alatt a forint - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnek adott interjúban azt mondta, a tranzakciós illeték csökkentését nem tervezi a kormány; a GDP-arányos államadósság 1 százalékponttal 74%-ra csökkenhet 2017 végére. Varga Mihály ma este a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén tart beszédet. Az EUR/HUF kurzus ma reggel a 309-es szintek körül mozog.

2016-04-20 Napi elemzés

MKB

Ma reggel a 310-es szintek alá is benézett az EUR/HUF kurzus az elektronikus kereskedésben, hasonló szinteken utoljára március elején járt. A statisztika hivatal ma reggel a bruttó átlagkeresetek 5,9%-os éves szintű bővülését közölte január-februárra vonatkozóan. Az MNB jövő keddi kamatdöntő ülése előtt már nem jelenik meg makroadat, várakozásunk szerint a jegybank folytatja márciusban elindított kamatcsökkentési ciklust, újabb 15 bázispontos kamatvágásra számítunk.

2016-04-19 Napi elemzés

MKB

Több hónapja nem látott magasságban zártak a vezető amerikai tőzsdeindexek tegnap, miután a kedvezőbb vállalati gyorsjelentések nap végére ellensúlyozni tudták az olajárak volatilitásának hatását. A DJIA tavaly július óta először lépte át a 18 ezres szintet, az S&P500 index is tavaly december óta nem látott csúcson zárt.

2016-04-18 Napi elemzés

MKB

Üres a hazai makronaptár - A hét közepén egyedül a bérek februári adatait közli a statisztikai hivatal. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója a hétvégén azt mondta, egyre szűkebb tere van a további alapkamat-csökkentésnek idehaza, miközben az MNB alelnöke, Nagy Márton korábban tartós monetáris lazítási ciklusra utalt. Az EUR/HUF kurzus a 311-es szintek közül mozog ma reggel.

2016-04-15 Napi elemzés

MKB

A 3 éves futamidejű jüan kötvények piacra bocsátásának a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok miatt van üzenetértéke. A kibocsátásból befolyt összegeket az ÁKK az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően derivatív termékeken keresztül euróra konvertálja, így árazása is megfelel a piaci sztenderdeknek. Nagy Márton, a jegybank alelnöke ma arról cikkezett, az IRS tendereket átgondolják, ezek az eszközök azt a célt szolgálták, hogy a bankok a megvásárolt kötvények kamatkockázatait csökkentsék. A csökkenő kereslet miatt ennek az eszköznek az eltűnése nem okozna nagy változást a pénzügyi rendszerben, viszont ismét utalt arra az alelnök, finomhangolás várható a monetáris politikában. Mi jelenleg kétszer 15 bázispontos kamatvágást várunk még a jegybanktól és a 3 hónapos betétben is korlátozást jelenthetnek be.

2016-04-14 Napi elemzés

MKB

Távolabb kerülhet az inflációs cél idehaza - Az MNB márciusi kamatdöntő ülésén az alapkamat csökkentését minden tanácstag támogatta, egy tanácstag kisebb mértékű, 10 bázispontos csökkentést javasolt. A döntéshozók szerint a kamatcsökkentési ciklust mindaddig érdemes folytatni, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével - derült ki a tegnap közzétett jegyzőkönyvből.

2016-04-13 Napi elemzés

MKB

Ma a KSH az ipari termelés részletes februári adatait ismerteti, 14 órakor pedig az MNB a márciusi üléséről szóló jegyzőkönyvet publikálja. A kamatcsökkentések folytatását már előrevetítették, ha hosszú ideig tartó lazítási ciklusra utalnak a dokumentumban, az okozhat nagyobb meglepetést, s gyengítheti a forint árfolyamát. A Nemzetközi Valutaalap tegnap közölt friss előrejelzésében 2,3%-os magyar gazdasági növekedést vetített előre 2016-ra, ami 0,2 százalékponttal elmarad az októberben jelzettől, jövőre a növekedési ütem 2,5% lehet.

2016-04-12 Napi elemzés

MKB

Tegnap kedvező turisztikai adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal, a szálláshelyek vendégforgalma 12%-kal nőtt februárban idehaza. Az Országgyűlés a mai napon gyorsított eljárásban szavazhat a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó törvények módosításáról. A vasárnapi nyitvatartás megítélésünk szerint ideiglenesen javíthatja a kiskereskedelmi forgalmat, és növelheti a foglalkoztatást is.

