MKB Mobilbank alkalmazás

Ingyenes, próbálja ki!

Bezárás

Mérlegoptimalizáló megoldások

Ismerje meg szolgáltatásaink és vállalatra szabható egyedi konstrukcióink előnyeit!

 

Mérlegoptimalizáló és working capital javító szolgáltatások követelésvásárlási konstrukcióban

A nemzetközi és hazai vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy optimalizálják mérlegüket, azaz élő, halasztott fizetésű vevőiket visszkereset nélkül értékesítsék a banknak. Ezzel csökkenthetik a vevők fizetőképességének kockázatát, illetve optimalizálhatják a szállítói forgási sebességet és a mérlegfőösszeget.

 

Mikor ajánljuk?

   • Ha fontosak a következő teljesítménymutatók: a szállítóállomány aránya vagy összege, a vevőállomány aránya, összege, forgási sebessége.
   • Ha magasak az eladósodottsági mutatók, kedvezőtlen a saját és az idegen tőke aránya.
   • Ha a cég jelentős banki finanszírozási állománnyal rendelkezik, vagy kötvénykibocsátást tervez, és optimalizálná, vonzóbbá tenné mérlegét, likviditási mutatóit, vevőforgási sebességét, eladósodottsági mutatóit, vagy fontos a kovenánsoknak való megfelelés.
   • Ha a vállalat tőzsdei cég vagy olyan, jellemzően külföldi tulajdonossal bír, amelynek tulajdonosi vagy tőzsdei megítélésében jelentős tényező az eladósodottság vagy a mérlegfőösszeghez viszonyított valamilyen mutatók minősége.

A szolgáltatásról

Számos nagyvállalat által, főleg negyedévkor és az év végén sikerrel alkalmazott konstrukció. Lényege, hogy a vállalkozás mérlegfőösszege, kötelezettségei vagy a vevői fizetési határidők csökkentése érdekében 100%-os értéken, általában visszkereset nélkül értékesíti meghatározott, jellemzően nagyösszegű követeléseit a banknak.

Ez a hagyományos faktorálással szemben azt eredményezi, hogy a vállalkozás a könyveiben megszüntetheti a vevővel szembeni követelését, ezzel szemben a bankbetét soron megjelenik a bank átutalása. Ezt az összeget szabadon, pl. szállítók kifizetésére, hiteltörlesztésre vagy anyavállalati kölcsön visszafizetésére felhasználva optimalizálható a mérlegfőösszeg, jelentősen csökkenthető az eladósodottság és javítható a vevő forgási sebessége!

A követelésvásárlás konstrukciója

A bank az ügyfelétől jellemzően visszkereset kötése nélkül, 100%-ban vásárolja meg a meghatározott vevőktől származó követeléseket. A bank a vételárat a számlakibocsátást követően akár másnap kifizeti az ügyfél részére, ezáltal az ügyfél vevői azonnali fizetővé válnak. A vevő az engedményezés pillanatától a banknak köteles teljesíteni a fizetési kötelezettségét, így az adott vevőkövetelés az ügyfél mérlegéből kivezetésre kerülhet, a pénzeszköz pedig hitel- vagy kölcsöntörlesztésre, szállítói kifizetésre fordítható.

Konstrukcióink megfelelnek a US GAAP, IFRS és MSZSZ kötelező rendelkezéseinek.

Kiegészítő információk

Jelen tájékoztató kizárólag figyelemfelhívásra szolgál, és semmilyen értelemben nem minősül ajánlattételnek. Ha a program feltételrendszerével, részvételi lehetőségeivel kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, forduljon vállalati bankárához!