Az MKB Bank lezárta az Unionbank megvásárlási eljárását

Az MKB Bank 2005. december 21-én szerződést kötött a bolgár Unionbank A.D. 60%-os tulajdoni hányadának megvásárlásáról.

Az MKB Bank 2005. december 21-én szerződést kötött a bolgár Unionbank A.D. 60%-os tulajdoni hányadának megvásárlásáról. A szerződés értelmében az Unionbankot alapító részvényesek és az EBRD továbbra is megtartották 34%-os illetve 6%-os részesedésüket a pénzintézetben. Az ügyletben a MKB Bank pénzügyi tanácsadójaként a JPMorgan működött közre, míg az eladó felet a Price Waterhouse Coopers képviselte.
A bolgár és magyar hatóságok által megadott engedélyek alapján a felek az ügyletet 2006. május 3-án lezárták, ezáltal az MKB Bank az Unionbank többségi tulajdonosává vált.

2006. május 3-án került sor az Unionbank A.D. részvényesi közgyűlésére, valamint megválasztották az MKB Unionbank Felügyelő Bizottságának tagjait is. Az Unionbank neve MKB Unionbank A.D. (?Bank?) lett.
MKB Unionbank Felügyelő Bizottságának tagjai:
­ Erdei Tamás, Elnök (az MKB Bank Elnök-vezérigazgatója);
­ Dr. Balogh Imre, Elnökhelyettes (az MKB Bank Vezérigazgató-helyettese és Igazgatóságának Tagja);
­ Dr. Gerhard Gribkowsky (a BayernLB Igazgatóságának tagja és az MKB Bank Igazgatóságának tagja);
­ Emanuil Manolov (az Unionbank Felügyelő Bizottságának korábbi Elnöke);
­ Az Uniongroup OOD, mint jogi személy

Az MKB Bank KKE-i stratégiája

A BayernLB 2005-ben az MKB Bankot jelölte ki akvizíciós központként új közép-kelet-európai terjeszkedési stratégiájának végrehajtására, melynek első lépése az Unionbankba történő befektetés. A pénzintézet által megfogalmazott stratégiai cél, hogy piaci jelenlétét növelje a kiválasztott közép- és délkelet-európai piacokon, így Bulgáriában, Romániában és Szerbiában.
Az MKB Bank véleménye szerint, Bulgária és a bolgár piac egyedülálló növekedési lehetőséget biztosít az MKB Csoport számára. A bolgár EU csatlakozás, illetve a Magyarországéhoz hasonló fejlődési pálya dinamikus növekedést ígér a gazdaságban, és a banki szolgáltatások és termékek igénybevételében. Az MKB Bank látványos fejlődést produkált a rendszerváltó, felzárkózó magyar piacon, és sikeres átalakulási folyamaton ment keresztül, melynek során modern, értékesítés orientált univerzális pénzintézetté vált. Így az Unionbank részére biztosítani tudja azt az alapvető know-how-t, amely a piaci versenyben szükséges a bolgár pénzintézet számára piaci részesedésének felépítéséhez és növeléséhez.

Az MKB Unionbank üzleti profilja és tervei

Az MKB Bank stratégiai célkitűzése, hogy Közép- és Kelet-Európa adott országaiban legjobban teljesítő nagy és közepes méretű vállalkozások, illetve a kiemelkedő jövedelemmel rendelkező magánszemélyek kiszolgálásában az egyik vezető bankcsoporttá váljon. Az Unionbank hazájában a kis- és középvállalkozások (úgynevezett ?KKV?) piac vezető pénzintézetei között tartják számon: az ország közepes méretű pénzintézetei között az egyik legjobban vezetett és pozícionált bankként ismerik, amely optimális platformot teremt a stratégiai elképzelések megvalósítására Bulgáriában.
Az MKB Unionbank Bulgáriában 43 fiókot üzemeltet, piaci részesedése a teljes eszközállományt tekintve 1,5%, a teljes hitelállomány esetében 1,6% illetve a teljes betéti állomány vonatkozásában 1,4%. A Bank tulajdonában van továbbá az Unionleasing nevű lízing leányvállalat is. 2005. december 31-i állapot szerint eszközállományának értéke 477 millió bolgár leva (BGN) (244 millió euró (EUR)), hitelállományának értéke 276 millió (BGN) (141 millió EUR) volt, míg betétei 337 millió BGN-t (172 millió EUR-t) tettek ki. Ugyanekkor a Bank saját tőkéjének értéke 62 millió BGN (32 millió EUR) volt.
Az MKB Bank folytatni kívánja az MKB Unionbank KKV franchise erősítését, emellett bővíti üzleti tevékenységét a lakossági és nagyvállalati ügyfelek számára kínált pénzügyi szolgáltatások területén, valamint fiókhálózatát is erősíti a dinamikus üzleti növekedés érdekében. Az MKB Unionbank ? középtávon - mintegy 5%-os piaci részesedés megszerzésére törekszik. A pénzintézet és leányvállalatai által jelenleg is kínált banki és lízing szolgáltatások jelentős megerősítése mellett az MKB Unionbank más, új pénzügyi szolgáltatásokat vezet be a bolgár piacon: így befektetési szolgáltatásokat, befektetési alapokat, magánnyugdíj-pénztárakat és egészségbiztosítási pénztárakat.
Az MKB Bank arra törekszik, hogy az elektronikus szolgáltatások területén az MKB Unionbank magas szintű szolgáltatást nyújtó és jól differenciált pénzintézetté váljon, amely lehetővé teszi egy többcsatornás értékesítési stratégia megvalósítását. A lakossági és kkv ügyfelek számára a Bank elérhetővé kívánja tenni a legkedvezőbb PC-s, internetes illetve mobiltelefonos banki szolgáltatásokat. Továbbá az MKB Unionbank vezető piaci szerep megszerzésére törekszik a telebanki szolgáltatások területén is. Az MKB Unionbank 24 órás telefonos központ elindítását és fejlesztését határozta el, amely fontos szerepet játszik a megcélzott ügyfélszegmensek minőségi kiszolgálásában. Az üzleti fejlesztések célja, hogy a bank a kártyás szolgáltatások teljes skáláját kínálja, a bank-, co-branded hitel- és internetes kártyákig.

