A www.mkb.hu-n található elemzésekben közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, azok az elemzők saját véleményét tükrözik, mely újabb információk megjelenése esetén természetesen változhat. Nem minősülnek a MKB Bank Zrt. üzleti ajánlatának, illetve tanácsának. Az elemzésben szereplő információk hitelesnek tartott adatokon alapulnak, de azok valódiságáért, valamint az azok alapján készített előrejelzésekért illetve bármely, ezen információkra alapozott üzleti döntésért a MKB Bank Zrt. felelősséget nem vállal.

Napi elemzés archívum - 2016. évi elemzések


2016-05-27 Napi elemzés

MKB

314 körüli szinten mozog ma reggel az EUR/HUF kurzus azután, hogy a befektetők ismét megerősítést kaptak, hogy nem várható további kamatvágás idehaza. Tegnap az MNB alelnöke, Nagy Márton is utalt arra, hogy nincs szükség további kamatcsökkentésekre. További monetáris enyhítést finomhangolással tart elképzelhetőnek, nem konvencionális eszközökkel, amennyiben az inflációs kilátások változása ezt esetleg indokolná. Az MNB ma a hitelezési folyamatok májusi alakulásáról közöl friss elemzést.

2016-05-26 Napi elemzés

MKB

Ma tartja a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első közös szervezésű tőkepiaci konferenciáját, amit dr. Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója nyitja meg. Az előadók között az MNB alelnöke és a BÉT elnöke, Nagy Márton, a BÉT vezérigazgatója, Végh Richárd mellett a régiós tőzsdék vezetői is szerepelnek. A statisztikai hivatal ma 5,8%-os munkanélküliségi rátát közölt február-áprilisra vonatkozóan (előző: 6%). Az EUR/HUF kurzus tovább stabilizálódott, s már 314,20 körül jár, két és fél hete nem látott erős szinteken.

2016-05-26 Napi elemzés

MKB

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa tegnapi ülésén a várakozásunknak megfelelően 15 bázisponttal 0,90%-ra csökkentette az alapkamat szintjét. A kamatdöntési közleményben a döntéshozók egyértelműen utaltak arra, hogy véget ért a márciusban indult kamatcsökkentési ciklus, ami összhangban van a piaci szereplők többségének előzetes várakozásával; mi is 0,90%-os év végi irányadó rátát prognosztizálunk.

2016-05-24 Napi elemzés

MKB

A forint az euróval szemben 4 hónapja nem látott gyenge szintek közelében; 317,50 körül várja az MNB délutáni kamatdöntő ülését. Ez utóbbi kapcsán az alapkamat 15 bázispontos csökkentését várjuk, de a jegybanki közlemény hangneme, a jövőbeli kamatpolitikára való utalás legalább ilyen fontos lesz a forint, illetve az állampapír-piaci hozamok alakulását tekintve. A Fitch-felminősítés hatása tegnap rövid ideig érződött a forint kereskedésében, a nap eleji 314-es szinthez képest az EUR/HUF nap végén 317 fölé került. A hazai fizetőeszköz gyengülését az is magyarázhatja, hogy a piaci szereplők szerint a mai kamatdöntést kísérő üzenetekben a jegybank kisebb valószínűséggel zárkózik el a további monetáris lazításra való utalásoktól. A magyar állampapírok piacán az éven túli referenciahozamok 3-5 bázisponttal csökkentek.

2016-05-23 Napi elemzés

MKB

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő péntek késő este jelentette be Magyarország felminősítését. A devizában kibocsátott, hosszú lejáratú szuverén adósságra vonatkozó besorolást egy szinttel, "BBB-" osztályzatra javították, ami már a befektetésre ajánlott kategóriába tartozik. A bejelentést követően az EUR/HUF kurzus a múlt heti 317-es szinthez képest 314 közelébe süllyedt.

2016-05-20 Napi elemzés

MKB

A nemzetközi hitelminősítő a hazai adóskockázat első idei felülvizsgálatának eredményét publikálhatja ma 22 óra után. A Fitch, illetve a többi hitelminősítő korábbi közleményeit alapul véve a prociklikus hazai fiskális politika csökkenti a felminősítés esélyét; ami rontja a hazai pénzügyi eszközök vonzerejét, ez pedig ahhoz vezethet, hogy elmaradhat a felminősítés. A felminősítés elmaradása esetén az elmúlt egy hónap mozgásait alapul véve a forint esetében csak kisebb gyengülést várunk, míg az állampapír-piaci hozamok az elmúlt időszak 30-50 bázispontos hozamemelkedésének tükrében csak mérsékelten emelkednének tovább.

2016-05-19 Napi elemzés

MKB

Január óta nem látott mélyponton a forint - Az euróval szemben 317-ig gyengült tegnap, amiben a fundamentális okok mellett az is szerepet játszhat, hogy - várakozásunknak megfelelően - a külföldi befektetők figyelme is a pénteki Fitch bejelentés felé fordult, a múlt heti lengyel hitelminősítést követően. Az EUR/HUF kurzus négy hónapos mélypontról próbál visszakorrigálni. Az Európai Bizottság szerint Magyarországnak 2016-ban a GDP 0,3%-át, míg 2017-ben a GDP 0,6%-át kitevő fiskális kiigazítást kellene végrehajtania, hogy a középtávú deficitcél (a strukturális deficitcél 2019-re a GDP 1,5%-a) tartható legyen.

2016-05-18 Napi elemzés

MKB

Az MNB tegnap közölte, a pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége a 2016 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -1,5%-át tette ki. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 76,9%-át érte el 2016 első negyedévének végén. 2015 végén az államadósság 75,3% volt. Az EUR/HUF kurzus 315,20 körül mozog ma reggel, piacmozgató makroadat nem várható idehaza.

2016-05-17 Napi elemzés

MKB

A hitelminősítő a hazai adóskockázati besorolás első idei felülvizsgálatának eredményét most pénteken publikálja, amit nagy várakozás előz meg, piacmozgató makroadat a héten nem várható. A Fitch, illetve a többi hitelminősítő korábbi közleményeit alapul véve a prociklikus hazai fiskális politika csökkenti a felminősítés esélyét; ami rontja a hazai pénzügyi eszközök vonzerejét, és ez ahhoz vezethet, hogy elmaradhat a felminősítés. A múlt héten a Moody?s a fiskális és gazdaságpolitikai kockázatok miatt a lengyel adósbesorolás kilátásait rontotta stabilról negatívra, ami a leminősítés veszélyét hordozza. Ugyanakkor sokan tartottak attól, hogy a Moody?s az S&P-hez hasonlóan leminősíti a lengyeleket.

2016-05-13 Napi elemzés

MKB

A hazai GDP-növekedés 0,9%-ot tett ki az idei első negyedévben, ami jelentősen elmarad a piaci 2,4%-os konszenzustól, és a megelőző negyedév 3,2%-os növekedésétől is. Negyedéves alapon meglepetésre 0,8%-os zsugorodást közöltek, negatív rátát 2012 végén láthattunk utoljára. Az EUR/HUF kurzus 315,30-ról 316,30 felé vette az irányt.