2016-04-11 Napi elemzés

MKB

Az MNB márciusi kamatdöntő üléséről szóló jegyzőkönyv szerdai közzététele a hét egyetlen fontos eseménye. Pénteken a vártnál gyengébb inflációs adat megjelenése után kisebb, átmeneti gyengülést mutatott a hazai fizetőeszköz. A fogyasztói árak 0,2%-kal csökkentek márciusban éves összevetésben, negatív inflációs adat tavaly szeptember óta nem jelent meg. Ebben az inflációs környezetben a jegybank folytathatja a márciusban elkezdett kamatcsökkentési ciklust. Az EUR/HUF kurzus 312,40 körül mozog ma reggel.

2016-04-08 Napi elemzés

MKB

Ma a márciusi inflációs adatokat közli a Központi Statisztikai Hivatal, a februári 0,3%-os bővülést 0,1%-os éves szintű áremelkedés követhette. Emellett a februári külkereskedelmi adatokat is megismerhetjük. A Nemzetgazdasági Minisztérium előzetes adatai szerint az államháztartás központi alrendszerének 2016. március végi halmozott hiánya 125,8 milliárd forintra teljesült, ami az éves hiánycél 16,5%-a. Egy évvel ezelőtt a deficit 536,7 milliárd forint volt. Az év első 3 hónapjára vonatkozóan utoljára 2001-ben közöltek hasonlóan alacsony hiányadatot, ami a magasabb adóbevételeknek, s alacsonyabb kiadásoknak köszönhető. Az EUR/HUF kurzus a 312-es szint körül mozog ma reggel.

2016-04-07 Napi elemzés

MKB

Ma 11 órakor az államháztartás márciusi előzetes számait ismerhetjük meg. A hazai költségvetést tekintve pluszos szaldó (14,8 mrd HUF vs. tavalyi -310,7 mrd HUF) eddig nem volt historikusan az év első két hónapjában. A büdzsét a kedvezőbb adóbevételek, mérsékeltebb uniós kiadások is segítették. 11:30-kor a Nemzetgazdasági Minisztériumban az idei évi adópolitikáról tart sajtótájékoztatót Tállai András, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár. Ma Orbán Viktor miniszterelnök Párizsban tárgyalásokat folytat Angel Gurriával, az OECD főtitkárával.

2016-04-06 Napi elemzés

MKB

A statisztikai hivatal ma az előzetes februári ipari termelési adatokat közölte. A korábbi 2,1%-ra módosított év/év alapú növekedés után 1,8%-os bővülést közöltek, munkanaphatástól tisztítva. A termelés az év első két hónapjában 3%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma reggel 9-kor a 2008-as hitelcsomag utolsó részletfizetése kapcsán tart sajtótájékoztatót. Délután 3-kor pedig Nagy Márton, az MNB alelnöke mond beszédet a Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség (TTIP) konferenciáján. Ma a lengyel jegybank jelenti be kamatdöntését, az irányadó ráta 1,5%-on maradhat.

2016-04-05 Napi elemzés

MKB

Jó kiskereskedelmi adatot közölt a KSH - Februárban a kiskereskedelmi forgalom 6,4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a naptárhatástól megtisztítva, ami kedvezőbb a várt 4%-os bővülésnél. A lakosság többet költött élelmiszerre, s üzemanyagokra is, a fogyasztás élénkülése az első negyedéves GDP tekintetében is bíztató. A növekedésre vonatkozó első becslést majd májusban ismerhetjük meg. Ma 10 órától a Nemzetgazdasági Minisztérium beszél az új lakások áfa-csökkentésének hatásairól. Az EUR/HUF kurzus a 312,50-es szintek körül mozog ma reggel.

2016-04-04 Napi elemzés

MKB

Lejtmenetben az olaj kurzusa - Vegyesen kezdték a hetet az ázsiai tőzsdék, Japánban a jen erősödése az exportőrök papírjait gyengítette, Kínában, Hong Kong-ban és Tajvanban zárva tartottak ma a piacok. Az olaj ára 1%-os további csökkenést mutatott az ázsiai kereskedés ideje alatt, a pénteki 4%-os korrekciót követően. A szaúdi koronaherceg múlt heti, valamint az iráni olajminiszter vasárnapi nyilatkozata a két hét múlva esedékes dohai találkozóval kapcsolatban erősíti az aggodalmakat; Szaúd-Arábia csak akkor fagyasztja be kitermelését, ha arról az összes OPEC és OPEC-en kívüli nagy kitermelő is egyezségre jut. Vasárnap Irán jelezte, nem szándékozik a kitermelési szintjein változtatni. Ha túlkínálat marad a piacon, s az olajárak nem tudnak emelkedni, erősödhetnek a deflációs aggodalmak is.

