A www.mkb.hu-n található elemzésekben közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, azok az elemzők saját véleményét tükrözik, mely újabb információk megjelenése esetén természetesen változhat. Nem minősülnek a MKB Bank Zrt. üzleti ajánlatának, illetve tanácsának. Az elemzésben szereplő információk hitelesnek tartott adatokon alapulnak, de azok valódiságáért, valamint az azok alapján készített előrejelzésekért illetve bármely, ezen információkra alapozott üzleti döntésért a MKB Bank Zrt. felelősséget nem vállal.

Napi elemzés archívum - 2016. évi elemzések


2016-02-12 Napi elemzés

MKB

Negatív kamat a svédasztalon - a svéd jegybank a várakozásoknál nagyobb mértékben, 15 bázisponttal csökkentette az irányadó rátáját tegnap (ez most -0,50%-on áll). A jegybank vélhetően egy markánsabb gazdasági visszaesést, illetve egy esetleges újabb EKB-stimulus miatti tőkebeáramlást szeretett volna megelőzni a lépéssel. A globális inflációs várakozások részben az olajárak zuhanása miatt nyomottak, ezért egyre több jegybank él a negatív kamatláb eszközével, aminek révén gyengíteni tudják saját devizájukat. Az amerikai jegybank részéről Janet Yellen a hét folyamán kétszer beszélt a negatív kamatláb bevezetésének lehetőségéről, ami pont azért aggasztotta a befektetőket, mert tavaly decemberben a kamatemelési ciklus megkezdéséről döntött a Fed. A negatív kamatláb meglebegtetése azt sejteti, hogy a vártnál nagyobb az amerikai gazdasági lassulás esélye - ez magyarázza az amerikai piacokon kialakuló, egyre hevesebb eladási hullámot.

2016-02-11 Napi elemzés

MKB

Rossz eredmény után is nagyot ugrott a Tesla - a Tesla Motors Inc. részvényárfolyama közel 15%-kal, 164,90 dollárra, emelkedett a 2015 negyedik negyedéves beszámoló megjelenése után. Annak ellenére drágult a részvény, hogy a várakozásokhoz képest nagyobb veszteséget (113,9 millió dollár) és kisebb bevételt (1,75 milliárd dollár) tudott elérni az elektromos autókat gyártó kaliforniai cég. A vállalat kilátásai viszont kedvezően alakulnak: idén a tervek szerint 78%-kal több gépjárművet értékesíthetnek, mint 2015-ben, és végre nyereséges lehet az autógyártó. A tegnapi részvényár emelkedés csak kis részben tudta kompenzálni az idén már 40%-os csökkenést. A befektetők tartanak attól, hogy az alacsonyabb olajár következtében kisebb lesz a kereslet az elektromos autók iránt, de ez eddig a Tesla folyamatosan emelkedő értékesítési számaiban nem tükröződött.

2016-02-10 Napi elemzés

MKB

Nagy pofont kapott a Richter tegnap - a gyógyszergyár részvénykurzusa majdnem 7%-kal rogyott meg a keddi kereskedésben, holott a nap elején még pluszban is járt a kurzus. A társaság vezérigazgatója, Bogsch Erik a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón a szokásoknak megfelelően ismertette a folyó évre (2016-ra) vonatkozó árbevételi és profitterveit; valamint a főbb termékekkel kapcsolatos várakozásait (Vraylar, Esmya), amik összességében kiábrándították a befektetőket.