A www.mkb.hu-n található elemzésekben közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, azok az elemzők saját véleményét tükrözik, mely újabb információk megjelenése esetén természetesen változhat. Nem minősülnek a MKB Bank Zrt. üzleti ajánlatának, illetve tanácsának. Az elemzésben szereplő információk hitelesnek tartott adatokon alapulnak, de azok valódiságáért, valamint az azok alapján készített előrejelzésekért illetve bármely, ezen információkra alapozott üzleti döntésért a MKB Bank Zrt. felelősséget nem vállal.

Napi elemzés archívum - 2015. évi elemzések


2015-05-12 Napi elemzés

MKB

Megint a kötvények. Úgy tűnik, még nem ért véget a hirtelen hozamemelkedéstől megijedünk szakasza a kereskedésnek. Tegnap ismét felfelé lódultak a hozamok, amiben érdekes módon ezúttal mintha inkább az amerikai kötvénypiac járt volna az élen, szemben a múlt héttel.

2015-05-11 Napi elemzés

MKB

Újabb görög hét. Csak idén a sokadik, de ezúttal talán tényleg eldőlnek dolgok, mivel holnap 800 millió eurónyi tartozást kell törleszteniük, ami után már nem marad pénz többek közt az állami fizetésekre.

2015-05-08 Napi elemzés

MKB

Nyugalom. A tegnapi újabb kötvénypiaci őrületből végül egy higgadt nap kerekedett, csak a daytraderek őszültek le a közlekedő árfolyamokon. Azonban a német hozamok végül 0,8 helyett 0,6-on zártak, így lehet, hogy egy rövid távú csúcsot láttunk tegnap.

2015-05-07 Napi elemzés

MKB

Egyre frissítőbb. Persze továbbra is csak Európában beszélhetünk esésről, no meg ma reggel Ázsiában, Amerika mindezt higgadt oldalazással szemléli.

2015-05-06 Napi elemzés

MKB

Frissítő esés. Megváltozott valamelyest a világ képe, most már az európai piacok alulteljesítése határozottan esést jelent, míg Amerika inkább csak vegetál a csúcsához közel.

2015-05-05 Napi elemzés

MKB

Milyen defláció? Most egyértelműen a német állampapírpiac a legforróbb a horizonton, ha eltekintünk a kínai piacok ma reggeli zuhanásától, aminek a túlvettségen kívül más oka nem látszik. Nem mintha kéne, hogy legyen.

2015-05-04 Napi elemzés

MKB

Esés után? Átmenetileg biztosan, ugyanis a múlt heti nagy esés után a pénteken is üzemelő Amerika egy határozott emelkedést produkált. Azok mentek, amik korábban sokat estek, pl. biotechnológia vagy Apple, valamint a gyengülő dollárnak örülő exportőrök, mint IBM vagy Alcoa. Így aztán ma reggel Európa is felfelé próbálkozik, persze a szokás szerint jóval szerényebb mértékben.

2015-04-30 Napi elemzés

MKB

Leálló amerikai gazdaság. Egészen komoly hatással tudott lenni a világra a tegnapi stagnálás közeli amerikai GDP adat. Az nem meglepő, hogy ez azzal járt, hogy mindenhol estek a részvényindexek, az már inkább, hogy kivéve Amerikában.

2015-04-29 Napi elemzés

MKB

Ez semmi. Talán csak az egyre markánsabb európai alulteljesítést lehet kiemelni a világból az amúgy inkább stagnáló irányadó indexek láttán. Ezt magyarázza természetesen az eddigi európai felülsúly leépítése és az utóbbi hetekben már gyengülő dollár.

2015-04-28 Napi elemzés

MKB

Pihenő. Minimális visszaesés Amerikában és Ázsiában és ma reggel Európai korrigálja a tegnapi emelkedést.

2015-04-27 Napi elemzés

MKB

Új csúcsok. Legyen az Amerika vagy Ázsia, mennek tovább a részvények, talán csak az eddigi felülteljesítés miatt most háttérbe szorult Európa kivétel ez alól.

2015-04-24 Napi elemzés

MKB

Nasdaq csúcs. A Nasdaq Composite új történelmi csúcsa nagyjából mindent elmond a világról.

2015-04-23 Napi elemzés

MKB

Se esés, se emelkedés. Legalább is Amerikában, mert Európában mintha azért az eladók lennének többen, bár ehhez nagyon közelről kell nézni az eseményeket. Ázsia is hasonlóan semmitmondó, pedig két vártnál rosszabb makroadatot is kaptunk arról a vidékről, amitől lehetett volna megijedni, vagy lelkesedni az újabb stimulus reményében.

2015-04-22 Napi elemzés

MKB

Merre tovább? Messziről nézve persze nem kérdés, hogy az emelkedés folytatódása a nagyobb esélyű kimenet, de rövid távon most mintha gondolkozna a piac.

2015-04-21 Napi elemzés

MKB

Korrekció után? Úgy tűnik, nem sokáig bírta idegekkel az esést a világ, úgyhogy megint száguld minden. Minden alatt lehet érteni? nagyjából mindent.

2015-04-20 Napi elemzés

MKB

Korrekció. Nemigen van magyarázat a múlt hét végi nagyobb esésekre, nem mintha szükség lenne rá: túlvettség, nagy emelkedés, így jön néhány eladó. Ma már éppen megint vevők jönnek, sokan szeretnék eltalálni a korrekció alját és végül is nem kizárt, hogy már láttuk is.

2015-04-17 Napi elemzés

MKB

Messzebbről semmi. Ugyan tegnap Európában volt egy kis esés, de alapjában véve egyelőre semmi változás a világban: csúcsaikhoz közel konszolidáló nagy indexek és ész nélkül vágtató kínaiak.

2015-04-16 Napi elemzés

MKB

Beinduló olaj. Mintegy négy hónap erősnek számító oldalazás után csak elindult az olaj ára. A leglátványosabb kitörést a WTI chartja produkálta, bár az elmúlt hónapokban is felülteljesítő Brent is jól néz ki.

2015-04-15 Napi elemzés

MKB

Pihenő. Minimális esést láthattunk tegnap Európában, de ez olyan szokatlan látvány, hogy gyorsan megemlékezünk róla. Amerika aztán már megint plusz, Ázsiában pedig a szokásos Hong-Kong vs. Sanghaj versenyfutáson kívül semmi.

2015-04-14 Napi elemzés

MKB

Jelentési szezon kezdet. A mai nappal megkezdődik a számottevő vállalatok jelentési szezonja is, talán ez a legfontosabb esemény az ezekben az órákban amúgy elég jellegtelen piacokon.

2015-04-13 Napi elemzés

MKB

És tovább. Ezúttal inkább Amerika tette oda magát pénteken, miközben Európa pihen ma reggel. Sokat segített, a GE varázslata: leválasztja a pénzügyi szférában tevékenykedő GE Capitalt, aminek nagyon örült a piac.

2015-04-10 Napi elemzés

MKB

Dollár erő. Ha valami karaktereset kell keresni az elmúlt 24 órából, akkor az egyre markánsabb dollárerősödés lehet az. Ugyan új mélypont még nincs az euróval szemben, de ebben az ütemben a jövő héten az is lesz. Ami újból elindíthatja a fejlődő piaci kiáramlást azokon a vidékekeken, ahol ezt korábban is láttuk (pl. brazil, török piac) de nehéz nem észrevenni, hogy a magyar piac és a forint szárnyalása is március közepén kapott nagy lökést, amikor a dollár ereje alábbhagyott. Persze ma reggel is emelkedett Kína, nekik teljesen mindegy, merre megy a dollár és a az újabb DAX kitörés is itt van velünk, ahol viszont egyáltalán nem mindegy, hogy hány dollár egy euró. Van egy görög hírünk is ma reggelre: a tegnap esedékes fél milliárd eurót sikerült kifizetniük az IMF felé, de ?ígérik?, friss EU finanszírozás nélkül a májusban esedékes következő részletre már nem lesz pénzük.