2016-04-01 Napi elemzés

MKB

Kedvezőbb hazai hiánymutatók - A KSH ma reggel közölte, a kormányzati szektor 2015. évi hiánya - az uniós módszertannak megfelelően - az előzetes adatok szerint 625,5 milliárd forint, a GDP 1,9%-a volt, ami a 2014. évi hiánynál 113,6 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,4 százalékponttal alacsonyabb. A kormányzati szektor adóssága - az MNB tegnap közzétett adatai alapján - 2015 végén 25 394 milliárd forint, a GDP 75,3%-a volt. Egy évvel korábban még 76,2%-on állt az adósságmutató. Az EURHUF kurzus ma reggel a 314-es szintnél jár.

2016-03-31 Napi elemzés

MKB

A pénteki amerikai foglalkoztatási adatot várja a piac - Az ázsiai tőzsdeindexek vegyesen teljesítettek ma, a negyedév végi pozíció átrendezések is mozgatták a piacokat. Tegnap kitartott a jó hangulat Yellen beszéde után, de az olajárra nyomást gyakorol, hogy az amerikai olajkészletek immár a hetedik egymást követő héten is bővültek a friss adatok szerint. Az ADP foglalkoztatási mutató a várakozásoknak közel megfelelően 200 ezres növekedést mutatott, ma a heti friss munkanélküliségi adatok jelennek meg, de a befektetők már a holnapi átfogó munkaerőpiaci adatokra fókuszálnak a tengerentúlon.

2016-03-30 Napi elemzés

MKB

Janet Yellen lehűtötte a kamatemeléssel kapcsolatos várakozásokat - tegnapi New York-i beszédében ismét arra utalt, hogy a kamatszint normalizálása csak nagyon óvatos léptékkel haladhat. A Fed elnöke ismét a globális kockázatokat hangsúlyozta, ahogyan a márciusi kamatdöntést követően is. A dollár a legtöbb devizával szemben gyengülést mutatott, Yellen szavai támogatták a széleskörű részvénypiaci emelkedést. A vezető amerikai tőzsdemutatók idei csúcsszinteken zártak, Ázsiában is Japán kivételével jó volt a piaci hangulat. Japánban ma gyenge ipari termelési adatot közöltek februárra (-6,2%), a visszaesés 2011 óta nem látott mértékű.

2016-03-29 Napi elemzés

MKB

Foglalkoztatási adatok jönnek idehaza - A statisztikai hivatal 9-kor ismerteti a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat a tavaly december s idén február közötti időszakra vonatkozóan. A munkanélküliség a várakozások szerint a korábbi 6,2%-ról kisebb emelkedést mutathat. Az EUR/HUF kurzus 313 körül mozog ma reggel.

2016-03-25 Napi elemzés

MKB

Fontos üzenet az MNB-től - A jegybank számára az inflációs cél elérése a legfontosabb, nincs a jegybanknak árfolyamcélja - nyilatkozta Nagy Márton, az MNB alelnöke a Világgazdaságnak adott interjúban. Véleménye szerint a kamatkondíciókat tudják befolyásolni, amik többek között az árfolyamra is hatnak, de ez csak egy elem az eszköztárban. A gyengébb forint árfolyam ugyanakkor segítheti az inflációs célt, de a monetáris politika szempontjából az a leginkább kívánatos, ha a forint árfolyama stabil.

2016-03-24 Napi elemzés

MKB

Ma 10 órakor publikálja a jegybank a márciusi Inflációs jelentést - A fő gazdasági mutatókra vonatkozó előrejelzést már a keddi kamatdöntés után megismerhettük. A növekedés tekintetében továbbra is optimista a jegybank, ezzel szemben kitolódott az inflációs cél elérésének időpontja 2018 első felére. Az idei GDP-növekedésre adott prognózist 0,3 százalékponttal, 2,8%-ra emelték a decemberi várakozáshoz képest, 2017-re változatlanul 3%-os felfutást várnak; az idei inflációs várakozást 1,7%-ról 0,3%-ra vágták vissza, jövőre 2,6% helyett 2,4%-os áremelkedési ütemmel számol a jegybanki stáb. Az EUR/HUF kurzus ma reggel a 313-as szint felett tartózkodik, a hazai 10 éves állampapírok hozama tegnap 3% alá süllyedt, utoljára tavaly március elején jártak a hozamok hasonló mélységben.

2016-03-23 Napi elemzés

MKB

Átrajzolta a jegybank a várakozásokat - Tegnap a Monetáris Tanács meglepetésre 15 bázisponttal 1,20%-ra csökkentette az irányadó rátát, s egy időben egyéb, nem konvencionális lépést is bejelentettek, a kamatfolyosó aszimmetrikusan szűkült: alsó oldala, az egynapos betéti ráta először került a negatív tartományba. Az EKB márciusi lazítása nagyobb teret engedett, míg az inflációs folyamatok inkább lépéskényszerbe hozták a jegybankot. A növekedés tekintetében továbbra is optimista a jegybank, ezzel szemben kitolódott az inflációs cél elérésének időpontja 2018 első felére. Várakozásunk szerint az alapkamat az év végéig 1% alá is kerülhet.