2016-05-12 Napi elemzés

MKB

Ma a statisztikai hivatal megerősítette, hogy a hazai ipar márciusban az igazított adatok alapján 1,1%-os visszaesést mutatott, az előző év azonos időszakához képest. A Portfolio Hitelezés 2016 konferencián gazdaságpolitikai döntéshozók, banki vezetők, hitelpiaci szakértők is felszólalnak a mai napon, többek között Balog Ádám, Nagy Márton.

2016-05-11 Napi elemzés

MKB

Ma délután publikálja az MNB az áprilisi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét, amelyből a kamatcsökkentés hátterében álló folyamatokat ismerhetjük meg részletesen. Nagy Márton, az MNB alelnöke tegnap úgy nyilatkozott, egy további kamatcsökkentés valószínűsíthető, további lazító lépések erősen kétségesek. A forint négy havi mélypontról kapott erőre, s hektikus mozgásokat követően 0,4%-os erősödést mutatott tegnap, amellyel a régiós devizák sorában is kiemelkedett. Ma reggel 314,50 körül jár az EUR/HUF kurzus. A következő fontos piacmozgató adat a pénteki GDP-becslés lesz idehaza.

2016-05-10 Napi elemzés

MKB

A forint tegnap a 316-os szintek felett is mozgott az euróval szemben, amire utoljára januárban volt példa. Az NGM tegnapi adatai szerint az államháztartás hiánya az idei év első négy hónapjában 144,9 milliárd forint volt, a tavalyinál alacsonyabb kiadások és a vártnál magasabb adóbevételeknek köszönhetően. Egy évvel korábban 609 milliárd forint volt a deficit. Az első négyhavi hiány utoljára 2001-ben volt ilyen alacsony szinten. Ma a fogyasztói árak áprilisi 0,2%-os bővülését közölte a statisztikai hivatal, szemben a várt csökkenéssel. Az alacsony inflációs adat teret enged a májusi kamatcsökkentésre, ami a kamatvágási periódus végét is jelentheti.

2016-05-09 Napi elemzés

MKB

Ma az államháztartás áprilisi adatai, holnap az infláció, szerdán az áprilisi kamatdöntési jegyzőkönyv érdemel figyelmet idehaza. A hét kiemelt adata a pénteki GDP-becslés, várakozásunk szerint 2% körüli lehetett a növekedés az első negyedévben, a fogyasztás erős maradhatott. Az OECD főtitkára pénteken elismerte, jelentősen csökkent Magyarország külső sérülékenysége, de a fenntartható növekedés eléréséhez még lépéseket kell tenni.

2016-05-06 Napi elemzés

MKB

Az első negyedévben 10%-kal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma azonban kétszerese volt a tavalyi első negyedéves számnak. Ebből látható, hogy a kormány lakáspiacot támogató intézkedései kezdenek beérni, érdemi gazdaság-élénkítő hatásuk az év második felében lehet. Ma az ipari termelés márciusi csökkenését, valamint a külkereskedelmi többlet bővülését közölték. Fél 4-kor Angel Gurria, az OECD főtitkára és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mutatja be az OECD Magyarországról szóló átfogó gazdasági jelentését.

2016-05-05 Napi elemzés

MKB

Márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma - naptárhatástól tisztítva - 4,2%-kal bővült év/év alapon. Az adat kismértékben elmaradt a várakozásoktól, a februári adatot pedig felfelé módosították. Az év első három hónapjában a forgalom 4,3%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A fogyasztás az első negyedéves GDP-növekedés fő motorja lehetett várakozásunk szerint. Ma a lakásépítések és építési engedélyek legutóbbi alakulását ismerhetjük meg, amelyből közelebbi képet kaphatunk a CSOK első negyedéves igénybevételéről.

2016-05-04 Napi elemzés

MKB

A jövedéki adóról szóló törvényjavaslat az olaj világpiaci árának változásához kötné az üzemanyag jövedéki adójának mértékét, ami mintegy 20 milliárd forint többletbevételt jelentene 2017-ben. A dohány jövedéki adójánál az uniós előírások miatt 2017 végére 29%-os emelkedést kell elérni, az első emelés szeptembertől várható, az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek közé. A vállalkozások adózási feltételei is változnak, elsősorban a kkv szektor helyzetét szeretné javítani a kormány, jobban ösztönözni a fejlesztéseket, beruházásokat. A társasági adónál megszűnik a kkv-k beruházási adókedvezményének 30 millió forintos korlátja. Az adócsomag a gazdaság fehérítését szolgáló több módosítási javaslatokat is tartalmaz.

2016-05-03 Napi elemzés

MKB

Tegnap kedvező adat érkezett a feldolgozóiparból, a hazai feldolgozóipari beszerzési menedzser-index 51,7 pontról tovább emelkedett, 52,2 pontra. A termelési részindex bővült, az új megrendelések azonban csökkentek márciushoz képest. Ma a külkereskedelmi forgalom előzetes februári adatait ismerteti a statisztikai hivatal. Az Európai Bizottság ma 11 órakor ismerteti friss gazdasági prognózisát, amit kiemelten figyelünk, hazai vonatkozásban is. Ma este piaczárás után a Magyar Telekom publikálja első negyedéves eredményeit.

2016-05-02 Napi elemzés

MKB

Szinte minden nap érkezik majd makroadat, ma a feldolgozóipari BMI, holnap a külkereskedelmi mérleg, szerdán a kiskereskedelmi forgalom, csütörtökön a lakásépítések és építési engedélyek, pénteken pedig az ipari termelés friss adatait ismerhetjük meg, emellett a héten elindul itthon is a gyorsjelentési szezon. Az MNB ma 11 órakor ingatlanpiaci jelentést publikál, holnap az Európai Bizottság friss prognózisa érdemel kiemelt figyelmet.

2016-04-29 Napi elemzés

MKB

311,50 körül mozog a forint - A Nemzetgazdasági Minisztérium esti közleménye szerint a kormány a hiánycél tartása mellett közel 500 milliárd forintos többletforrást biztosít számos ágazat számára (oktatás, otthonteremtés, infrastrukturális fejlesztések). A kormány továbbra is 2,5%-os idei gazdasági növekedéssel számol.

2016-04-28 Napi elemzés

MKB

Erősödéssel indított a forint - Nagy Márton az MNB alelnöke úgy nyilatkozott, a hazai alapkamat csökkentésére vannak túlzó várakozások, a jegybank olyan kamatszintet kíván elérni, ami a monetáris politikai tervezési időben is tartható lehet. A fő kérdés, hogy lesz-e májusban harmadik, illetve esetleg júniusban negyedik kamatcsökkentés. Nagy hozzátette, a kamatcsökkentési léptéken ő maga nem változtatna. A KSH ma reggel a munkanélküliségi ráta csökkenését közölte, január-március között 6%-os volt a munkanélküliség idehaza (előző 3 hónap: 6,1%), amire 2003 óta nem volt példa.

