Az elemzések megtekintéséhez kérjük lépjen be a jobboldali Belépés dobozban, vagy regisztráljon.

A www.mkb.hu-n található elemzésekben közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, azok az elemzők saját véleményét tükrözik, mely újabb információk megjelenése esetén természetesen változhat. Nem minősülnek a MKB Bank Rt. üzleti ajánlatának, illetve tanácsának. Az elemzésben szereplő információk hitelesnek tartott adatokon alapulnak, de azok valódiságáért, valamint az azok alapján készített előrejelzésekért illetve bármely, ezen információkra alapozott üzleti döntésért a MKB Bank Rt. felelősséget nem vállal.

Napi elemzés archívum - 2014. évi elemzések


Hónap választása:

2014.04.23 Napi elemzés

MKB

Egy fontos nap. Az elmúlt napokban nagy visszapattanást láttunk a világban, S&P és DAX esetén már az új csúcs is látótávolságban. Ugyanakkor ?az ilyenkor gyakran emlegetett ? érzékenyebb indexek, mint a Nasdaq, vagy a Russell 2000 rettenetesen le vannak maradva, ez azért nem tesz jót az egészségnek. Talán a mai nap sokat segíthet a valós irány eldöntésében. A reggel vegyesre sikeredett európai PMI adatok (francia gyenge, német erős)mellé érkezik majd egy amerikai lakásértékesítés adat és főleg: piaczárás után Facebook és Apple jelentés. Utóbbival kapcsolatban friss hír, hogy a megfelelő akkumulátor gyártó hiányában 2015-re csúszhat az iPhone 6, ami a karácsonyi szezon elmulasztását jelentené. Ha már jelentések: az Ericsson mai eredménye elmaradt a várakozásoktól, a reakció -4%.

2014.04.22 Napi elemzés

MKB

Ünnepi nyugalom. Az egyetlen esemény az elmúlt napokban a tegnapi amerikai kereskedés volt, bár ez se nagyon. Néhány tized százalék plusz a tengeren onnan (ott már megint közel járunk a korábbi csúcsokhoz), úgyhogy ma reggel néhány tized százalék plusz a tengeren innen. Az egyetlen furcsaság ebben, hogy a már a múlt héten is teljesen használhatatlannak látszó orosz-ukrán genfi ?egyezményt?azóta már rég megsértették a felek Ukrajnában (összecsapások, halottakkal), ám a piacokat ez szemmel láthatóan egyáltalán nem zavarja. Ők sem vették komolyan. A fejlődő piaci ralival kapcsolatban megint ki lehet emelni a brazilok erejét és Kína gyengeségét. Holnap török kamatdöntés, akár újra jöhet a kamatcsökkentés, bár a piac várakozása nem ez.

2014.04.16 Napi elemzés

MKB

Ukrajna, Kína? Van mi miatt aggódni a világban és ezt lelkesen teszik is a daytraderek. Tegnap éppen megint az orosz-ukrán eszkaláció volt a riadalom oka (ma újabb négyoldalú tárgyalás, fegyverdörgés még nincs?), amiből nap végére Amerikában már magukhoz tértek a vevők. Úgyhogy ma Európa is emelkedőben. Kínában is van miért aggódni, ott ma jelent meg a nagy adatsor, de eszerint nem túl rózsás a helyzet, a negyedév/negyedév alapon 5,7%-os GDP növekedés ott gyenge. Aminek talán még örülnek is Kínában az az elzáródó pénzcsapok nyomán 25%-kal visszaeső forgalom és 7,7%-ot zuhanó árak az ingatlanpiacon. Úgyhogy természetesen lehet várni a stimulust, amitől ma reggel mintha éppen a japán index lendült volna bele. Vagy csak az volt leginkább szétütve. Érdekes tény, hogy az utóbbi időben a nem is a sáv erős szélén keringő jüant is adta a kínai jegybank keményen, tehát még így is interveniáltak.