Hozzájárulás Bulgária fejlődéséhez

Az MKB Bank célja, hogy az MKB Unionbankot vezető pénzügyi szolgáltatóvá alakítsa, és ezzel összességében javítsa a bulgáriai bankszektor szolgáltatásainak minőségét. A pénzintézet azzal is részesévé kíván válni a bolgár gazdaság fejlődésének, hogy nemzetközileg elismert projekt finanszírozási know-how-ját is rendelkezésre bocsátja. Az MKB Bank széleskörű tapasztalattal bír nagyméretű projektek megvalósításában az energia szektor, az alapvető infrastruktúra és közúthálózat területén, bevásárlóközpontok, lakóparkok és irodai komplexumok fejlesztésében, továbbá az egészségügyi ellátás és az oktatás infrastruktúrájának finanszírozásában is. A pénzintézet határozott szándéka, hogy szakértelmére és az MKB Csoport pénzügyi erőforrásaira támaszkodva elősegítse hasonló fontos projektek bulgáriai megvalósítását is.

Az MKB Bank üzleti profilja:

Az MKB Bank teljes eszközállományát tekintve Magyarország harmadik legnagyobb pénzintézete. 2005. végén teljes konszolidált eszközállománya az IFRS szerinti kimutatás szerint 13,1 milliárd BGN-t (6,7 milliárd EUR) tett ki. Konszolidált saját tőkéjének értéke 1 030 millió BGN (527 millió EUR) volt, adózás előtti eredménye pedig elérte a 167,8 millió BGN-t (85,8 millió EUR). Az MKB Csoport tőkeellátottsága nagyon erős: 2005-ben 10,1% volt a tőkemegfelelési mutató értéke.
Az MKB Bank univerzális pénzintézetként, az alábbi területeken folytat üzleti tevékenységet: vállalati és intézményi szolgáltatások, projektfinanszírozás, KKV banki szolgáltatások; lakossági és privát banki szolgáltatások, pénz- és tőkepiaci szolgáltatások.
Az MKB Bank Magyarországon piacvezető a belföldi vállalati szolgáltatások területén. A pénzintézet tartja vezető helyét a projektfinanszírozásban, az ingatlanpiaci- és strukturált finanszírozások esetében éppen úgy, mint a nemzetközi fizetések és kereskedelem finanszírozás területén. Az elmúlt néhány év során az MKB Bank új stratégiájának megfelelően dinamikus terjeszkedésbe kezdett a KKV és lakossági szegmensben. A vállalati szektorban különleges figyelmet fordítottak a kis- és középvállalkozások üzleti fejlesztésére. Az MKB Banknak 2005-ben 37 210 nagyvállalati, intézményi és KKV ügyfele volt. A pénzintézet a 2005. pénzügyi év végén 13,7%-os részesedéssel bírt a vállalati hitelezés és 10,6% részesedéssel a vállalati betétek területén. A lakossági banki szolgáltatások esetében az MKB Bank főként a lakossági piac közép, illetve felső szegmenseit célozza meg. A pénzintézet mára már 175 000 egyéni ügyfelet szolgál ki, piaci részesedése a lakossági hitelezésben 3,8%, a lakossági betétgyűjtésben pedig 6,0% volt 2005-ben. Az MKB Bank országos fiókhálózata 57 fiókból áll, amelyből 34 fiók vidéken, 23 pedig Budapesten és környékén található, így a pénzintézet termékei és szolgáltatásai Magyarország teljes területén elérhetőek. Az MKB Bank dinamikusan fejleszti fiókhálózatát, amelynek eredményeként az elkövetkező 3 éven belül a fiókok száma kilencvenre emelkedik. Az MKB Bank az elektronikus banki szolgáltatások teljes skáláját kínálja: internetes banki szolgáltatások, internetes brókeri tevékenység, call center, mobil (sms) banki szolgáltatások. Továbbá az Allianz Hungáriával és a T-Mobile Magyarországgal közösen co-branded kártyákat is bevezetett. Az elmúlt pénzügyi év végén az MKB Bank munkatársainak száma 1 725 fő (konszolidált csoport szinten) volt.