2016-04-27 Napi elemzés

MKB

Az MNB Monetáris Tanácsa tegnap várakozásunknak megfelelően 15 bázisponttal 1,05%-ra csökkentette az irányadó rátát. Emellett egyéb, nem konvencionális lépést is bejelentettek, a kamatfolyosó ismét aszimmetrikusan szűkült, míg alsó oldala, az egynapos betéti ráta változatlanul -0,05%-on maradt, addig felső oldala az egynapos fedezett hitel kamatlába 1,45%-ról 1,3%-ra mérséklődött. Az alacsony európai kamatkörnyezet, valamint az inflációs folyamatok teret engedtek a monetáris lazításra. Alapforgatókönyvünkben még egy 15 bázispontos kamatvágást várunk és 0,9%-os év végi irányadó rátát prognosztizálunk. A forint kéthetes mélypontról 312,80 körüli szintről fordult a kamatdöntés bejelentése után, s két lépcsőben, előbb 311,70-ig szúrt le (nem okozott meglepetést az MNB, nem nyomta lejjebb a betéti rátát), majd a kamatdöntési közlemény (a Monetáris Tanács már csak "további, kismértékű kamatcsökkentést" vetített előre) megjelenése után is még kismértékben tovább erősödött.

2016-04-26 Napi elemzés

MKB

A jegybank folytathatja a márciusban indított kamatcsökkentési ciklust, s várakozásunk szerint újabb 15 bázispontos kamatvágást jelentenek be ma délután. Ma nyújtja be a 2017-es költségvetés tervezetét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés elnökének. Az EUR/HUF kurzus a 312-es szint felé vette az irányt ma reggel.

2016-04-25 Napi elemzés

MKB

A jegybank folytathatja a márciusban indított kamatcsökkentési ciklust, s várakozásunk szerint újabb 15 bázispontos vágást jelentenek be kedden. Kedden nyújtja be a 2017-es költségvetés tervezetét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés elnökének, s a héten Brüsszelbe is elküldi a kormány a frissített konvergencia programot. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy újságinterjúban előre vetítette, hogy a jövő évi, választások miatt megengedőbb 2,4%-os GDP-arányos költségvetési hiány után 2018-ban 1,8% lehet a deficit, s a következő években is csökken majd. Varga szerint 2018-ban jöhet az egyszámjegyű szja is.

2016-04-22 Napi elemzés

MKB

Elromlott a tőzsdei hangulat - Az ázsiai piacok többsége a piros tartományban mozgott ma reggel, követve az amerikai zárást. Az olajárak tegnap az ECB ülés után látott kisebb dollár erősödéssel párhuzamosan 2% felett csökkentek, ma reggel kisebb korrekciót láthattunk felfelé a fekete arany kurzusában. A tengerentúlon 3 nap emelkedés után csökkenéssel zártak a vezető amerikai tőzsdeindexek, a telekommunikációs szektorból érkező gyengébb vállalati eredmények rontották a hangulatot. A makroadatok vegyesen alakultak, a heti munkanélküliek száma új évtizedes mélypontra került, azonban a philadelphiai körzet gyengébb gazdasági teljesítményről adott hírt. Az előretekintő ún. LEI index 0,2%-os bővülése az amerikai gazdaság folytatódó fellendülését vetíti előre.

2016-04-21 Napi elemzés

MKB

310 alatt a forint - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnek adott interjúban azt mondta, a tranzakciós illeték csökkentését nem tervezi a kormány; a GDP-arányos államadósság 1 százalékponttal 74%-ra csökkenhet 2017 végére. Varga Mihály ma este a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén tart beszédet. Az EUR/HUF kurzus ma reggel a 309-es szintek körül mozog.

2016-04-20 Napi elemzés

MKB

Ma reggel a 310-es szintek alá is benézett az EUR/HUF kurzus az elektronikus kereskedésben, hasonló szinteken utoljára március elején járt. A statisztika hivatal ma reggel a bruttó átlagkeresetek 5,9%-os éves szintű bővülését közölte január-februárra vonatkozóan. Az MNB jövő keddi kamatdöntő ülése előtt már nem jelenik meg makroadat, várakozásunk szerint a jegybank folytatja márciusban elindított kamatcsökkentési ciklust, újabb 15 bázispontos kamatvágásra számítunk.

2016-04-19 Napi elemzés

MKB

Több hónapja nem látott magasságban zártak a vezető amerikai tőzsdeindexek tegnap, miután a kedvezőbb vállalati gyorsjelentések nap végére ellensúlyozni tudták az olajárak volatilitásának hatását. A DJIA tavaly július óta először lépte át a 18 ezres szintet, az S&P500 index is tavaly december óta nem látott csúcson zárt.

2016-04-18 Napi elemzés

MKB

Üres a hazai makronaptár - A hét közepén egyedül a bérek februári adatait közli a statisztikai hivatal. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója a hétvégén azt mondta, egyre szűkebb tere van a további alapkamat-csökkentésnek idehaza, miközben az MNB alelnöke, Nagy Márton korábban tartós monetáris lazítási ciklusra utalt. Az EUR/HUF kurzus a 311-es szintek közül mozog ma reggel.

2016-04-15 Napi elemzés

MKB

A 3 éves futamidejű jüan kötvények piacra bocsátásának a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok miatt van üzenetértéke. A kibocsátásból befolyt összegeket az ÁKK az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően derivatív termékeken keresztül euróra konvertálja, így árazása is megfelel a piaci sztenderdeknek. Nagy Márton, a jegybank alelnöke ma arról cikkezett, az IRS tendereket átgondolják, ezek az eszközök azt a célt szolgálták, hogy a bankok a megvásárolt kötvények kamatkockázatait csökkentsék. A csökkenő kereslet miatt ennek az eszköznek az eltűnése nem okozna nagy változást a pénzügyi rendszerben, viszont ismét utalt arra az alelnök, finomhangolás várható a monetáris politikában. Mi jelenleg kétszer 15 bázispontos kamatvágást várunk még a jegybanktól és a 3 hónapos betétben is korlátozást jelenthetnek be.

2016-04-14 Napi elemzés

MKB

Távolabb kerülhet az inflációs cél idehaza - Az MNB márciusi kamatdöntő ülésén az alapkamat csökkentését minden tanácstag támogatta, egy tanácstag kisebb mértékű, 10 bázispontos csökkentést javasolt. A döntéshozók szerint a kamatcsökkentési ciklust mindaddig érdemes folytatni, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével - derült ki a tegnap közzétett jegyzőkönyvből.