2015-04-09 Napi elemzés

MKB

Az olaj mozog. Meg Kína. Utóbbi esetén is csak a hong-kongi részvények, amelyekbe Shanghajból áramlik át a pénz rendületlenül. Amerika eközben továbbra is egy sáv közepén imbolyog, a DAX pedig pár pontra a csúcsától vár arra, hogy legyen valami újabb ürügy a kitörésre.

2015-04-07 Napi elemzés

MKB

A nyúlon túl. Beindult a világ és vele a magyar piac is, úgyhogy nem hiába kezdtük el ezt az újabb csonka hetet. A pénteki amerikai munkaerőpiaci adat annyival gyengébb lett a vártnál, hogy fejben már mindenki tologatja a kamatemelést. A piac például októberig 44%, idén 57% esélyt ad a kamatemelések. Néhány hete még a szeptemberi látszott biztosnak a piac szerint is. Ez a hatás látszik a szárnyaló tőzsdék árfolyamán, de a dollár is gyengült egy adagot rá. Igaz, ez utóbbi már megint erősödik.

2015-04-03 Napi elemzés

MKB

Pihenő. Van időnk hírlevelet írni, ugyanis ma Európa és Amerika, hétfőn pedig Európa lesz zárva. Ázsia ma reggel nem vesztegette az időt és ha már nyitva voltak, emelkedtek egy kicsit, miután tegnap délután-este különösebb mozgásokat nem láttunk semerre. Ne felejtsük, a nagy zárvatartás ellenére ma délután azért érkezik a hónap legfontosabb adata az amerikai munkaerőpiacról.

2015-04-02 Napi elemzés

MKB

Nyúl előtt. Ma még üzemelnek a világ tőzsdéi, de aztán pénteken Európa fontosabbik része - közte ezúttal a BÉT - Amerika és Ázsia egy része zárva lesz, majd Európa hétfőn se nagyon nyit ki. E csonka kereskedés, valamint a pénteki nagy adat előtt úgy látszik, nem sokan válllalnak már irányt, így aztán az irányadó indexek nulla körül imbolyognak e héten.

2015-04-01 Napi elemzés

MKB

Furcsa esés. Bevalljuk, ehhez nagyon közelről kell nézni a piacokat és onnan is nagyítóval, de az azért érdekes, hogy a tegnapi határozott amerikai esés után ma délelőtt ismét észrevehetően negatív határidőket látunk. Azt szokták mondani, amikor nincs ?magyarázat? az esésre, akkor kell komolyan venni. Persze egy kicsit eltávolodva az amerikai határidőktől már nem is látszik semmiféle esés, Európa például a reggeli mínusz után immár pluszos.

2015-03-31 Napi elemzés

MKB

Negyedév vége. A hónap ? és különösen a negyedév ? vége jellemzően jövedelmező időszak szokott lenni a részvénypiacok számára, úgyhogy a tegnapi emelkedést is lehet ezzel magyarázni. Igaz, a negyedév eleje, közepe, és úgy általában az egész negyedév is így nézett ki, ha mondjuk az idén 23%-ot száguldó DAX-ból indulunk ki, de emelkedés magyarázatnak mindig kell lennie.

2015-03-30 Napi elemzés

MKB

Megy ez. Két hét pihenő után mintha újraindulna az unalomig ismert emelkedés az európai tőzsdéken, amit a német piacon lehet a leginkább megfigyelni. Különösebb oka nincs az erősödésnek a szokásosokon kívül, nem mintha szükség lenne rá.

2015-03-27 Napi elemzés

MKB

Ismét volatilitás. Úgy tűnik, két periódus van a nagyobb piacokon. Az egyikben kis volatilitással emelkedik minden, a másikban nagy volatilitással nem megy semmi sehova. Most az utóbbit éljük, miközben napon belül 2%-ot mozog a DAX, valójában 2 hete nem megy sehova. Hasonló a minta az S&P esetén, csak ennek az indexnek öt hónapja nem változik az értéke. Talán a dollár és az olaj piaca érdekesebb most. Előbbi ismét erősödésnek indult, utóbbi pedig miután felrohant a sáv tetejére, ismét elakadni látszik. Azért egy kitörés és esetleges fordulat itt hozhat vevőket. Valami ilyesmit árazhatnak az olajszektor vállalatai esetén, mert tegnap ezeknek nagy napjuk volt.

2015-03-26 Napi elemzés

MKB

Zaklatott napok. Ritkán látható esés a nagy piacokon, még ritkábban látható emelkedés az olaj piacán és talán legritkábban látható száguldás a magyar piacon? vannak tehát események bőven. Amerikában már a második határozottabb eső napot látjuk, különösebb okok nélkül. Ugyan éppen gyengébb makroadatok jönnek, de megfelelő hangulatban annak örülni szoktak, hiszen később lesz kamatemelés.

2015-03-25 Napi elemzés

MKB

A világ csendes. A nagy indexekben, a nagy devizapárokban, vagy a nagy nyersanyagpiacokon esemény most nincs, ezért aztán különösen hangosan zakatol a csőd felé száguldó görög vonat. Ez még akkor is igaz, ha az elmúlt napokban éppen emelkednek a görög eszközök arra a hírre, hogy hétfőre már megint reform tervekkel áll elő a görög kormány. Igaz, ezt már hónapok óta halljuk, Trojkának tetsző csomag viszont még nem volt. Olyannyira nem, hogy most már az EKB is inkább nyesegeti le a forrásokat a görög költségvetésről. A Reuters forrásai szerint még április közepéig lehet működtetni a görög államot, utána minden pénz elfogy.

2015-03-24 Napi elemzés

MKB

Gyengélkedő Kína. Az nem számít újságnak, hogy a görög fronton ? hiába a Merkel-Cirpasz találkozó ? semmiféle előrehaladás nincs, de az talán igen, hogy az idén is 7% körüli növekedéssel számolt kínai gazdaság a ma reggeli, 11 havi mélypontot jelentő feldolgozóipari PMI adat alapján inkább szűkülni látszik. Persze ilyenkor a további stimulus reménye mindig erősödni látszik, de Hong-Kongban így is estek a részvényárfolyamok. Sanghajban nem, mert ott továbbra is a lakosság játssza a kedvelt szerencsejátékát.

2015-03-23 Napi elemzés

MKB

Korrekció. Hiába az örömteli amerikai és ázsiai zárás, ma délelőtt korrigálnak az európai piacok, de leginkább a DAX. Az autógyártók és egyéb, kereskedelemhez köthető cégek gyengélkednek, viszont szárnyalnak ma is a bankok. Ha ettől eltekintünk, akkor az euró még mindig keresi az irányt és az olaj sem tudja eldönteni, merre tovább. Muníciónak itt az OPEC egy nyilatkozata, mely szerint rájuk ne számítson senki olajár megtámasztás témában.

2015-03-20 Napi elemzés

MKB

Vihar után? Lassan elülnek a Fed mikrohullámai és úgy tűnik és visszatérhetünk a makrohullámokhoz, ami a lendületesen erősödő dollárt és az ezzel járó következményeket jelenti még mindig. Így aztán folytatódhat az európai részvénypiaci felülteljesítés is, aminek kapcsán a görög kataklizma már senkit nem érdekel ? tegnap például rekord mértékű betétkiáramlás volt a görög bankokból.