2014.04.15 Napi elemzés

MKB

Remegő kezek. Hiába a nagy esés, felpattanásról nagyon nehéz úgy beszélni, hogy az amerikai emelkedést semmi nem követi a világban. A tengerentúlon segített a 2012 óta nem látott kisker bővülés, igaz, az elmúlt hónapok után volt honnan visszapattanni. A kínai indexek a borzalmas új hitel állomány adatra (-19% év/év) gyengélkednek, az európaiak a talán egyre feszültebb ukrán helyzet miatt, de a lényeg, hogy erőtlennek látszik a világ. Az ukránok például annyira, hogy 300 bázispontos kamatemeléssel (700 bázispont az overnight kamatra!) álltak elő, ami némileg megfogta a hrivnya gyengülését. Nem mellesleg az EU szigorított orosz szankciók terén, az új érintettek köre 4, azaz négy személy(!).

2014.04.14 Napi elemzés

MKB

Ahogy eddig. Amerikai technológia szakad, valamelyest felzárkózott hozzájuk a bankszektor is, a gyenge JP Morgan eredmény után, Russell 2000 szintén borzalmas, viszont a világ többi része köszöni szépen, jól elvan. DAX csak csordogál a sáv alja felé, a fejlődő piacok egy része pedig egyenesen emelkedni is tudott, ismét a brazil indexre lehet hivatkozni, mint legfurcsább jelenség. A hétvégén az orosz-ukrán helyzet is ?fokozódott?, érdekes, hogy piaci hatása mintha nem lenne a dolognak a rubel és a hrivnya gyengülésén kívül. Ezenkívül az EKB szeretné egyre jobban lejjebb beszélni az euró árfolyamát, de szemmel láthatóan nem megy nekik, hiába vetette be Draghi szombaton, hogy az euró ?újabb?(?) erősödésére monetáris stimulus lenne a válasz.

2014.04.11 Napi elemzés

MKB

Megvannak az eladók. Hirtelen megint előkerültek a kétségbeesett eladók, most megint a (korábbi) ?erősekbe beleadunk? napokat látjuk, amit aztán követni szokott a ?gyengékbe meg beleveszünk? napok. Szóval egy Nasdaq 3%-os esés (de S&P is 2%)mellett nem emelkedhetnek a fejlődő piacok, meg az eurózóna periféria sem (tegnap sikeres görög(!) kötvénykibocsátás és új periféria hozam mélypontok), de érdekes módon az esés se nagyon megy nekik. Talán az euró erősödését lehet még kiemelni, ami elvileg nagyon szembemegy a tőzsdei pánikokra jellemző viselkedéssel és szintén arra utal, hogy nincs pánik, csak rotálás. Ma két nagy bank is jelent (JPM, Wells Fargo), a világ szempontjából talán a hiteldinamika lehet érdekes. Ha a hitelezés a várakozásokkal összhangban bővül, az lehet alapja egy későbbi gazdasági növekedésnek.

2014.04.10 Napi elemzés

MKB

Fed velünk van. Tegnap a Fed jegyzőkönyvére lehetett talán a legtöbb mozgást fogni, amiből az látszik, hogy inkább az alacsony infláció miatt aggódnak, így kamatemeléssel nemigen kell számolni, hacsak nagyon fel nem pörög a következő egy évben az amerikai gazdaság. Persze akkor meg ez utóbbinak lehet örülni. Mentek rá a részvények, de leginkább az euró, hiába készülődik ? legalább is verbálisan - az EKB is a lazításra egyfolytában.

2014.04.09 Napi elemzés

MKB

Fejlődő száguldás. A legmarkánsabb mozgás a világban jelenleg a fejlődő piaci devizák száguldása. Legyen az török líra, brazil reál, vagy dél-afrikai rand, ha nagy hozamot kínál, akkor veszik. Legalább is most, amikor európai QE-t és még távoli amerikai kamatemelést áraznak (ma délután Fed ülés jegyzőkönyv). Tegnap még volt egy technológia szektor megpattanás is, mondjuk volt nekik honnan. A harmadik érdeklődésre számot tartó szféra a Kelet-Ukrajnával kapcsolatban élesedő orosz kommunikáció: egyrészt az ottani, vélhetően Putyinék által támogatott szeparatista mozgalmak erősödése okoz egyre nagyobb fejfájást, másrészt az orosz külügyminiszter szerint az orosz cégeknek ki kéne vonulniuk a külföldi tőzsdékről. Lenne nagy Gazprom EDR esés? minimális arany emelkedés pedig már most is van.