2016-04-13 Napi elemzés

MKB

Ma a KSH az ipari termelés részletes februári adatait ismerteti, 14 órakor pedig az MNB a márciusi üléséről szóló jegyzőkönyvet publikálja. A kamatcsökkentések folytatását már előrevetítették, ha hosszú ideig tartó lazítási ciklusra utalnak a dokumentumban, az okozhat nagyobb meglepetést, s gyengítheti a forint árfolyamát. A Nemzetközi Valutaalap tegnap közölt friss előrejelzésében 2,3%-os magyar gazdasági növekedést vetített előre 2016-ra, ami 0,2 százalékponttal elmarad az októberben jelzettől, jövőre a növekedési ütem 2,5% lehet.

2016-04-12 Napi elemzés

MKB

Tegnap kedvező turisztikai adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal, a szálláshelyek vendégforgalma 12%-kal nőtt februárban idehaza. Az Országgyűlés a mai napon gyorsított eljárásban szavazhat a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó törvények módosításáról. A vasárnapi nyitvatartás megítélésünk szerint ideiglenesen javíthatja a kiskereskedelmi forgalmat, és növelheti a foglalkoztatást is.

2016-04-11 Napi elemzés

MKB

Az MNB márciusi kamatdöntő üléséről szóló jegyzőkönyv szerdai közzététele a hét egyetlen fontos eseménye. Pénteken a vártnál gyengébb inflációs adat megjelenése után kisebb, átmeneti gyengülést mutatott a hazai fizetőeszköz. A fogyasztói árak 0,2%-kal csökkentek márciusban éves összevetésben, negatív inflációs adat tavaly szeptember óta nem jelent meg. Ebben az inflációs környezetben a jegybank folytathatja a márciusban elkezdett kamatcsökkentési ciklust. Az EUR/HUF kurzus 312,40 körül mozog ma reggel.

2016-04-08 Napi elemzés

MKB

Ma a márciusi inflációs adatokat közli a Központi Statisztikai Hivatal, a februári 0,3%-os bővülést 0,1%-os éves szintű áremelkedés követhette. Emellett a februári külkereskedelmi adatokat is megismerhetjük. A Nemzetgazdasági Minisztérium előzetes adatai szerint az államháztartás központi alrendszerének 2016. március végi halmozott hiánya 125,8 milliárd forintra teljesült, ami az éves hiánycél 16,5%-a. Egy évvel ezelőtt a deficit 536,7 milliárd forint volt. Az év első 3 hónapjára vonatkozóan utoljára 2001-ben közöltek hasonlóan alacsony hiányadatot, ami a magasabb adóbevételeknek, s alacsonyabb kiadásoknak köszönhető. Az EUR/HUF kurzus a 312-es szint körül mozog ma reggel.

2016-04-07 Napi elemzés

MKB

Ma 11 órakor az államháztartás márciusi előzetes számait ismerhetjük meg. A hazai költségvetést tekintve pluszos szaldó (14,8 mrd HUF vs. tavalyi -310,7 mrd HUF) eddig nem volt historikusan az év első két hónapjában. A büdzsét a kedvezőbb adóbevételek, mérsékeltebb uniós kiadások is segítették. 11:30-kor a Nemzetgazdasági Minisztériumban az idei évi adópolitikáról tart sajtótájékoztatót Tállai András, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár. Ma Orbán Viktor miniszterelnök Párizsban tárgyalásokat folytat Angel Gurriával, az OECD főtitkárával.

2016-04-06 Napi elemzés

MKB

A statisztikai hivatal ma az előzetes februári ipari termelési adatokat közölte. A korábbi 2,1%-ra módosított év/év alapú növekedés után 1,8%-os bővülést közöltek, munkanaphatástól tisztítva. A termelés az év első két hónapjában 3%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma reggel 9-kor a 2008-as hitelcsomag utolsó részletfizetése kapcsán tart sajtótájékoztatót. Délután 3-kor pedig Nagy Márton, az MNB alelnöke mond beszédet a Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség (TTIP) konferenciáján. Ma a lengyel jegybank jelenti be kamatdöntését, az irányadó ráta 1,5%-on maradhat.

2016-04-05 Napi elemzés

MKB

Jó kiskereskedelmi adatot közölt a KSH - Februárban a kiskereskedelmi forgalom 6,4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a naptárhatástól megtisztítva, ami kedvezőbb a várt 4%-os bővülésnél. A lakosság többet költött élelmiszerre, s üzemanyagokra is, a fogyasztás élénkülése az első negyedéves GDP tekintetében is bíztató. A növekedésre vonatkozó első becslést majd májusban ismerhetjük meg. Ma 10 órától a Nemzetgazdasági Minisztérium beszél az új lakások áfa-csökkentésének hatásairól. Az EUR/HUF kurzus a 312,50-es szintek körül mozog ma reggel.

2016-04-04 Napi elemzés

MKB

Lejtmenetben az olaj kurzusa - Vegyesen kezdték a hetet az ázsiai tőzsdék, Japánban a jen erősödése az exportőrök papírjait gyengítette, Kínában, Hong Kong-ban és Tajvanban zárva tartottak ma a piacok. Az olaj ára 1%-os további csökkenést mutatott az ázsiai kereskedés ideje alatt, a pénteki 4%-os korrekciót követően. A szaúdi koronaherceg múlt heti, valamint az iráni olajminiszter vasárnapi nyilatkozata a két hét múlva esedékes dohai találkozóval kapcsolatban erősíti az aggodalmakat; Szaúd-Arábia csak akkor fagyasztja be kitermelését, ha arról az összes OPEC és OPEC-en kívüli nagy kitermelő is egyezségre jut. Vasárnap Irán jelezte, nem szándékozik a kitermelési szintjein változtatni. Ha túlkínálat marad a piacon, s az olajárak nem tudnak emelkedni, erősödhetnek a deflációs aggodalmak is.

2016-04-01 Napi elemzés

MKB

Kedvezőbb hazai hiánymutatók - A KSH ma reggel közölte, a kormányzati szektor 2015. évi hiánya - az uniós módszertannak megfelelően - az előzetes adatok szerint 625,5 milliárd forint, a GDP 1,9%-a volt, ami a 2014. évi hiánynál 113,6 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,4 százalékponttal alacsonyabb. A kormányzati szektor adóssága - az MNB tegnap közzétett adatai alapján - 2015 végén 25 394 milliárd forint, a GDP 75,3%-a volt. Egy évvel korábban még 76,2%-on állt az adósságmutató. Az EURHUF kurzus ma reggel a 314-es szintnél jár.