2015-03-19 Napi elemzés

MKB

Fed őrület. Elég markánsra sikeredett tegnap a Fed közlemény, de azért önmagában nehezen magyarázná, amit azóta a piacok csinálnak. Kezdjük a Feddel! A vártnak megfelelően elmaradt a türelmes szó a szövegből, amit mindenki a nyári kamatemelés előszobájának tartott. Azonban úgy tűnik, az előszoba másik fele még be van falazva, ugyanis minden egyéb arra utal, hogy nem lesz itt még kamatemelés egy jó darabig.

2015-03-18 Napi elemzés

MKB

Olaj kapituláció. Ezekben a napokban a WTI kézfeltartása a legmarkánsabb piaci változás. Miközben a tőzsdék békésen korrigálgatnak, és a dollár békésen gyengülget, a WTI eladók úgy érezték, itt a remek alkalom a pár hónap felülteljesítését egy lendületes alulteljesítéssé változtatni. Persze sokat segít a vevőknek (így az árfolyamesésnek), hogy a prompt piacon WTI tároló hely már nincsen. Ez magyarázza, hogy miért a WTI jár 43$ alatt, miközben a többi olajár 50$ fölött. Pedig még az izraeli választások eredménye is a gyors iráni megegyezés ellen szól, tehát akár az olaj drágulását segíthetné.

2015-03-17 Napi elemzés

MKB

Pihenő. A tegnapi újabb európai száguldást Amerika is követte, amit részben a gyengébb ipari termelési adattal is lehet magyarázni ? akár ki is várhat a Fed. A vevők ma reggel még Ázsiát is húzták, hogy aztán ma már egy csendesebb napot lássunk Európában. Érdekes, hogy a dollár ebben a két napban éppen nem erősödik tovább, miközben az olaj alól most kezd el kicsúszni a talaj, bár határozottan még nem állíthatnánk, hogy összejött az új mélypont WTI esetén, míg a Brent még jelentősen fölötte van.

2015-03-16 Napi elemzés

MKB

Pihenőnap. A mai nap egyelőre kényelmesen indul: se újabb dollárerősödés, se európai száguldás. Igaz tegnap már az amerikaiak sem bírták tovább nézni, hogy rajtuk kívül mindenkit vesznek, úgyhogy ők is ráléptek a gázpedálra. Valamint Ázsia is, a Nikkei erősödését ismét a Fanuc nevű robotgyártó generálta jórészt. Így aztán a 2000-es internet buborék után ismét 19.000 pont fölött jár a japán index. Még a törökök is örülhetnek, a líra vesszőfutása két napja megpihent, miután Erdogan egy kicsit békülékenyebbnek tűnik a jegybankkal szemben.

2015-03-13 Napi elemzés

MKB

Pihenőnap. A mai nap egyelőre kényelmesen indul: se újabb dollárerősödés, se európai száguldás. Igaz tegnap már az amerikaiak sem bírták tovább nézni, hogy rajtuk kívül mindenkit vesznek, úgyhogy ők is ráléptek a gázpedálra. Valamint Ázsia is, a Nikkei erősödését ismét a Fanuc nevű robotgyártó generálta jórészt. Így aztán a 2000-es internet buborék után ismét 19.000 pont fölött jár a japán index. Még a törökök is örülhetnek, a líra vesszőfutása két napja megpihent, miután Erdogan egy kicsit békülékenyebbnek tűnik a jegybankkal szemben.

2015-03-12 Napi elemzés

MKB

Elképesztő napok. Lehet ezt már a begyorsuló szakasznak aposztrofálni, de az egyelőre csak annyit jelent, hogy most már napi közel 3%-ot is tud emelkedni a DAX, azt még nem, hogy mindennek vége is. Nagyon úgy tűnik, hogy ezt az emelkedést jelenleg a dollár vezényli, ami a pénzügyi piacokat nézve azért furcsa, mert miközben mind a részvény-, mind a kötvénypiacon Európába áramlik a pénz, addig a devizapiacon a dollárba. Ma reggelre már az ázsiai piacok sem úszták meg az emelkedést, amivel aztán a ma reggeli ismételt európai - igaz, minimális - emelkedést is lehet magyarázni. Pedig a dollár ma éppen - igaz, minimálisan - gyengül. Akkora a jókedv jelenleg, hogy még a folyamatosan omló brazil és török eszközök is összehoztak egy megnyugvó napot. Érdekes, hogy manapság az aranyat is úgy kereskedik, mintha mondjuk török líra lenne.

2015-03-11 Napi elemzés

MKB

Új dimenzió. A ma reggel látható kaliberű európai felülteljesítés határozott újdonságnak számít: a DAX úgy mutat 1%-nál nagyobb emelkedést, hogy tegnap este az amerikai piacok közel 2%-ot estek, letörölve az egész idei menetelésüket. Mindez arra utal, hogy korántsem valamiféle riadalom miatt esnek az amerikai indexek, hanem egyszerűen annyi szempont szól az európai instrumentumok mellett, szemben az amerikaiakkal, hogy áramlik át a pénz. Ritkán látott időszak az ilyen.

2015-03-10 Napi elemzés

MKB

Dollár erő. Most a dollár ereje a legmarkánsabb téma a tőkepiacokon napi szinten is. Úgy tűnik, mégse erősödött már ?túl sokat?. A Fed kamatemelés közeledte az amerikai kötvényhozamokat is emelni próbálja, de az látszik, hogy az ezzel párhuzamosan omló európai hozamok mellett (német 10 éves új mélyponton) ez kivitelezhetetlen. A fejlett részvénypiacokra mindennek nincs nagy hatása, megyeget tovább a rali, azonban a egyes fejlődő piacokon azért fokozódik a pánik.

2015-03-09 Napi elemzés

MKB

Ijesztően jól mennek a dolgok. Érdekes napot láttunk pénteken Amerikában. Jött egy markánsan jó munkaerőpiaci adat, amire omlani kezdtek az amerikai indexek, ugyanis az drasztikusan növelte a júniusi kamatemelés esélyét. Ennek megfelelően az osztalékfizető közszolgáltató szektor esett a legnagyobbat, a növekvő kamatmarzsok miatt a kamatemelésen többet kereső pénzügyi szektor pedig a legjobban teljesítő volt. Az amerikai részvények mellett a dollár újabb nagymértékű erősödése és némi hozamemelkedés is látható volt. Persze ez utóbbit még mindig nehéz elhinni úgy, hogy az európai hozamok a mélypontjaik körül járnak. Pedig még ott fognak járni egy darabig ? az EKB QE programja ma indult. Részben ezzel is magyarázható, hogy az európai piacok ? persze a görög kivételével ? közel sem mutatnak olyan riadalmat, mint az amerikaiak. Ez a hét előreláthatólag jóval csendesebb lesz, mint az előző, csak a görögök kapnak megint hideget-meleget. Állítólag a mai Eurogroup pénzügyminiszteri ülésen nem lesz elégségesnek találva a görögök intézkedés tervezete.

2015-03-06 Napi elemzés

MKB

Draghi is segít. Nem mintha kéne, de azért adott egy újabb lökést a piacoknak a tegnapi EKB bejelentés. Mármint az európaiaknak, mert az amerikaiak makacsul folytatják az alulteljesítést. Persze ez nem is nagyon meglepő, hiszen az euró gyengülés, ami szintén ismét szárnyra kapott, az európai cégeknek kedvez. De az európai felülteljesítést támogatják az utóbbi hetek makroadatai is, amelyek közül a legfrissebb a német ipari termelés, ami a várt visszaesés helyett határozottan bővült. Ha már makroadatok: ma délután érkezik a legfontosabb, az amerikai munkaerőpiaci adat.