2014.04.08 Napi elemzés

MKB

Hanyatlás. Már ahol, természetesen, ahogy megszoktuk. Az amerikai technológia szektor után már a szélesebb indexek is kezdenek elgyengülni és megy velük a DAX is, de a fejlődő piacokban elképesztő erő költözött. Talán a legszemléletesebb a 3 hét alatt 15%-ot emelkedett brazil index, amelyik a bizonytalankodó Amerika ellenére sem tud még csak korrigálni sem. De ennek a hangulatváltásnak a haszonélvezője a magyar piac is.

2014.04.07 Napi elemzés

MKB

Többsávos hullámvasút. Továbbra is az a furcsaság megy a világban, hogy esik, ami korábban emelkedett és emelkedik, ami korábban esett. A leglátványosabb a pénteki amerikai teljesítmény, ahol főleg a kisrészvényeket és a nagy technológiai papírokat kapták el annak ellenére, hogy összességében azért inkább jó munkaerőpiaci adat érkezett. Nem egy erős piacra utaló jel ez. Ma reggel/délelőtt aztán ennek megfelelően gyenge volt a Nikkei és gyenge a DAX is, míg az eurózóna periféria köszöni szépen, jól van.

2014.04.04 Napi elemzés

MKB

Egyelőre semmi. Egy EKB ülésen már túlvagyunk, de ott mégsem sikerült árfolyamot mozgatni. ?Természetesen? megint csak verbális euró gyengítést láttunk,Dragi ?nem zárja ki a lehetőségét? a további lazításnak? magyarul semmi új. Kivéve talán azt, hogy ezúttal ? ha minimális mértékben is, de ? gyengül rá az euró. Nem sokat, de gyengül. Talán a mai amerikai munkaerőpiaci adatnak nagyobb hatása lesz az árfolyamokra. Érdekes módon a pár napig erőt mutató technológia szektor tegnap ismét borzalmasan elgyengült, jelezve, hogy továbbra is a korábbi lemaradókat ráncigálják felfelé. Még a fejlődő piacokat is, újabb pénzbeáramló hetet láthattunk, talán még a magyar piacon is ez érezteti hatását.

2014.04.03 Napi elemzés

MKB

Adatok előtt. Nagyon várja a piac a mai EKB stimulust és a holnapi amerikai munkaerőpiaci adatot. Mindenesetre már előre emelkedik ?minden?. Minden alatt itt most megint az amerikai indexeket kell érteni. Meg az ázsiaiakat (Kínában egy kisebb stimulus került bejelentésre). Meg az európaiakat. Sőt, még az amerikai 10 éves is fölfelé tart, elvégre egy holnapi jó adat (a tegnapi ADP elég tisztességes, 191 ezres növekedésről tanúskodott) gazdasági növekedést sugall, az pedig hozamemelkedést. Hasonlóan markáns a várakozás a mai EKB lazítással kapcsolatban. Bár, elnézve a DAX elmúlt hetekben látott menetelését, ebből akár ?sell on the news? is lehet.

2014.04.02 Napi elemzés

MKB

Új csúcs. Lehet fanyalogni a vezetőkön, meg az alulteljesítőkön, de a lényeg mégis csak az, hogy Amerika ismét új csúcson zárt. Sőt, ha már fanyalgunk: ezúttal mintha jó irányba mozdultak volna a technológia cégek is. Még jobban teljesített Japán, itt talán az segítette a hangulatot, hogy egy BoJ felmérés szerint az eddigi defláció után a japán vállalatok immár 1,5% inflációra számítanak. Ma délután az ADP adattal megkezdődik a nagy makromenetlés: holnap EKB kamatdöntés, felfokozott stimulus reményekkel, pénteken pedig amerikai munkaerőpiaci adat.

2014.04.01 Napi elemzés

MKB

Jókedv. Jó napot zártak tegnap az amerikai indexek is, talán Yellen stimulust éltető szavai is segíthettek, bár inkább csak az általános jókedv van visszatérőben. Vagy csak negyedév végi kirakatrendezést láttunk. A Russell is felülteljesített, ugyanakkor a nagy technológiai részvények továbbra sem tudták összeszedni magukat. Nélkülük azért nehéz lesz. Emellé jött néhány ismét gyenge kínai PMI adat, az ilyesmit mostanában - a stimulusvárás közepette - szeretik.