2016-03-31 Napi elemzés

MKB

A pénteki amerikai foglalkoztatási adatot várja a piac - Az ázsiai tőzsdeindexek vegyesen teljesítettek ma, a negyedév végi pozíció átrendezések is mozgatták a piacokat. Tegnap kitartott a jó hangulat Yellen beszéde után, de az olajárra nyomást gyakorol, hogy az amerikai olajkészletek immár a hetedik egymást követő héten is bővültek a friss adatok szerint. Az ADP foglalkoztatási mutató a várakozásoknak közel megfelelően 200 ezres növekedést mutatott, ma a heti friss munkanélküliségi adatok jelennek meg, de a befektetők már a holnapi átfogó munkaerőpiaci adatokra fókuszálnak a tengerentúlon.

2016-03-30 Napi elemzés

MKB

Janet Yellen lehűtötte a kamatemeléssel kapcsolatos várakozásokat - tegnapi New York-i beszédében ismét arra utalt, hogy a kamatszint normalizálása csak nagyon óvatos léptékkel haladhat. A Fed elnöke ismét a globális kockázatokat hangsúlyozta, ahogyan a márciusi kamatdöntést követően is. A dollár a legtöbb devizával szemben gyengülést mutatott, Yellen szavai támogatták a széleskörű részvénypiaci emelkedést. A vezető amerikai tőzsdemutatók idei csúcsszinteken zártak, Ázsiában is Japán kivételével jó volt a piaci hangulat. Japánban ma gyenge ipari termelési adatot közöltek februárra (-6,2%), a visszaesés 2011 óta nem látott mértékű.

2016-03-29 Napi elemzés

MKB

Foglalkoztatási adatok jönnek idehaza - A statisztikai hivatal 9-kor ismerteti a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat a tavaly december s idén február közötti időszakra vonatkozóan. A munkanélküliség a várakozások szerint a korábbi 6,2%-ról kisebb emelkedést mutathat. Az EUR/HUF kurzus 313 körül mozog ma reggel.

2016-03-25 Napi elemzés

MKB

Fontos üzenet az MNB-től - A jegybank számára az inflációs cél elérése a legfontosabb, nincs a jegybanknak árfolyamcélja - nyilatkozta Nagy Márton, az MNB alelnöke a Világgazdaságnak adott interjúban. Véleménye szerint a kamatkondíciókat tudják befolyásolni, amik többek között az árfolyamra is hatnak, de ez csak egy elem az eszköztárban. A gyengébb forint árfolyam ugyanakkor segítheti az inflációs célt, de a monetáris politika szempontjából az a leginkább kívánatos, ha a forint árfolyama stabil.

2016-03-24 Napi elemzés

MKB

Ma 10 órakor publikálja a jegybank a márciusi Inflációs jelentést - A fő gazdasági mutatókra vonatkozó előrejelzést már a keddi kamatdöntés után megismerhettük. A növekedés tekintetében továbbra is optimista a jegybank, ezzel szemben kitolódott az inflációs cél elérésének időpontja 2018 első felére. Az idei GDP-növekedésre adott prognózist 0,3 százalékponttal, 2,8%-ra emelték a decemberi várakozáshoz képest, 2017-re változatlanul 3%-os felfutást várnak; az idei inflációs várakozást 1,7%-ról 0,3%-ra vágták vissza, jövőre 2,6% helyett 2,4%-os áremelkedési ütemmel számol a jegybanki stáb. Az EUR/HUF kurzus ma reggel a 313-as szint felett tartózkodik, a hazai 10 éves állampapírok hozama tegnap 3% alá süllyedt, utoljára tavaly március elején jártak a hozamok hasonló mélységben.

2016-03-23 Napi elemzés

MKB

Átrajzolta a jegybank a várakozásokat - Tegnap a Monetáris Tanács meglepetésre 15 bázisponttal 1,20%-ra csökkentette az irányadó rátát, s egy időben egyéb, nem konvencionális lépést is bejelentettek, a kamatfolyosó aszimmetrikusan szűkült: alsó oldala, az egynapos betéti ráta először került a negatív tartományba. Az EKB márciusi lazítása nagyobb teret engedett, míg az inflációs folyamatok inkább lépéskényszerbe hozták a jegybankot. A növekedés tekintetében továbbra is optimista a jegybank, ezzel szemben kitolódott az inflációs cél elérésének időpontja 2018 első felére. Várakozásunk szerint az alapkamat az év végéig 1% alá is kerülhet.

2016-03-22 Napi elemzés

MKB

Ma mindenki a jegybankra figyel - Az MNB Monetáris Tanácsa egy hónapja utalt a várható kamatcsökkentésekre, úgy véljük, a mai ülésen még nem lépnek. A kamatcsökkentési ciklus indulására májusban számítunk, az irányadó ráta akár 1% alá is kerülhet az év végére. Az EKB elszántsága a laza monetáris politika mellett, a csökkenő inflációs prognózisok is nagyobb teret engedhetnek a jegybankároknak. Emellett azonban a nem hagyományos eszköztárban jöhetnek változások (az 1 napos,0,1%-os betéti kamat csökkentése, esetleg a 3 hónapos jegybanki betét korlátozása). A kamatdöntési közlemény és az új prognózisok megszabhatják a monetáris politika alakulását, ami a forint, valamint az állampapírok hozamára is hatással lesznek.

2016-03-21 Napi elemzés

MKB

A jegybankra vár a forint - A Standard and Poor's pénteken megerősítette a hazai szuverén adósbesorolás szintjét, amely egy fokozatra van a befektetésre ajánlottól, a hozzá kapcsolódó kilátás is maradt stabil. A nemzetközi hitelminősítő indoklásában elismerte a külső sérülékenység csökkenését és a kedvező költségvetési folyamatokat, azonban továbbra is lát politikai kockázatokat és az adósságszintet is magasnak véli. A következő hitelminősítői felülvizsgálat május 20-án esedékes, a Fitch Ratings tehet közzé értékelést. Ma 11 órakor a részletes februári államháztartási adatokat publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium. Nagy várakozás előzi meg az MNB holnapi kamatdöntő ülését, amely a forint piacára is érdemi mozgást hozhat.

2016-03-18 Napi elemzés

MKB

Tart a lendület a börzéken - A kockázatvállalási hajlandóságot az emelkedő olajárak mellett a dollár gyengélkedése is támogatta a tengerentúlon és a legtöbb ázsiai piacon is. Tegnap kedvező amerikai makroadatok jelentek meg, az elmúlt hét hónapban először mutatott javuló teljesítményt az egyik kiemelt régió feldolgozóipara, a heti munkanélküliek száma pedig csak kismértékben bővült. Ma a Michigani fogyasztói hangulatindex előzetes márciusi adatai jelennek meg, az esti órákban pedig a jegybankárok beszédeit érdemes figyelni. Európában a menekültügy kérdése is napirenden van.