2016-03-22 Napi elemzés

MKB

Ma mindenki a jegybankra figyel - Az MNB Monetáris Tanácsa egy hónapja utalt a várható kamatcsökkentésekre, úgy véljük, a mai ülésen még nem lépnek. A kamatcsökkentési ciklus indulására májusban számítunk, az irányadó ráta akár 1% alá is kerülhet az év végére. Az EKB elszántsága a laza monetáris politika mellett, a csökkenő inflációs prognózisok is nagyobb teret engedhetnek a jegybankároknak. Emellett azonban a nem hagyományos eszköztárban jöhetnek változások (az 1 napos,0,1%-os betéti kamat csökkentése, esetleg a 3 hónapos jegybanki betét korlátozása). A kamatdöntési közlemény és az új prognózisok megszabhatják a monetáris politika alakulását, ami a forint, valamint az állampapírok hozamára is hatással lesznek.

2016-03-21 Napi elemzés

MKB

A jegybankra vár a forint - A Standard and Poor's pénteken megerősítette a hazai szuverén adósbesorolás szintjét, amely egy fokozatra van a befektetésre ajánlottól, a hozzá kapcsolódó kilátás is maradt stabil. A nemzetközi hitelminősítő indoklásában elismerte a külső sérülékenység csökkenését és a kedvező költségvetési folyamatokat, azonban továbbra is lát politikai kockázatokat és az adósságszintet is magasnak véli. A következő hitelminősítői felülvizsgálat május 20-án esedékes, a Fitch Ratings tehet közzé értékelést. Ma 11 órakor a részletes februári államháztartási adatokat publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium. Nagy várakozás előzi meg az MNB holnapi kamatdöntő ülését, amely a forint piacára is érdemi mozgást hozhat.

2016-03-18 Napi elemzés

MKB

Tart a lendület a börzéken - A kockázatvállalási hajlandóságot az emelkedő olajárak mellett a dollár gyengélkedése is támogatta a tengerentúlon és a legtöbb ázsiai piacon is. Tegnap kedvező amerikai makroadatok jelentek meg, az elmúlt hét hónapban először mutatott javuló teljesítményt az egyik kiemelt régió feldolgozóipara, a heti munkanélküliek száma pedig csak kismértékben bővült. Ma a Michigani fogyasztói hangulatindex előzetes márciusi adatai jelennek meg, az esti órákban pedig a jegybankárok beszédeit érdemes figyelni. Európában a menekültügy kérdése is napirenden van.

2016-03-17 Napi elemzés

MKB

Óvatosabbá vált a Fed - Az amerikai jegybank tegnap este a várakozásoknak megfelelően nem nyúlt az irányadó rátához, amely továbbra is 0,25-0,50%-on áll. A jegybankárok lejjebb hozták nemcsak az idei, de a következő két évre vonatkozó kamatpálya előrejelzéseiket is. Míg decemberben négy 25 bázispontos kamatemelést vetítettek előre 2016-ra, ez most kettőre módosult. Tegnap egyetlen döntéshozó, a kansasi Fed-elnök támogatta volna a 25 bázispontos kamatemelést. A közleménybe új elemként bekerült az az indoklás, miszerint a mérsékeltebb világgazdasági növekedés és a pénzpiaci volatilitás az amerikai gazdaság számára továbbra is kockázatokat jelent.

2016-03-16 Napi elemzés

MKB

Mindenki Yellenre figyel - A Fed kétnapos kamatdöntő ülését követően nem várható az irányadó ráta módosítása (0,25-0,50%), a bejelentés este 7 órakor várható, a Fed elnöke, Janet Yellen fél 8-tól tart sajtótájékoztatót a szokásosnál egy órával korábban, mivel a tengerentúlon a hétvégén már átálltak a nyári időszámításra. Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a jegybank friss gazdasági prognózisára, valamint a jegybankárok kamatpálya előrejelzésére is. Mivel jó foglalkoztatási adatok jelentek meg az elmúlt hónapokban, az infláció is közelít a célértékhez, s jelentősen javult a kockázatvállalási hajlandóság, a Fed nyitva hagyhatja a júniusi kamatemelés lehetőségét, ami támogathatja a dollár erősödését is. Délután is fontos makroadatok várhatók, az infláció, valamint az ipari termelés februári adatait ismertetik még piacnyitás előtt.