2015-03-05 Napi elemzés

MKB

A dollár napjai. Az utóbbi napokban talán a dollárerősödés volt a legmarkánsabb mozgás a főbb instrumentumok közt. Különösebb oka természetesen nincs, csak folytatódnak a trendek a világban, mint például a dollárerősödéssel is magyarázható európai piacok felülteljesítése az amerikaiakkal szemben. Ha a dollárerősödést párosítjuk az amerikai kötvénypiac gyengülésével (és így hozamemelkedésével), akkor megkapjuk, hogy mitől omlanak a fejlődő piaci devizák, amelyek közül kimagaslik a török líra és a brazil reál esése és ami alól már a forint sem kivétel.

2015-03-04 Napi elemzés

MKB

Szokatlan irány. Tegnap rég nem látott esést mutattak az európai piacok és Amerika is negatívan zárt, de mindezt egyértelműen a profitrealizálás számlájára írhatjuk. Van miből. Talán a mai nappal felpörgő makroeseményekre hangolt így a piac. Az utóbbi napokban ismét emelkedő amerikai hozamok és az új mélypontra eső euró/dollár is ráijeszthetett néhány eszközosztályra, amelyek közül a fejlődő piaci devizákat emeljük ki: új gyenge a török líra, a brazil reál, de gyengülnek a régiónk devizái is.

2015-03-03 Napi elemzés

MKB

Internet lufi. Utoljára az internetes buborék legtetején, 2000 márciusában járt 5.000 pont fölött a Nasdaq Composite. Meg most. Remélhetőleg ezúttal szebb vége lesz. Egyelőre mindenesetre semmi jele nincs annak, hogy kifulladni látszanának a piacok, az egyenletes, minimális emelkedés inkább annak a jele, hogy eltarthat ez még akár évekig is. Mindez annak ellenére, hogy a gyengébb januári amerikai makroadatok után sokan csökkentgetik a GDP várakozásukat, jellemzően 2,1-2,3% közé. Meg persze ilyenkor a gyakorlatilag nem létező profitnövekedést sem árt megemlíteni az amerikai vállalatok esetén. Meglepő módon jelenleg Európának jobbak a kilátásai e téren, nem véletlen ezen piacok felülteljesítése. De ebbe az irányba hat például a váratlanul felpörgő német lakossági fogyasztás is, ami sokak szerint az európai gazdaság kiegyenesedésének egyik kulcsa.

2015-03-02 Napi elemzés

MKB

Megyeget. Újra velünk van a minden nap emelkedünk egy kicsit hangulat, ami még akkor is igaz, ha Amerika pénteken éppen esett. Ehhez hozzácsaphatunk egy felülvizsgált GDP adatot, amely szerint második olvasatban már csak 2,2%-kal nőtt az amerikai gazdaság a negyedik negyedévben. Igaz, a várakozásokat ez meghaladta. Európával azonban nincs probléma, kivéve a görögöket, akik a parlamentjük elé még nem merték vinni a Trojkának letett javaslatukat. Ázsiával sincs, a mai kínai kamatcsökkentés segített is ezen. Ugyan nem azért, mert ez sokat segítene a gazdaságon, hanem inkább csak az üzenetértéke miatt: itt vagyunk és segítünk, ha baj van. Bár az árfolyamok alapján baj, az sehol nincs a világon. Ez a hét intenzív lesz makroesemények terén, amelyek közül a csütörtöki EKB kamatdöntés és a pénteki amerikai munkaerőpiaci adat lesz a fénypont.

2015-02-27 Napi elemzés

MKB

QE trading. Legalább is van, ahol. Amerika már második napja zár nullában és ma reggel Ázsia sem hasított, de Európa a tegnapi stagnálásból végül egy újabb tekintélyes emelkedő napot produkált. A ma reggel viszont megint álmosan indul. Ami igazán mozgatta a kedélyeket, az a látványosan előkapott EKB QE trading. Így újabb hozammélypontra hullt az európai kötvénypiac, ami aztán az eurón is gyengített egy nagyot. Mindez valamelyest az olaj árát is megmozgatta, méghozzá lefelé. Jól indikálja a hangulatot a Coca-Cola 8,5 Mrd eurós kötvénykibocsátása. Ennél nagyobb volument még nem láttunk amerikai cégtől euróban. Összességében tehát megy tovább az emelkedés, európai felülteljesítéssel. Amíg le nem oltják a villanyt. Csak hónapok/évek kérdése már.

2015-02-26 Napi elemzés

MKB

Egy kis béke. Ugyan a görögöknél még csak most kezdődik a házon belüli birkózás, hogy a Trojkának átadott tervezetet a hazai törvényhozás is elfogadja, de ezek most már csak utórezgéseknek tűnnek. Európa és Amerika egyaránt stagnálást mutat(ott), de Ázsiában voltak események. Folytatja száguldását a Nikkei és a hosszabb szünet után újranyitó sanghaji piac is meglódult. Tegnap ugyan éppen emelkedett az olaj ára, miután a szaúdi olajminiszter a kereslet emelkedését vélte látni, de talán a Merrill adatai érdekesebbek e témában: szerintük a kitermelés jelenleg is napi 1,4 millió hordóval haladja meg a globális keresletet, miközben az olajraktárak lassan megtelnek.

2015-02-25 Napi elemzés

MKB

Görögök után. Most már nem kell a görögökre fogni a mozgásokat, egyszerűen megy minden tovább magától a régi kerékvágásban: emelkednek az irányadó indexek, az euró és az olaj pedig képtelen magára találni. A tegnapi nap ?eseménye?, Yellen beszéde várható módon nem nagyon minősült végül piaci eseménynek. Szeretnék kivárni, hogy a piac is 2%-os inflációt árazzon, és akkor is rugalmasan, sőt, akár 25 bázispontnál kisebb mértékben kezdik majd a kamatemelést.

2015-02-24 Napi elemzés

MKB

Görög semmi. Kezd kifutni a munícióból a görög sztori, úgy tűnik. Ugyan tegnap estéről még ma reggelre áttolták a megvalósítandó reformok listáját, ami aztán egy a Trojka kívánalmainak megfelelő listának látszik, de piaci hatása már nincs az eseményeknek. Az meg, hogy mindebből mi valósul majd meg, csak hónapok múlva derül ki. Ennek megfelelően egy nullás amerikai zárás után ma reggel enyhén pozitív ázsiai, majd stagnáló európai piacokat látunk. Kereshet a piac új impulzust, mindjárt itt Yellen ma esti kongresszusi meghallgatása. A piac még mindig nem hiszi el a Fed nyári kamatemelési terveit, de nehéz elképzelni, hogy ezen a mai beszéd változtatna.

2015-02-23 Napi elemzés

MKB

Minden nap a görögöké. Már pénteken megszületett a megegyezés a görög támogatási program négy hónappal való meghosszabbításáról, így Amerika újabb szintet lépett felfelé és ma reggel Európában is ugyanez a kép. Persze izgalom még maradt mára is, hiszen a megegyezés feltétele, hogy a görögök ma este(!) átadandó első reformterve elfogadható lesz az eurócsoportnak (a németeknek). Az indexek szárnyalása mellett talán az ismét lefelé kacsingató euróra és olajra érdemes figyelni, ahol, ha a lassan két havi oldalazás után ismét lefelé indulnak az árfolyamok, akkor lesz ismét eladó bőven. Ezen a héten az ?örök? görög sztori mellett európai és amerikai GDP adatok, valamint Yellen prezentációja a Kongresszusban lesz érdekes.