Az MKB Bank és magánbefektetők közös tulajdonában áll az egyik legsikeresebb magyarországi pénzügyi szolgáltató, az MKB-Euroleasing Csoport, amely a gépjárművekkel kapcsolatos szolgáltatások területén (gépjármű finanszírozás, gépjármű kereskedelem, flottafinanszírozás és menedzselés, biztosítás közvetítés) az egyik legnagyobb és legnyereségesebb piaci szereplő. Az MKB Bank Csoport tagja továbbá az MKB Nyugdíjpénztár valamint az MKB Egészségpénztár is. A két pénztár összesen közel 180 000 taggal és több mint 100 milliárd forintot (400 millió EUR) meghaladó kezelt vagyonnal rendelkezik, piaci részesedése az önkéntes nyugdíjpénztárak területén eléri a 12%-ot, az egészségpénztárak területén pedig 8%-ot.
Az MKB Bank KKV és lakossági platformját felvásárlások révén is növeli Magyarországon. A pénzintézet 2004-ben megvásárolta és sikeresen integrálta szervezetébe a főként kisebb méretű, kis- és középvállalkozásokkal és lakossági ügyfelekkel foglalkozó Konzumbankot. Ezáltal e stratégiai üzletágakban az MKB Bank tovább növelte ügyfélkörét és piaci részesedését.
Hitelminősítés:
Az MKB Bank az ország egyik legjobb hitelbesorolással rendelkező bankja. Moody?s: A1/P-1/C-(pozitív kilátás).
Tulajdonosi struktúra:
A Bayerische Landesbank birtokolja az MKB Bank jegyzett tőkéjének 89,61%-át. A fennmaradó 10,38% tulajdonosa az osztrák P.S.K. Beteiligungsverwaltung GmbH.
A BayernLB profilja:
A BayernLB Csoport Németország hetedik legnagyobb pénzintézete. Társtulajdonosai a Bajor Szövetségi Tartomány és a Bajorországi Takarékbankok Szövetsége, melyek a BayernLB Holding AG. cégen keresztül 50-50 százalékos részesedéssel rendelkeznek a bankban. A BayernLB Csoport teljes konszolidált eszközállománya ? 2005. szeptember 30-i állapot szerint - 356,8 milliárd EUR volt, teljes saját tőke állománya pedig 16,7 milliárd EUR. A pénzintézet által megcélzott ügyfélkör - a bajor takarékbankok mellett ? az úgynevezett ?Pénzintézetek és szuverén ügyfelek? (nemzeti kormányok és önkormányzatok), ?Részvénytársaságok? és az ?Ingatlanügyfelek.?

MKB BANK ? FŐ MUTATÓSZÁMOK (Auditált, nem konszolidált, IFRS)
(millió Ft) 2004.12.31. 2005.12.31. Változás
Eszközök összesen 1 459 666 1 645 682 12.7%
Ügyfeleknek adott kölcsönök és előlegek, nettó 1 028 600 1 207 286 17.4%
Ügyfél számlák és betétek 732 243 841 902 15.0%
Alárendelt tőke 22134 35 382 59.9%
Saját tője 113 795 127 788 12.3%
Nettó kamatbevétel 32 685 37 873 15.9%
Nettó díj- és jutalékbevétel 13 439 17195 27.9%

Bruttó működési bevétel 53 544 62 643 17.0%
Üzemi eredmény 23 403 27 295 16.6%
Províziós díj 5 203 5 603 7.7%
Adózás előtti eredmény 18 200 21 692 19.2%
Átlagos tőkemegtérülés (%) 16,8 18,0 -
Átlagos eszközarányos megtérülés (%) 1,4 1,4 -
Költség ? bevétel arány (%) 56,3 56,4 -
*adózás előtt