2016-03-11 Napi elemzés

MKB

Ismét 310 felett a forint - A forint tegnap két hullámban gyengült, egészen a 311-es szintig menetelt az EUR/HUF kurzus. Délelőtt Nagy Márton, az MNB alelnökének szavai (elképzelhető lehet további kamatcsökkentés az év vége előtt; a jelenlegi forintárfolyam mellett elvétheti az inflációs célt a jegybank), majd délután az EKB sajtótájékoztatón elhangzottak mozgatták az árfolyamot. Ma Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója a problémás hitelek kezeléséről beszél 11 órától. A KSH az ipari termelés januári részletes adatait közli 9 órakor, az előzetes adatok nem voltak túl bíztatóak, havi szinten 0,1%-os, éves szinten 0,2%-os visszaesésről szóltak.

2016-03-10 Napi elemzés

MKB

Draghi felforgathatja a piacokat - Az Európai Központi Bank ma délután a betéti ráta 10 bázispontos csökkentését (-0,4%-ra) és a kötvényvásárlási program módosítását jelentheti be. Emellett a szakmai stáb friss gazdasági prognózisában mind a növekedésre, mind az inflációra vonatkozó előrejelzését lejjebb módosíthatja. Fontos szempont a piaci fogadtatást illetően, hogy Draghi mennyire tudja az árstabilitás elérésének hitelességét kommunikálni, s hogy mennyire lesz a decemberihez hasonló kiábrándulás.

2016-03-09 Napi elemzés

MKB

Mindenki az EKB-ra vár - Erősödött a kockázatkerülés a részvénypiacokon ma reggel, emellett a kínai növekedéssel kapcsolatos aggodalmak, s a nyersanyagárak kisebb negatív korrekciója sem segítette a piaci hangulatot. Nyomás alatt tartja az olaj kurzusát, hogy ma délután az amerikai olajtartalékok újabb bővülését közölhetik, sorozatban a negyedik egymást követő héten. Az euró a dollárral és a jennel szemben is gyengülést mutatott az ázsiai kereskedés alatt, az EKB újabb monetáris lazítási csomagot jelenthet be holnap, de kérdéses ezek piaci fogadtatása a felfokozott várakozások miatt.

2016-03-08 Napi elemzés

MKB

Mérsékelt optimizmus a tőzsdéken - Az olajárak emelkedése támogatta a vezető amerikai indexek emelkedését tegnap, reggelre azonban elromlott a hangulat Ázsiában, a gyenge makroadatok megjelenése után. A kínai export a vártnál nagyobb, 7 éve nem látott mértékben esett vissza februárban éves összevetésben, a külker mérleg többlete is szinte megfeleződött, emellett megerősítették a japán gazdaság negyedik negyedéves visszaesését is.

2016-03-07 Napi elemzés

MKB

Csúszik a felminősítésünk - A Moody's nemzetközi hitelminősítő péntek este nem formált véleményt hazánk adósbesorolásával kapcsolatban. A Moody's tavaly novemberben javította a hitelbesorolás kilátását stabilról pozitívra, ami a várható felminősítésre utal. A következő felülvizsgálat július 8-án, illetve november 4-én lesz esedékes. Március 18-án a Standard and Poor?s, május 20-án pedig a Fitch Ratings adhat ki értékelést. Arra számítunk, hogy az idei évben két hitelminősítőnél is elérhetjük a befektetésre ajánlott szintet.

2016-03-04 Napi elemzés

MKB

Este jön a Moody's bejelentése - ma este nyilatkozik a Moody's hitelminősítő hazánk adósbesorolásáról. Jelenleg Ba1 az osztályzatunk, ami egy fokozattal marad el a befektetésre ajánlott kategóriától. A Moody's tavaly novemberben javította a kapcsolódó kilátást stabilról pozitívra. Bár a hazai fundamentumok jelentősen javultak az elmúlt években, a Moody's részéről leghamarabb november folyamán várjuk a felminősítést.

2016-03-03 Napi elemzés

MKB

Budapesti Értéktőzsde forgalma februárban 203 milliárd Ft volt. Az MNB többségi tulajdonába került szervezet logót és online arculatot váltott, hónap elején pedig a budapesti Olimpia mögé sorakozott fel támogatóként. Kuti Ákost (MKB) kérdeztük a havi részvénypiaci eseményekről. http://gazdasagtv.hu/musorok/parkett/2016-03-01/februar-ismet-egy-halom-ujdonsagot-hozott-a-bet-en

2016-03-03 Napi elemzés

MKB

Jó a hangulat a börzéken - az emelkedő olajárak mellett enyhültek az amerikai gazdasági növekedéssel kapcsolatos félelmek. Nagy várakozás előzi meg a tengerentúlon a holnapi munkaerő-piaci jelentést, a magánszektor jó foglalkoztatási adatai (tegnapi ADP riport) fűthetik a pozitív várakozásokat, támogatva ezzel a dollár árfolyamát is. A Fed időszaki állapotjelentése ugyanakkor a feldolgozóipar kockázataira is rávilágított. Ma a szolgáltató szektor kerül górcső alá, Európában és a tengerentúlon is.