2015-02-20 Napi elemzés

MKB

A görögök nagy napja? Ma ülnek össze az eurozóna pénzügyminiszterei, hogy megvitassák a görög kormány kérelmét a hitelszerződés 6 hónapos meghosszabbítására. Bár a német pénzügyminiszter szinte azonnal elvetette a görög kérést, a Reuters által megszerzett dokumentumból úgy tűnik, hogy a görögök lényegében elfogadták az európai kéréseket (tartják magukat a strukturális programhoz, nem tesznek a korábbi vállalásokkal ellentétes lépéseket, tovább ellenőrzi a program teljesülését a trojka), és más német politikusok enyhébb hangnemet ütöttek meg. A piac továbbra is azt árazza ? nem is alaptalanul ?, hogy az utolsó pillanatban lesz megegyezés, de ez azt is jelenti, hogy egy negatív meglepetés nagyot üthet a pénzügyi piacokon.

2015-02-19 Napi elemzés

MKB

Enyhébb Fed ... A Fed tegnap tette közzé legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, amelynek hangneme óvatosabb volt, mint azt a piac várta. Emiatt kissé enyhültek a kamatemelési várakozások, ami jó hír a tőzsdék és kockázatosabb eszközosztályok számára. Az amerikai kötvényhozamok kissé mérséklődtek ? de a 10 éves így is 2% felett maradt ?, míg a dollár hajszálnyit gyengült az euróval szemben ? bár így sem tört ki a 4 hete jellemző, nagyon szűk kereskedési sávból. Ázsia ma pluszban zárt, ezen belül a Nikkei 15 éves csúcson. Európában nincs határozott irány, de többségében csökkennek az indexek. A Brent olajár 60 dollár alá esett tegnap, ami a kereslettel kapcsolatos aggodalmakat tükrözheti.

2015-02-18 Napi elemzés

MKB

Godot-ra várva. Érdemi új makró adatok hiányában a piacok továbbra is elsősorban a görög-EU kötélhúzásra figyelnek. A hírek szerint a görögök ma a hitelprogram 6 hónapos meghosszabbítását kérik, de ahogy a német pénzügyminiszter fogalmazott ?a görögöknek nem egyszerű hitelprogramjuk van, hanem mentőcsomagjuk?, amelyhez feltételek és vállalások kapcsolódnak. Emiatt nem egyértelmű a kérés fogadtatása. Ma az EKB dönt a görög bankok végső menedékét jelentő hitelkeret megújításáról. Nem valószínű, hogy megszüntetné e lehetőséget, de az is jelzésértékű lehet, ha nem emeli a keretet (ezt a németek ellenzik). Közben naponta 500 millió eurót menekítenek ki a görögök a bankjaikból. A piac továbbra is azt árazza, hogy az utolsó pillanatban lesz megegyezés.

2015-02-17 Napi elemzés

MKB

A görögök és a gyáva nyúl. Ma a címlapok és a piaci elemzések is a tegnapi görög-EU tárgyalásokról szólnak. A görögök és az EU ?gyáva nyúl? játékot játszanak ? ennek legismertebb formája, amikor ketten egymással szemben vezetik az autójukat, és az veszt, aki elrántja a kormányt. A görögök arra játszanak, hogy az EU-nak nagyon fájna a görög kilépés a válság tovaterjedése miatt, míg az EU arra, hogy a görögöknek jobban fájna a kilépés a várható államcsőd, bankválság és recesszió miatt, miközben a lakosság nem támogatja az euró feladását. A görög fél a politikai felhatalmazásra hivatkozik, az EU pedig a szabályokra és hogy az engedékenység másokat is a szabályok felrúgására ösztönözne. Tegnap lényegében ultimátumot adott az EU a görögöknek a hét végéig. Mindez azzal egyenértékű, mint ha a nyerés érdekében mindkét autóvezető a másik számára jól láthatóan elengedné a kormányt (hangsúlyozva, hogy ő nem rántja félre, mert nem is tudja azt félrerántani).

2015-02-16 Napi elemzés

MKB

A létező világok legjobbika? Bár sokan kételkedtek a minszki megállapodás életképességében, és a harcok másnap még fokozódtak is, de a határidőt követően lényegében mégis beállt a tűzszünet. Ez nem jelenti, hogy most már minden rendben, de a piacok öröme így is tovább fokozódhat. Az örömöt a pénteki GDP-adatok is táplálták, mivel a német gazdaság lényegesen a várt felett nőtt, így az eurozóna is a vártnál nagyobb ütemben bővült a IV. negyedévben. Mindezt tetézi, hogy a piacok alapvetően optimistán tekintenek a görög ügyre is, amely az eurozóna pénzügy-minisztereinek mai tanácskozásán a fő napirendi pont lesz. Ha nem is várják, hogy ma itt is sikerül megállapodni, akkor sem félnek negatív tovagyűrűző hatásoktól. Mindenesetre ha sikerül rendezni a görög kérdést, akkor tényleg itt a kánaán a tőzsdék számára, hiszen a legfontosabb kockázatok eltűnnek a radarról. A jó hangulatot a vártnál rosszabb japán GDP-adat sem tudta elrontani ma reggel, a befektetők nézőpontja, hogy így tovább marad a laza monetáris politika.

2015-02-13 Napi elemzés

MKB

Nagy az öröm. Végül - papíron - tegnap csak elérték az áttörést az ukrán fronton a tárgyaló felek, amiből úgy tűnik, az oroszok jöttek ki leginkább nyertesként. Azért az sokat elmond a megegyezés stabilitásáról, hogy Tusk elnök összegzése a következő volt: "korlátozott a bizalmunk Putyin elnök jóhiszeműségét illetően". Meg az, hogy az oroszok a tárgyalások alatt is folyamatosan szállították a nehézfegyvereket a szakadároknak. Nyilván korábbi megrendelések... Mindenesetre nagy az öröm a piacokon, főleg az oroszkapcsolt papírok száguldanak a régiónkban, de a DAX is emelkedett rendesen. Ehhez a görög front csupán annyival járul hozzá, hogy még nem borították egymásra az asztalt a tárgyaló felek. Az itteni állapotokat pedig az festi le jól, hogy immár a kötelezően optimista nyilatkozatok is csak a jövő hétben bíznak. Talán a dollár kétnapnyi markánsabb gyengülését lehet még megemlíteni, ami a fejlődő piaci devizákra helyeződő nyomáson is enyhített.

2015-02-12 Napi elemzés

MKB

Eltolva. Szerencsére minden egyes kvázi kudarcba fúlt tárgyalás után lehet találni egy újabb alkalmat, amikor majd megegyeznek a felek, így - legalább is elméletben - még nem kell feladni sem a görög, sem az ukrán tárgyalási frontot. Ugyanis a tegnapi tárgyalássorozatok egyik helyszínen sem értek el semmit. Nem mintha ebben bármi váratlan lenne. Egyedül az IMF került közelebb Ukrajna finanszírozásához, bár ennek piaci szempontból nem sok hatása van. Piaci eredője mindennek nincs, a nagyobb részvényindexek közül csak a Nikkei emelkedése számottevő. Itt a gyengülő jen, meg az egyik nagy komponensébe, a Fanuc robotgyárba belevásárló hedge fund segített sokat. Mozog viszont az olaj rendesen. Tegnap lefelé, ma éppen ellenkezőleg. Azért azt itt el kell mondani, hogy az utóbbi két hét már a vevőké, amilyet június óta nem láttunk.