2016-03-17 Napi elemzés

MKB

Óvatosabbá vált a Fed - Az amerikai jegybank tegnap este a várakozásoknak megfelelően nem nyúlt az irányadó rátához, amely továbbra is 0,25-0,50%-on áll. A jegybankárok lejjebb hozták nemcsak az idei, de a következő két évre vonatkozó kamatpálya előrejelzéseiket is. Míg decemberben négy 25 bázispontos kamatemelést vetítettek előre 2016-ra, ez most kettőre módosult. Tegnap egyetlen döntéshozó, a kansasi Fed-elnök támogatta volna a 25 bázispontos kamatemelést. A közleménybe új elemként bekerült az az indoklás, miszerint a mérsékeltebb világgazdasági növekedés és a pénzpiaci volatilitás az amerikai gazdaság számára továbbra is kockázatokat jelent.

2016-03-16 Napi elemzés

MKB

Mindenki Yellenre figyel - A Fed kétnapos kamatdöntő ülését követően nem várható az irányadó ráta módosítása (0,25-0,50%), a bejelentés este 7 órakor várható, a Fed elnöke, Janet Yellen fél 8-tól tart sajtótájékoztatót a szokásosnál egy órával korábban, mivel a tengerentúlon a hétvégén már átálltak a nyári időszámításra. Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a jegybank friss gazdasági prognózisára, valamint a jegybankárok kamatpálya előrejelzésére is. Mivel jó foglalkoztatási adatok jelentek meg az elmúlt hónapokban, az infláció is közelít a célértékhez, s jelentősen javult a kockázatvállalási hajlandóság, a Fed nyitva hagyhatja a júniusi kamatemelés lehetőségét, ami támogathatja a dollár erősödését is. Délután is fontos makroadatok várhatók, az infláció, valamint az ipari termelés februári adatait ismertetik még piacnyitás előtt.

2016-03-11 Napi elemzés

MKB

Ismét 310 felett a forint - A forint tegnap két hullámban gyengült, egészen a 311-es szintig menetelt az EUR/HUF kurzus. Délelőtt Nagy Márton, az MNB alelnökének szavai (elképzelhető lehet további kamatcsökkentés az év vége előtt; a jelenlegi forintárfolyam mellett elvétheti az inflációs célt a jegybank), majd délután az EKB sajtótájékoztatón elhangzottak mozgatták az árfolyamot. Ma Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója a problémás hitelek kezeléséről beszél 11 órától. A KSH az ipari termelés januári részletes adatait közli 9 órakor, az előzetes adatok nem voltak túl bíztatóak, havi szinten 0,1%-os, éves szinten 0,2%-os visszaesésről szóltak.

2016-03-10 Napi elemzés

MKB

Draghi felforgathatja a piacokat - Az Európai Központi Bank ma délután a betéti ráta 10 bázispontos csökkentését (-0,4%-ra) és a kötvényvásárlási program módosítását jelentheti be. Emellett a szakmai stáb friss gazdasági prognózisában mind a növekedésre, mind az inflációra vonatkozó előrejelzését lejjebb módosíthatja. Fontos szempont a piaci fogadtatást illetően, hogy Draghi mennyire tudja az árstabilitás elérésének hitelességét kommunikálni, s hogy mennyire lesz a decemberihez hasonló kiábrándulás.

2016-03-09 Napi elemzés

MKB

Mindenki az EKB-ra vár - Erősödött a kockázatkerülés a részvénypiacokon ma reggel, emellett a kínai növekedéssel kapcsolatos aggodalmak, s a nyersanyagárak kisebb negatív korrekciója sem segítette a piaci hangulatot. Nyomás alatt tartja az olaj kurzusát, hogy ma délután az amerikai olajtartalékok újabb bővülését közölhetik, sorozatban a negyedik egymást követő héten. Az euró a dollárral és a jennel szemben is gyengülést mutatott az ázsiai kereskedés alatt, az EKB újabb monetáris lazítási csomagot jelenthet be holnap, de kérdéses ezek piaci fogadtatása a felfokozott várakozások miatt.

2016-03-08 Napi elemzés

MKB

Mérsékelt optimizmus a tőzsdéken - Az olajárak emelkedése támogatta a vezető amerikai indexek emelkedését tegnap, reggelre azonban elromlott a hangulat Ázsiában, a gyenge makroadatok megjelenése után. A kínai export a vártnál nagyobb, 7 éve nem látott mértékben esett vissza februárban éves összevetésben, a külker mérleg többlete is szinte megfeleződött, emellett megerősítették a japán gazdaság negyedik negyedéves visszaesését is.

2016-03-07 Napi elemzés

MKB

Csúszik a felminősítésünk - A Moody's nemzetközi hitelminősítő péntek este nem formált véleményt hazánk adósbesorolásával kapcsolatban. A Moody's tavaly novemberben javította a hitelbesorolás kilátását stabilról pozitívra, ami a várható felminősítésre utal. A következő felülvizsgálat július 8-án, illetve november 4-én lesz esedékes. Március 18-án a Standard and Poor?s, május 20-án pedig a Fitch Ratings adhat ki értékelést. Arra számítunk, hogy az idei évben két hitelminősítőnél is elérhetjük a befektetésre ajánlott szintet.

2016-03-04 Napi elemzés

MKB

Este jön a Moody's bejelentése - ma este nyilatkozik a Moody's hitelminősítő hazánk adósbesorolásáról. Jelenleg Ba1 az osztályzatunk, ami egy fokozattal marad el a befektetésre ajánlott kategóriától. A Moody's tavaly novemberben javította a kapcsolódó kilátást stabilról pozitívra. Bár a hazai fundamentumok jelentősen javultak az elmúlt években, a Moody's részéről leghamarabb november folyamán várjuk a felminősítést.

2016-03-03 Napi elemzés

MKB

Budapesti Értéktőzsde forgalma februárban 203 milliárd Ft volt. Az MNB többségi tulajdonába került szervezet logót és online arculatot váltott, hónap elején pedig a budapesti Olimpia mögé sorakozott fel támogatóként. Kuti Ákost (MKB) kérdeztük a havi részvénypiaci eseményekről. http://gazdasagtv.hu/musorok/parkett/2016-03-01/februar-ismet-egy-halom-ujdonsagot-hozott-a-bet-en

2016-03-03 Napi elemzés

MKB

Jó a hangulat a börzéken - az emelkedő olajárak mellett enyhültek az amerikai gazdasági növekedéssel kapcsolatos félelmek. Nagy várakozás előzi meg a tengerentúlon a holnapi munkaerő-piaci jelentést, a magánszektor jó foglalkoztatási adatai (tegnapi ADP riport) fűthetik a pozitív várakozásokat, támogatva ezzel a dollár árfolyamát is. A Fed időszaki állapotjelentése ugyanakkor a feldolgozóipar kockázataira is rávilágított. Ma a szolgáltató szektor kerül górcső alá, Európában és a tengerentúlon is.