2016-03-02 Napi elemzés

MKB

Nagyot változott a világ egy nap alatt - az erős februári amerikai makroadatok, az ECB monetáris lazításával kapcsolatos markánsabb várakozások, az olajárak emelkedése egy csapásra jó hangulatot gerjesztett a börzéken a hónap első napján. A főbb amerikai és európai indexek 2-3%-kal emelkedtek, ma reggel pedig Ázsiában is hasonlóan jó hangulat uralkodott. Még az sem vette el a befektetők kedvét, hogy a Moody's stabilról negatívra rontotta Kína hitelminősítéséhez kapcsolódó kilátást. Ez arra utal, hogy középtávon romolhat az adósbesorolásuk, ami magasabb finanszírozási költségeket jelentene számukra.

2016-03-01 Napi elemzés

MKB

Tovább dagad a dízelbotrány? - Az amerikai környezetvédelmi felügyelet (EPA) adatigényléssel fordult egyes Mercedes-Benz járművek emissziós értékei miatt a Daimlerhez; jelentette a CNBC. A lépést megelőzően amerikai fogyasztók egy csoportja pertársaságot alapított a Daimler ellen, mert véleményük szerint a katalógusban szereplő értékeknél több káros anyagot bocsátottak ki a járművek. A társaság szerint a vádak megalapozatlanok, a felmerülő kérdésekre a választ majd a vizsgálat adhatja. A Daimler részvényei tegnap a mínusz tartományban kezdték a napot, végül azonban pluszba lendültek a tőzsdei kereskedésben.

2016-02-29 Napi elemzés

MKB

Felminősítésre várva - pénteken, azaz március 4-én este esedékes a Moody's hitelminősítő véleménye Magyarország besorolásáról. Jelenleg Ba1 az osztályzatunk, ami egy fokozattal marad el a befektetésre ajánlott kategóriától. Bár a hazai fundamentumok jelentősen javultak az elmúlt években, a Moody's részéről leghamarabb november folyamán várjuk a felminősítést. Egy ilyen lépés növelné a magyar állampapírok vonzerejét, ami alacsonyabb hozamokat és erősebb forintot eredményezne. Mindez a hitelkamatokat is lejjebb szorítaná, ezáltal pedig a beruházások bővülését is támogatná.

2016-02-25 Napi elemzés

MKB

Hoppá a Magyar Telekomnál - az elemzői várakozásoknál izmosabb gyorsjelentést tett közzé tegnap a távközlési cég. Ennek hátterében két fő komponens állt: egyrészt a GTS megvásárlásával jelentősen növekedtek a vezetékes szegmensből származó bevételek, másrészt a rendszerintegráció/IT szegmensben egy 2015 végén elnyert új projekt is hozzájárult a bevételek emelkedéséhez. Mindezek eredményeként a 2015-ös bevételi- és EBITDA-mutatók meghaladták a menedzsment által korábban várt értékeket. 2016 és 2017 vonatkozásában e két mutató tekintetében mérsékelt bővülésre számít a cég vezetése. A 2015-ös év után javasolt 15 forintos osztalékról már tegnap határozott a társaság illetékes szerve; érdekességet a jövő évi 25 forintos osztalékterv jelent, ami 2018-ban még tovább növekedhet.

2016-02-24 Napi elemzés

MKB

Az MNB lépései kerültek a fókuszba - a Monetáris Tanács a piaci várakozásokkal összhangban tegnap szinten tartotta az 1,35%-os alapkamatot, a döntést kísérő közlemény viszont meglepetéssel szolgált. A jegybank grémiuma úgy vélte, hogy a monetáris politika vonatkozásában a nem hagyományos eszközök alkalmazása mellett a hagyományos eszköztár (pl. kamatszint) is változhat a következő hónapokban. Mindez meglepetésnek számít, mert a jegybanki kommunikációban ez utóbbiról az elmúlt hónapokban nem esett szó; emiatt láthattunk már tegnap is mérsékelt forintgyengülést.

2016-02-23 Napi elemzés

MKB

Válságálló német gazdaság? - éves bázison 1,3%-kal; az első becslésnek megfelelően bővült a német GDP 2015 utolsó negyedévében. Bár a globális gazdasági lassulás negatívan hatott a külkereskedelmi egyenleg alakulására, a belső fogyasztás 0,3%-os bővülése, illetve a beruházások hasonló mértékű többlete arra utal, hogy a német gazdaság ellenszélben is jól teljesít. Ez a német és a magyar vállalatok számára is pozitív, ugyanis sokan tartottak attól, hogy a kínai/globális lassulás jelentősen visszaveti az EU, illetve azon belül a német gazdaság teljesítményét.