2015-02-11 Napi elemzés

MKB

Nincs új. Hacsak az idei S&P zárócsúcsot nem tituláljuk annak, akkor bizony nincs újdonság. Mind a görög, mind az ukrán frontról ellentmondásos hírek röppennek fel óránként, attól függően, hogy éppen ki nyilatkozik, amire időnként lelkesen rángatják valamelyik eszközosztályt valamerre. Tegnap inkább fölfelé, ma inkább lefelé. Média szinten a mai nap eseménydús lesz, mert ma és holnap mindkét témában (EU csúcs, újabb Merkel-Hollande-Putyin találkozó) magas szintű tárgyalások lesznek, ami a görögök esetén még akár valamiféle áttörést is hozhat. Bár inkább a szomorúbb irányba. Sokat elmond a németek hozzáállásáról a görög problémához az egyre népszerűbb ?ballaszt elmélet?, amit csak ki kell dobni?

2015-02-10 Napi elemzés

MKB

Görög esés. Görög témában egyelőre nem tűnik túl kompromisszumképesnek egyik fél sem, ami a piacokat éppen zavarja, bár a gyors emelkedés utáni profitrealizálás éppen úgy felhozható a két napja eső DAX magyarázatára. A másik válság övezetből most éppen inkább pozitív hírek jöttek: Obama még vár a fegyverszállítások megindításával, bár nagy a nyomás ez irányba a Kongresszus részéről. Mindenesetre egy nagyobb esés Európában, egy kisebb Amerikában és Ázsiában az eredő, miközben az euró ismét eseget és az olaj stagnál.

2015-02-09 Napi elemzés

MKB

Görög, orosz front. Úgy tűnik, nem nagyon bírják idegekkel a piacok, hogy a hétvége inkább visszalépést hozott mindkét politikailag kényes területen. Hiába járt Moszkvában Merkel és Hollande, az eredmény a nullával egyenlő, bár a héten még folytatódni fog a magas szintű tárgyalássorozat. Igaz, ezúttal inkább Obama-t próbálja Merkel lebeszélni a fegyverszállítások megindításáról. Az amerikai hangulat nem abba az irányba mutat, hogy ez sikeresebb lenne. A görög kormány is felcsavarta a rezsiharcos attitűdöt, mintha még mindig kampány lenne, úgy beszélnek ? még a német háborús jóvátétel is felmerült ismét. Emellett próbálják az olaszokat is verbálisan maguk mellé lehúzni, nehogy elszigetelt görög esetként kezelje a világ az ő problémáikat. Meg is van az eredménye: belföldön minden idők legmagasabb népszerűségi mutatója egyrészről, S&P leminősítés, Greenspan ?csak idő kérdése, mikor válnak ki az eurózónából? nyilatkozat külföldön másrészről.

2015-02-06 Napi elemzés

MKB

Még mindig fel. Úgy tűnik, két fajta nap van a világban. Az egyiken a DAX emelkedik, a másikon meg a DAX, meg minden. Most éppen a minden emelkedik verziót éljük, igaz, a DAX esik, de ennél nagyvonalúbbak vagyunk. Görög fronton most éppen az látszik, hogy azért még messze a megegyezés. Érdekes adalék a sztorihoz, hogy Putyin tegnap meghívta magához Tsirpast. A másik ismét egyre intenzívebb hírforrás éppen Putyin, akihez ma Merkel és Sarkozy együtt látogat el. Vélhetően még az amerikai fegyverszállítások beindulása előtt szeretnének elérni valamit, amire az elmúlt egy év alapján nem sok esélyük. Ha már Ukrajna: tegnap 33%-kal leértékelték a hrivnyát. És ha már devizák: tegnap Dánia negyedszer is kamatot csökkentett a svájci lépés óta, már -0,75%-nál járnak.

2015-02-05 Napi elemzés

MKB

EKB köszönti a Syriza-t. A volatilitással továbbra sincs gond, az a biztos pont jelenleg a világban. Az elmúlt napokban elképesztő felpattanást mutató instrumentumok visszaálltak az elképesztő összeomlás irányába, amire jó példa az olaj, az euró, vagy a görög bankok. A National Bank of Greece árfolyamáról az elmúlt két hétben most értekezünk harmadszor: volt a három nap alatt 40%-ot zuhanó fázis, amit öt nap alatt 60% emelkedés követett és ehhez itt a mai 25%-os esés. Hírek vannak hozzá persze, ugyanis az EKB közölte, hogy köszönik szépen, ezentúl a görög állampapírokat nem fogadják el fedezetként. Ez még nem a világvége a görög bankrendszer számára, ugyanis a kicsit drágább vészfinanszírozást még igénybe vehetik, de egy lépés afelé.

2015-02-05 Napi elemzés

MKB

EKB köszönti a Syriza-t. A volatilitással továbbra sincs gond, az a biztos pont jelenleg a világban. Az elmúlt napokban elképesztő felpattanást mutató instrumentumok visszaálltak az elképesztő összeomlás irányába, amire jó példa az olaj, az euró, vagy a görög bankok. A National Bank of Greece árfolyamáról az elmúlt két hétben most értekezünk harmadszor: volt a három nap alatt 40%-ot zuhanó fázis, amit öt nap alatt 60% emelkedés követett és ehhez itt a mai 25%-os esés. Hírek vannak hozzá persze, ugyanis az EKB közölte, hogy köszönik szépen, ezentúl a görög állampapírokat nem fogadják el fedezetként. Ez még nem a világvége a görög bankrendszer számára, ugyanis a kicsit drágább vészfinanszírozást még igénybe vehetik, de egy lépés afelé.

2015-02-04 Napi elemzés

MKB

Minden megy. A jelenség alapvetően nem új, úgyhogy most csak azt a részét említjük az emelkedésnek, amit eddig nem láttunk. Hírek szintjén két hajtóerő van ezekben a napokban a világban, az egyik a tótágast álló és három nap alatt 20%-ot pattanó olajár, ami nyomán olyan agyonvert olajkapcsolt dolgok, mint a brazíl, vagy orosz index is meglódult. A másik a Syriza vártnál békésebb fellépése, ami azért szintén segít az általános jókedvnek. Néhány beszédes szám: Petrobras +14%, National Bank of Greece +27% egy nap alat.

2015-02-03 Napi elemzés

MKB

Európa fel, Amerika fel-le. Újabb 2%-os napi sáv az S&P 500-ban, miközben az index maga sehova sem megy. A daytraderek terepe. A trendet ülni manapság pedig Európában jó, ahol a DAX minden nap új csúcson jár és még a görögök is második nagyon erős napjukat produkálják, miután a piacnak úgy tűnik, tetszik, amit a pénzügyminisztertől hallottak. Eszerint a magánszektor kötvényeit nem és az államok felé fennálló adósságukat is csak módjával alakítanák át. Mindenesetre nagyságrendekkel barátságosabb, mint amitől eddig lehetett tartani.

2015-02-02 Napi elemzés

MKB

A nagy rángatás. Persze ez főleg Amerikára vonatkozik, ami mostanában alaposan lemaradó Európával szemben. Így volt ez pénteken is, amikor a vártnál alacsonyabb USA GDP növekedés is kedvetlenítette a piacokat. Ami talán a legérdekesebb volt pénteken, az az olajár drasztikus felpattanása. Ezzel az emelkedéssel a korábbi két hét esését dolgozta le az olajár, de messzebbről nézve egy két hónapos oldalazást látunk, ami persze jobb, mint az addig látott folyamatos zuhanás. A kiváltó ok egy jelentés volt, ami arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban a héten 90 darabbal, azaz 5%-kal csökkent a működő olajfúró tornyok száma, világszerte pedig 139 darabbal. Kiváló ürügy egy napnyi felpattanáshoz, ma már megint esést látunk.