2016-03-02 Napi elemzés

MKB

Nagyot változott a világ egy nap alatt - az erős februári amerikai makroadatok, az ECB monetáris lazításával kapcsolatos markánsabb várakozások, az olajárak emelkedése egy csapásra jó hangulatot gerjesztett a börzéken a hónap első napján. A főbb amerikai és európai indexek 2-3%-kal emelkedtek, ma reggel pedig Ázsiában is hasonlóan jó hangulat uralkodott. Még az sem vette el a befektetők kedvét, hogy a Moody's stabilról negatívra rontotta Kína hitelminősítéséhez kapcsolódó kilátást. Ez arra utal, hogy középtávon romolhat az adósbesorolásuk, ami magasabb finanszírozási költségeket jelentene számukra.

2016-03-01 Napi elemzés

MKB

Tovább dagad a dízelbotrány? - Az amerikai környezetvédelmi felügyelet (EPA) adatigényléssel fordult egyes Mercedes-Benz járművek emissziós értékei miatt a Daimlerhez; jelentette a CNBC. A lépést megelőzően amerikai fogyasztók egy csoportja pertársaságot alapított a Daimler ellen, mert véleményük szerint a katalógusban szereplő értékeknél több káros anyagot bocsátottak ki a járművek. A társaság szerint a vádak megalapozatlanok, a felmerülő kérdésekre a választ majd a vizsgálat adhatja. A Daimler részvényei tegnap a mínusz tartományban kezdték a napot, végül azonban pluszba lendültek a tőzsdei kereskedésben.

2016-02-29 Napi elemzés

MKB

Felminősítésre várva - pénteken, azaz március 4-én este esedékes a Moody's hitelminősítő véleménye Magyarország besorolásáról. Jelenleg Ba1 az osztályzatunk, ami egy fokozattal marad el a befektetésre ajánlott kategóriától. Bár a hazai fundamentumok jelentősen javultak az elmúlt években, a Moody's részéről leghamarabb november folyamán várjuk a felminősítést. Egy ilyen lépés növelné a magyar állampapírok vonzerejét, ami alacsonyabb hozamokat és erősebb forintot eredményezne. Mindez a hitelkamatokat is lejjebb szorítaná, ezáltal pedig a beruházások bővülését is támogatná.

2016-02-25 Napi elemzés

MKB

Hoppá a Magyar Telekomnál - az elemzői várakozásoknál izmosabb gyorsjelentést tett közzé tegnap a távközlési cég. Ennek hátterében két fő komponens állt: egyrészt a GTS megvásárlásával jelentősen növekedtek a vezetékes szegmensből származó bevételek, másrészt a rendszerintegráció/IT szegmensben egy 2015 végén elnyert új projekt is hozzájárult a bevételek emelkedéséhez. Mindezek eredményeként a 2015-ös bevételi- és EBITDA-mutatók meghaladták a menedzsment által korábban várt értékeket. 2016 és 2017 vonatkozásában e két mutató tekintetében mérsékelt bővülésre számít a cég vezetése. A 2015-ös év után javasolt 15 forintos osztalékról már tegnap határozott a társaság illetékes szerve; érdekességet a jövő évi 25 forintos osztalékterv jelent, ami 2018-ban még tovább növekedhet.

2016-02-24 Napi elemzés

MKB

Az MNB lépései kerültek a fókuszba - a Monetáris Tanács a piaci várakozásokkal összhangban tegnap szinten tartotta az 1,35%-os alapkamatot, a döntést kísérő közlemény viszont meglepetéssel szolgált. A jegybank grémiuma úgy vélte, hogy a monetáris politika vonatkozásában a nem hagyományos eszközök alkalmazása mellett a hagyományos eszköztár (pl. kamatszint) is változhat a következő hónapokban. Mindez meglepetésnek számít, mert a jegybanki kommunikációban ez utóbbiról az elmúlt hónapokban nem esett szó; emiatt láthattunk már tegnap is mérsékelt forintgyengülést.

2016-02-23 Napi elemzés

MKB

Válságálló német gazdaság? - éves bázison 1,3%-kal; az első becslésnek megfelelően bővült a német GDP 2015 utolsó negyedévében. Bár a globális gazdasági lassulás negatívan hatott a külkereskedelmi egyenleg alakulására, a belső fogyasztás 0,3%-os bővülése, illetve a beruházások hasonló mértékű többlete arra utal, hogy a német gazdaság ellenszélben is jól teljesít. Ez a német és a magyar vállalatok számára is pozitív, ugyanis sokan tartottak attól, hogy a kínai/globális lassulás jelentősen visszaveti az EU, illetve azon belül a német gazdaság teljesítményét.

2016-02-22 Napi elemzés

MKB

Féléves csúcson a forint az euróval szemben - a pénteki kereskedésben 308,50-ig süllyedt a kurzus, amire tavaly augusztus óta nem akadt példa. A mozgást döntően az erős hazai gazdasági fundamentumok fűtik, kisebb részben a javuló globális gazdasági kilátások és a pozitív tőzsdei hangulat indokolja. Rövid távon további forinterősödésre is sor kerülhet, ugyanis már csak karnyújtásnyira vagyunk márciustól, amikor két hitelminősítő is nyilatkozik hazánk besorolásáról. Március 4-én a Moody's; 18-án pedig az S&P véleménye esedékes, befektetői körökben pedig egyre többen beszélnek arról, hogy hosszú évek után ismét befektetésre ajánlott kategóriába kerülhetünk vissza. Egy ilyen lépés önmagában is erősítené a forintot, illetve csökkentené az állampapírok hozamait.

2016-02-19 Napi elemzés

MKB

Lépett a hitelminősítő hazánk vonatkozásában - a Japan Credit Rating Agency (JCR) tegnap este stabilról pozitívra javította a magyar devizás és forintos hitelminősítéshez kapcsolódó kilátást. Mindez azt jelenti, hogy a JCR 1-2 éven belül befektetésre ajánlott kategóriába javíthatja hazánk hitelminősítését. A JCR lépése egybecseng azon intézkedésekkel, amit az elmúlt hónapokban a Fitch, illetve a Moody's részéről láttunk. A fontossági sorrendet illetően érdemes szem előtt tartanunk, hogy ez utóbbi két hitelminősítő és az S&P véleménye jóval nagyobb súllyal esik latba a globális befektetői döntések meghozatalakor.

2016-02-18 Napi elemzés

MKB

Olajozott mozgások a parketten - a várakozásokkal ellentétben tegnap az iráni vezetés is bólintott a keddi megállapodásra, ami a szaúdi, az orosz, a katari és a venezuelai olajipari illetékesek között született. Bár iráni részről nem hangzott el konkrét vállalás a termeléscsökkentés tekintetében, a befektetők pozitívan értékelték ezt az előrelépést, ez ugyanis legalább rövid távon fellélegzésre adott okot az olajpiac kapcsán. A Brent és a WTI kurzusa tegnap közel 5%-ot, ma reggel pedig további 3-4%-ot emelkedett a hírek nyomán.