2016-02-22 Napi elemzés

MKB

Féléves csúcson a forint az euróval szemben - a pénteki kereskedésben 308,50-ig süllyedt a kurzus, amire tavaly augusztus óta nem akadt példa. A mozgást döntően az erős hazai gazdasági fundamentumok fűtik, kisebb részben a javuló globális gazdasági kilátások és a pozitív tőzsdei hangulat indokolja. Rövid távon további forinterősödésre is sor kerülhet, ugyanis már csak karnyújtásnyira vagyunk márciustól, amikor két hitelminősítő is nyilatkozik hazánk besorolásáról. Március 4-én a Moody's; 18-án pedig az S&P véleménye esedékes, befektetői körökben pedig egyre többen beszélnek arról, hogy hosszú évek után ismét befektetésre ajánlott kategóriába kerülhetünk vissza. Egy ilyen lépés önmagában is erősítené a forintot, illetve csökkentené az állampapírok hozamait.

2016-02-19 Napi elemzés

MKB

Lépett a hitelminősítő hazánk vonatkozásában - a Japan Credit Rating Agency (JCR) tegnap este stabilról pozitívra javította a magyar devizás és forintos hitelminősítéshez kapcsolódó kilátást. Mindez azt jelenti, hogy a JCR 1-2 éven belül befektetésre ajánlott kategóriába javíthatja hazánk hitelminősítését. A JCR lépése egybecseng azon intézkedésekkel, amit az elmúlt hónapokban a Fitch, illetve a Moody's részéről láttunk. A fontossági sorrendet illetően érdemes szem előtt tartanunk, hogy ez utóbbi két hitelminősítő és az S&P véleménye jóval nagyobb súllyal esik latba a globális befektetői döntések meghozatalakor.

2016-02-18 Napi elemzés

MKB

Olajozott mozgások a parketten - a várakozásokkal ellentétben tegnap az iráni vezetés is bólintott a keddi megállapodásra, ami a szaúdi, az orosz, a katari és a venezuelai olajipari illetékesek között született. Bár iráni részről nem hangzott el konkrét vállalás a termeléscsökkentés tekintetében, a befektetők pozitívan értékelték ezt az előrelépést, ez ugyanis legalább rövid távon fellélegzésre adott okot az olajpiac kapcsán. A Brent és a WTI kurzusa tegnap közel 5%-ot, ma reggel pedig további 3-4%-ot emelkedett a hírek nyomán.

2016-02-17 Napi elemzés

MKB

Délibábot láttunk az olajpiacon - tegnap reggel még 5%-ot meghaladó pluszokat láthattunk a Brent, illetve WTI-típusú kőolaj jegyzésében, ám a nap végén már 5% körüli mínuszokat mutattak a monitorok. A délelőtti órákban még a szaúdi, az orosz, a katari és a venezuelai olajipari illetékesek egyeztetése keltett reményeket a parketteken, a hivatalos bejelentést azonban jókora kiábrándulás követte. Ennek oka, hogy az illetékesek a piaci várakozásokkal ellentétben nem döntöttek a termelés csökkentéséről, hanem mindössze abban egyeztek meg, hogy kitermelésüket a januári szinteken rögzítik; és ez a megállapodás is csak akkor válik érvényessé, ha más kőolajtermelők is csatlakoznak hozzá. Mivel a fekete arany piacán már az év elején is jelentős (napi 2 millió hordós) volt a túlkínálat és azóta Irán is fokozatosan növeli kitermelését, a tegnapi megállapodás valójában semmilyen formában nem segíti a túlkínálattal küszködő olajpiacot. A tervek szerint Irak és Irán képviselői ma ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy a tegnapi egyezményt megvitassák; ám a piaci várakozások szerint nagyon kevés esélye van annak, hogy a szereplők érdemben csökkentsék saját kőolajtermelésüket. Mindez azt jelenti, hogy az olaj áremelkedésével párhuzamosan kibontakozó tőkepiaci rali is lassabb ütemű lesz a következő napokban.

2016-02-16 Napi elemzés

MKB

Felfelé lépkednek a tőzsdeindexek - bár tegnap az amerikai parkettek zárva tartottak, az európai börzéken kitartott a múlt hét végén indult pozitív korrekció. Ezt részben Mario Draghi, az EKB elnökének tegnapi szavai fűtötték, ő ugyanis tegnap megerősítette azt az üzenetet, hogy március 10-i ülésükön további monetáris lazításról döntenek (ez áttételesen támogatja a tőzsdei ralit). Az öreg kontinens indexei 2-3%-os pluszt halmoztak fel hétfőn, a jó hangulat pedig ma reggeli is kitartott Ázsiában. A kínai börzei barométerek 3% körüli többlettel nyugtázták a keddi kereskedést, amit egy kínai adatcsokor is támogatott. A januárban folyósított hitelek mértéke 2014 júniusa óta nem látott csúcsra emelkedett, amiből a befektetők azt a következtetést vonták le, hogy a kínai gazdasági lassulás mégsem lesz olyan markáns. Véleményünk szerint egyetlen adatból nem érdemes ilyen messzemenő következetést levonni, ám az utóbbi hetekben tapasztalat pesszimizmus tükrében minden ilyen impulzusra azonnal ráugranak a piaci szereplők; ez a lendület pedig néhány hétig is kitarthat a börzéken.