2015-01-30 Napi elemzés

MKB

...és fel. Nagy a csapkodás, közelről nézve most éppen felfelé lendültek a dolgok. Távolabbról még érthetetlenebb a volatilitás: az irányadó indexek a történelmi csúcsaikhoz közel, a pénz továbbra is féktelen nyomtatás alatt - az esés csak vételre való. Az olaj eseget töretlen és most csatlakozott hozzá az arany is. Egy beszédes szám: csak tegnap 20 Mrd dollárnyi beruházás csökkentést jelentett be a Shell és a ConocoPhillips együtt. És egy másik: miközben a svájciak éppen sikeresen gyengítik verbálisan a frankot, a dánoknak két hét alatt harmadszor kellett kamatot vágniuk.

2015-01-29 Napi elemzés

MKB

Furcsa. Valahogy furcsának tűnik, amikor leginkább azzal lehet indokolni az esést, hogy zuhan az olaj ára. Ugyanis ez a tény leginkább globális stimulusként fogható fel, ráadásul sokkal hatékonyabbként, mint holmi QE-k, még ha, rövid távon okozhat (okoz) zavart a piacok működésében. Ez a kis bizonytalanság elég ahhoz, hogy mostanában ismét inkább az eladók domináljanak, persze ilyenkor nem árt nem feledni, hogy a legnagyobb indexek esetén csak pár százalékkal járunk a csúcsok alatt. A Fed ehhez a hangulathoz semmilyen irányba nem járult hozzá. A kamatemeléssel kapcsolatban továbbra is "türelmesek", az amerikai növekedést pedig szilárdnak látják - magyarul nem változott a nyelvezet, így a kamatemelési várakozások sem. Ezt a Fed júniusra, a piac inkább szeptemberre teszi jelenleg.

2015-01-27 Napi elemzés

MKB

Egy irány. Talán a tegnapi nap mutatja a legjobban, hogy mennyire egy irány létezik most az európai piacokon, hiszen hiába a görög rossz hír, végül abból is emelkedés lett. Persze minden okuk megvan a vevőknek a vételre. Elég, ha csak átnéznek Japánba, hogy ott mi történt a két éve bejelentett QE óta (Nikkei +100%), bár a 20 000-es DAX becélzása azért még túlzásnak tűnik.

2015-01-26 Napi elemzés

MKB

Ez még az EKB. Továbbra is az európai pénznyomda hatása érződik leginkább a piacokon, igaz, ez még eltarthat pár évig. Úgy tűnik, még a Syriza görög választási győzelme és az ismét intenzívebbé váló orosz-ukrán harcok (orosz index -5%) sem tudják elvenni a vevők kedvét, így vásárolnak mindent, ami európai. Kivéve, ha deviza az a valami. Új mélyponton az európai kötvényhozamok és az euró, új csúcson a DAX és nagyon közel az új mélyponthoz.

2015-01-23 Napi elemzés

MKB

EKB a gáton. És kinyitotta a pénzzsilipet, ráadásul úgy tűnik, hogy még a piac is elégedett a plusz likviditás mértékével. A havi 60 Mrd euró, amit addig nyomnak ?míg infláció nem lesz? (de alapvetően 1.000 Mrd-ot) elég volt az örömnaphoz: részvények fel, euró és hozamok le, és erősödnek a fejlődő piaci devizák. Talán megkönnyebbülés, hogy a bóvli minősítés sem akadály, sőt, még a görög kötvényeket is veszik, amíg tart a költségvetési fegyelem. Úgyhogy most már koncentrálhatunk a vasárnapi görög választásokra.

2015-01-22 Napi elemzés

MKB

Jegybanki napok. Egyrészt ma érkezik a legnagyobb esemény a héten, az EKB bejelentése a QE-vel kapcsolatban. Azt már tegnap kiszivárogtatták, hogy havi 50 Mrd eurónyit terveznek, azonban az olyan részletek, hogy mégis ki és pontosan mit még megválaszolásra várnak. Ez az összeg GDP arányosan (6%) nagyjából akkora, mint a Fed havi 85 Mrd dolláros kötvényvásárlási programja volt. Kisebb a visszhangja, de: a Bank of England egy tagja már nem szeretne további kamatemelést, Kanada az olajárra reagálva meglepetésszerűen kamatot vágott, viszont 50 bázisponttal emeltek a brazilok, 12,25%-ra. Mindezek nyomán nagy felfordulás nincs a világban, enyhe jókedv mindenütt, talán csak a brazilok 3%-os emelkedése feltűnő, de az is csak közelről nézve.

2015-01-22 Napi elemzés

MKB

EKB-ra várva. Nincsenek nagy események, ma éppen enyhe esés látszik Európában, ami négy emelkedő nap után nem mondható említésre méltó eseménynek. Ahol ilyesmiről beszélhetünk, az megint Kína, ahol rájöttek, hogy három brókercég limit korlátozása maximum csak egy profitrealizálási ürügy lehet, úgyhogy a Shanghaj kompozit máris közel van a hétfői zuhanás előtti szintekhez. Az euró nem hajlandó tágítani a mélyponttól és az olaj sem túl acélos még a mai 1,3%-os emelkedésével együtt sem. Az aranyról viszont pozitívan lehet beszélni, az idei egyik legjobban teljesítő eszköz a maga 10%-os emelkedésével. Messzebbről nézve azért ez nem esemény, ha dollárban nézzük a chartot. Ugyanakkor euróban már más a helyzet, így már másfél éves csúcson jár a nemesfém.

2015-01-20 Napi elemzés

MKB

Megy ez. A DAX új csúcson és megy tovább, de nem mutat trendváltó jeleket az olaj, vagy az euró sem. Tegnap Amerika zárva volt, Ázsia szárnyalt, amiből Kína azért csak egy minimális visszapattanás a hétfő reggeli zuhanás után. Persze az európai stílusjegyek sokat változhatnak a csütörtöki EKB bejelentés után. Ezzel kapcsolatban két érdekesség: Hollande is megtudta, hogy lesz QE, így gyorsan bejelentette, viszont a német média erősen kampányol a kötvényvásárlás ellen. Nem azért, mert hatása lenne, inkább azért, hogy mutassák ? mi ellene vagyunk.

2015-01-19 Napi elemzés

MKB

Svájc, Kína. A múlt heti svájci meglepetésnek természetesen még mindig vannak hullámai. A hétvégén egy 830 millió dolláros svájci hedge fund zárt be, miután rossz irányba volt nyitva frankban, de azóta a Citigroup, a Barclay?s és a Deutsche Bank is bejelentett összesen 400 millió dollárnyi veszteséget. Eközben a frank nem hajlandó távozni az euróval szembeni paritás szintjétől. Biztos nem erre gondoltak az SNB-ben, amikor elengedték a korlátot.

2015-01-16 Napi elemzés

MKB

Svájc után. Alaposan felforgatta a világot tegnap a svájci jegybank, de vélhetően egy gyorslefolyású pánikot láttunk. A potenciális pénzügyi utóhatásai közül az egyes devizával kereskedő cégek veszteségeit lehet kiemelni, ami bankokat is érinthet majd. Ezen kívül lesz egy kieső európai állampapír vásárló, mivel az SNB eddig így szabadult a hozzá ömlő eurótól, de ezt pótolhatja az EKB QE. A harmadik terület, ahol még sokat fognak erről beszélni, az azok az országok, ahol a svájci frankban eladósodás divatban volt. Szerencsére Magyarország már sokkal kevésbé tartozik ide, mint a forintosítás előtt. Igaz, ez a forintot nem kímélte meg tegnap az újabb zuhanástól bár a frank kitettség szempontjából immár rosszabb helyzetben levő zlotyi gyengült még a forinthoz képest is. De visszatérve a világra: újabb olyan napot láttunk, ahol az európai piacok határozottan felülteljesítették Amerikát, ami részben a dollár ereje miatti amerikai növekedési félelmekkel, részben az EKB QE közeledtével magyarázható.