2016-02-17 Napi elemzés

MKB

Délibábot láttunk az olajpiacon - tegnap reggel még 5%-ot meghaladó pluszokat láthattunk a Brent, illetve WTI-típusú kőolaj jegyzésében, ám a nap végén már 5% körüli mínuszokat mutattak a monitorok. A délelőtti órákban még a szaúdi, az orosz, a katari és a venezuelai olajipari illetékesek egyeztetése keltett reményeket a parketteken, a hivatalos bejelentést azonban jókora kiábrándulás követte. Ennek oka, hogy az illetékesek a piaci várakozásokkal ellentétben nem döntöttek a termelés csökkentéséről, hanem mindössze abban egyeztek meg, hogy kitermelésüket a januári szinteken rögzítik; és ez a megállapodás is csak akkor válik érvényessé, ha más kőolajtermelők is csatlakoznak hozzá. Mivel a fekete arany piacán már az év elején is jelentős (napi 2 millió hordós) volt a túlkínálat és azóta Irán is fokozatosan növeli kitermelését, a tegnapi megállapodás valójában semmilyen formában nem segíti a túlkínálattal küszködő olajpiacot. A tervek szerint Irak és Irán képviselői ma ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy a tegnapi egyezményt megvitassák; ám a piaci várakozások szerint nagyon kevés esélye van annak, hogy a szereplők érdemben csökkentsék saját kőolajtermelésüket. Mindez azt jelenti, hogy az olaj áremelkedésével párhuzamosan kibontakozó tőkepiaci rali is lassabb ütemű lesz a következő napokban.

2016-02-16 Napi elemzés

MKB

Felfelé lépkednek a tőzsdeindexek - bár tegnap az amerikai parkettek zárva tartottak, az európai börzéken kitartott a múlt hét végén indult pozitív korrekció. Ezt részben Mario Draghi, az EKB elnökének tegnapi szavai fűtötték, ő ugyanis tegnap megerősítette azt az üzenetet, hogy március 10-i ülésükön további monetáris lazításról döntenek (ez áttételesen támogatja a tőzsdei ralit). Az öreg kontinens indexei 2-3%-os pluszt halmoztak fel hétfőn, a jó hangulat pedig ma reggeli is kitartott Ázsiában. A kínai börzei barométerek 3% körüli többlettel nyugtázták a keddi kereskedést, amit egy kínai adatcsokor is támogatott. A januárban folyósított hitelek mértéke 2014 júniusa óta nem látott csúcsra emelkedett, amiből a befektetők azt a következtetést vonták le, hogy a kínai gazdasági lassulás mégsem lesz olyan markáns. Véleményünk szerint egyetlen adatból nem érdemes ilyen messzemenő következetést levonni, ám az utóbbi hetekben tapasztalat pesszimizmus tükrében minden ilyen impulzusra azonnal ráugranak a piaci szereplők; ez a lendület pedig néhány hétig is kitarthat a börzéken.

2016-02-15 Napi elemzés

MKB

Jó formában a magyar gazdaság - a KSH pénteki jelentése szerint a GDP 2015 negyedik negyedévében 3,2%-kal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva; ami jelentősen meghaladta a piaci konszenzusban szereplő 2,5-2,6%-os értéket. A harmadik negyedévhez képest 1,0%-kal növekedett a bruttó hazai össztermék. A negyedik negyedévről rendelkezésre álló statisztikák alapján várható volt, hogy a mezőgazdaság, illetve az építőipar volt az a két szegmens, ami nem járult hozzá érdemben a GDP bővüléséhez. A vártnál erősebb expanziót az ipari termelés, illetve a kapcsolódó exportbővülés; valamint az EU-források gyorsított lehívása miatt a beruházási dinamika bővülése fűthette. A kedvező GDP-adatot a belső fogyasztás bővülése is segítette. Várakozásaink szerint idén 2,5%-kal bővülhet a magyar gazdaság. A növekedést visszafogja, hogy várhatóan kevesebb uniós forrás áramlik a gazdaságába, mint 2015-ben. Ezt részben ellensúlyozhatja majd a fogyasztás további élénkülése, illetve a gazdaságösztönző lépések (pl. CSOK), amiket a kormány érvénybe léptetett.

2016-02-12 Napi elemzés

MKB

Negatív kamat a svédasztalon - a svéd jegybank a várakozásoknál nagyobb mértékben, 15 bázisponttal csökkentette az irányadó rátáját tegnap (ez most -0,50%-on áll). A jegybank vélhetően egy markánsabb gazdasági visszaesést, illetve egy esetleges újabb EKB-stimulus miatti tőkebeáramlást szeretett volna megelőzni a lépéssel. A globális inflációs várakozások részben az olajárak zuhanása miatt nyomottak, ezért egyre több jegybank él a negatív kamatláb eszközével, aminek révén gyengíteni tudják saját devizájukat. Az amerikai jegybank részéről Janet Yellen a hét folyamán kétszer beszélt a negatív kamatláb bevezetésének lehetőségéről, ami pont azért aggasztotta a befektetőket, mert tavaly decemberben a kamatemelési ciklus megkezdéséről döntött a Fed. A negatív kamatláb meglebegtetése azt sejteti, hogy a vártnál nagyobb az amerikai gazdasági lassulás esélye - ez magyarázza az amerikai piacokon kialakuló, egyre hevesebb eladási hullámot.

2016-02-11 Napi elemzés

MKB

Rossz eredmény után is nagyot ugrott a Tesla - a Tesla Motors Inc. részvényárfolyama közel 15%-kal, 164,90 dollárra, emelkedett a 2015 negyedik negyedéves beszámoló megjelenése után. Annak ellenére drágult a részvény, hogy a várakozásokhoz képest nagyobb veszteséget (113,9 millió dollár) és kisebb bevételt (1,75 milliárd dollár) tudott elérni az elektromos autókat gyártó kaliforniai cég. A vállalat kilátásai viszont kedvezően alakulnak: idén a tervek szerint 78%-kal több gépjárművet értékesíthetnek, mint 2015-ben, és végre nyereséges lehet az autógyártó. A tegnapi részvényár emelkedés csak kis részben tudta kompenzálni az idén már 40%-os csökkenést. A befektetők tartanak attól, hogy az alacsonyabb olajár következtében kisebb lesz a kereslet az elektromos autók iránt, de ez eddig a Tesla folyamatosan emelkedő értékesítési számaiban nem tükröződött.

2016-02-10 Napi elemzés

MKB

Nagy pofont kapott a Richter tegnap - a gyógyszergyár részvénykurzusa majdnem 7%-kal rogyott meg a keddi kereskedésben, holott a nap elején még pluszban is járt a kurzus. A társaság vezérigazgatója, Bogsch Erik a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón a szokásoknak megfelelően ismertette a folyó évre (2016-ra) vonatkozó árbevételi és profitterveit; valamint a főbb termékekkel kapcsolatos várakozásait (Vraylar, Esmya), amik összességében kiábrándították a befektetőket.