2016-02-15 Napi elemzés

MKB

Jó formában a magyar gazdaság - a KSH pénteki jelentése szerint a GDP 2015 negyedik negyedévében 3,2%-kal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva; ami jelentősen meghaladta a piaci konszenzusban szereplő 2,5-2,6%-os értéket. A harmadik negyedévhez képest 1,0%-kal növekedett a bruttó hazai össztermék. A negyedik negyedévről rendelkezésre álló statisztikák alapján várható volt, hogy a mezőgazdaság, illetve az építőipar volt az a két szegmens, ami nem járult hozzá érdemben a GDP bővüléséhez. A vártnál erősebb expanziót az ipari termelés, illetve a kapcsolódó exportbővülés; valamint az EU-források gyorsított lehívása miatt a beruházási dinamika bővülése fűthette. A kedvező GDP-adatot a belső fogyasztás bővülése is segítette. Várakozásaink szerint idén 2,5%-kal bővülhet a magyar gazdaság. A növekedést visszafogja, hogy várhatóan kevesebb uniós forrás áramlik a gazdaságába, mint 2015-ben. Ezt részben ellensúlyozhatja majd a fogyasztás további élénkülése, illetve a gazdaságösztönző lépések (pl. CSOK), amiket a kormány érvénybe léptetett.

2016-02-12 Napi elemzés

MKB

Negatív kamat a svédasztalon - a svéd jegybank a várakozásoknál nagyobb mértékben, 15 bázisponttal csökkentette az irányadó rátáját tegnap (ez most -0,50%-on áll). A jegybank vélhetően egy markánsabb gazdasági visszaesést, illetve egy esetleges újabb EKB-stimulus miatti tőkebeáramlást szeretett volna megelőzni a lépéssel. A globális inflációs várakozások részben az olajárak zuhanása miatt nyomottak, ezért egyre több jegybank él a negatív kamatláb eszközével, aminek révén gyengíteni tudják saját devizájukat. Az amerikai jegybank részéről Janet Yellen a hét folyamán kétszer beszélt a negatív kamatláb bevezetésének lehetőségéről, ami pont azért aggasztotta a befektetőket, mert tavaly decemberben a kamatemelési ciklus megkezdéséről döntött a Fed. A negatív kamatláb meglebegtetése azt sejteti, hogy a vártnál nagyobb az amerikai gazdasági lassulás esélye - ez magyarázza az amerikai piacokon kialakuló, egyre hevesebb eladási hullámot.

2016-02-11 Napi elemzés

MKB

Rossz eredmény után is nagyot ugrott a Tesla - a Tesla Motors Inc. részvényárfolyama közel 15%-kal, 164,90 dollárra, emelkedett a 2015 negyedik negyedéves beszámoló megjelenése után. Annak ellenére drágult a részvény, hogy a várakozásokhoz képest nagyobb veszteséget (113,9 millió dollár) és kisebb bevételt (1,75 milliárd dollár) tudott elérni az elektromos autókat gyártó kaliforniai cég. A vállalat kilátásai viszont kedvezően alakulnak: idén a tervek szerint 78%-kal több gépjárművet értékesíthetnek, mint 2015-ben, és végre nyereséges lehet az autógyártó. A tegnapi részvényár emelkedés csak kis részben tudta kompenzálni az idén már 40%-os csökkenést. A befektetők tartanak attól, hogy az alacsonyabb olajár következtében kisebb lesz a kereslet az elektromos autók iránt, de ez eddig a Tesla folyamatosan emelkedő értékesítési számaiban nem tükröződött.

2016-02-10 Napi elemzés

MKB

Nagy pofont kapott a Richter tegnap - a gyógyszergyár részvénykurzusa majdnem 7%-kal rogyott meg a keddi kereskedésben, holott a nap elején még pluszban is járt a kurzus. A társaság vezérigazgatója, Bogsch Erik a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón a szokásoknak megfelelően ismertette a folyó évre (2016-ra) vonatkozó árbevételi és profitterveit; valamint a főbb termékekkel kapcsolatos várakozásait (Vraylar, Esmya), amik összességében kiábrándították a befektetőket.