2015-01-15 Napi elemzés

MKB

Svájci lavina. Alaposan meglepte a világot a svájci jegybank. A három éve bevezetett 1,20-as EURCHF minimum árfolyamot ugyanis ma délelőtt eltörölte, ezzel óriási lavinát indítva meg minden elképzelhető és elképzelhetetlen piacon. Az még rendben lenne, hogy a frank erősödik, bár a 0,85-ös szint (25%-os frank erősödés!) az egyértelműen a pánikszerű piaci reakcióknak és a stop-loss-oknak volt betudható. Az sem túl meglepő, hogy omlik a svájci részvényindex, ami jelenleg olyan 6% mínuszt mutat. De az, hogy a szélesebb részvénypiaci, az euró/dollár, a forint, sőt az olajpiaci reakciókra a pánikon kívül más ok nemigen van, az valószínűsíthető. Furcsa is, hogy zuhan a svájci részvényindex (hiszen az exportőr cégeiknek ez nagy pofon) és vele együtt zuhannak a legfontosabb kereskedelmi partner Németország exportőr cégei, holott nekik ez áldást kéne, hogy jelentsen.

2015-01-14 Napi elemzés

MKB

Olajra lépett a réz. Így már párban zuhannak, a réz tegnap éppen 6%-ot. Tehát továbbra sincsenek jó napjai a nyersanyagkapcsolt instrumentumoknak és ezt valamiért a világ továbbra sem ünnepli kellőképpen. Bár ha az amerikai kkv szektort kérdezik, akkor ők köszönik szépen, 8 éve nem érezték magukat ilyen jól. Valahol ide tartozik a mai amerikai kiskereskedelmi adat, amiből kiderül, lelkesen költi-e a benzinen megspórolt dollárjait a lakosság. Furcsa, hogy míg a piac már egyértelműen csökkenő amerikai olajkitermelést vár idénre, addig az USA iletékes intézménye, az EIA idénre is napi 200 ezerrel több hordóval számol.

2015-01-13 Napi elemzés

MKB

Feneketlen hordó... amibe az olaj ára esett, úgy tűnik. Eddig is írogattuk - bár némi túlzásnak éreztük ? a minden nap 2-3%-os esés frázisokat, de csak annyiban nem lett igazunk, hogy most már ez 3-4%. Úgy tűnik, itt nincs elég nagy túladottság, nincs ?már sokat esett? motívum. Persze az se sokat segít, hogy ahányszor valamelyik olajtermelő megszólal, az mindig arról szól, hogy őket ez nem izgatja, sőt, még fokozzák is a termelést. Mintha mindenki úgy gondolná, hogy ebbe előbb valaki más fog tönkremenni. Tegnap éppen Kanada és az EAE illetékese érezte úgy, hogy termelésnövelésről kell értekeznie.

2015-01-12 Napi elemzés

MKB

Fel-le. Egész markáns eső és emelkedő napok váltogatják egymást mostanában a világban, ma éppen felfelé tart Európa a pénteki eső nap után. A piacnak az amerikai munkaerőpiaci adat nem nagyon tetszett, annak ellenére, hogy a várakozásnál nagyobb volt a bővülés, ami azt jelenti, hogy az elmúlt három hónap 278 ezres átlaga 9 éve nem látott csúcs. Ugyanakkor a bérnövekedés váratlanul eltűnt, ami elég hihetetlennek tűnik egy immár ennyire (a munkanélküliségi ráta 5,6%) kifeszített munkaerő piacon. Mindenesetre az adat után a piac már csak szeptemberre árazza az első kamatemelést. Az olaj biztos, ami biztos most is esik, annak ellenére, hogy a dollár gyengülget éppen. A Goldman Sachs is észrevette, hogy esik az olaj ára, így a három havi 80$-os célárát 43$-ra csökkentette. Az azért továbbra is el lehet mondani, hogy hiába a soha nem látott túladottság az olaj piacán, még a legminimálisabb visszapattanásra sem képes. Ez a gyengeség azért inkább további esést valószínűsít.

2015-01-09 Napi elemzés

MKB

Nagy nap. Három hete nem láttunk akkora emelkedést Európában, mint tegnap, majd Amerika is jó napot zárt. Mindez arra volt elég, hogy letöröljék az eddig idén látott esést és, hogy mondjuk DAX esetén ismét arról lehessen morfondírozni, hogy a tavalyi sávozás után idén végre elindul-e az emelkedés. Ázsiába nem ért el a jókedv, igaz, itt a korábbi esésnek se volt akkora visszhangja. Nem látszik hangulatváltás viszont a dollár és az olaj piacán. Úgy tűnik, ezekben az instrumentumokban nincs olyan, hogy ?már sokat esett?, csak olyan, hogy ?egyre többet?. Ez még úgy is igaz, hogy ezekben a napokban éppen nem esnek, mert ilyen túladottságban a visszapattanás hiánya hangos üzenet.

2015-01-08 Napi elemzés

MKB

Egy kis megnyugvás. Felpattanás az egy hete eső indexekben, felpattanás a fél éve eső olaj- és olajkapcsolt termékekben, csak az euró nem tud erősödni semmilyen körülmények közt, úgy látszik. Ha magyarázat kell az emelkedésre, akkor a következőkkel tudunk előállni. Végül Merkel ? akit állítólag nagyon zavar a Spiegel görögök elengedéséről szóló hétvégi cikke ? kifejezetten békülékeny hangú nyilatkozattal állt elő a görögökkel kapcsolatban, amiben szó volt adósságátütemezésről is, de reform enyhítésről nem. A közvélemény-kutatásokon vezető Syriza pedig utóbbit is szeretné. Emellett a Fed jegyzőkönyv is derűsre sikeredett ? a gazdasággal nincs gond, viszont a korai kamatemelés kizárt.

2015-01-06 Napi elemzés

MKB

Valami új. No nem az olajár zuhanás (itt tényleg nem túlzás leírni a ?minden nap 2-3%? kifejezést), az új lendületet kapott dollár erősödés és nem is a kötvénypiac ereje, bár az eurózóna periférián azért elkezdtek rémüldözni. Ami új az az amerikai piacok nagy esése. Ezzel kapcsolatos érdekesség, hogy így negyedik napja (persze ebben az ünnepi ?ál napok? is benne vannak) esik az S&P, amire egyrészt egyrészt 2014-ben nem volt példa, másrészt viszont arra, hogy ilyen sokáig ne legyen 4 napos esés pedig 87(!) éve nem volt példa.

2015-01-05 Napi elemzés

MKB

Folytatódik a tavalyi év. Egyelőre az olaj és az euró gyengülése a két fő téma továbbra is, ez alól a mai nap sem jelent kivételt. Előbbi persze visszatérő orosz gyengeséggel is jár, de az európai piacok sem bírják jól az eseményeket. Itt talán az egyre markánsabb görög kilépés hangok keltik a rossz hangulatot. Egyedül a shanghaji piac szárnyalása az, ami a pozitív irányt jelenti ? pont mint tavaly.