MKB Mobilbank alkalmazás

Ingyenes, próbálja ki!

Bezárás
Lakossági

MKB gyűjtemény

Festmény1

A kilencvenes évek legelején, a hazai pénzügyi szolgáltatók közül elsőként kezdte kialakítani műgyűjteményét az MKB Bank. Az azóta eltelt negyedszázad alatt főként a magyar festészet XIX-XX. századi remekeiből állt össze egy páratlan kollekció, többek között olyan kiemelkedő alkotásokkal, mint Barabás Miklós Egy utazó cigánycsalád Erdélyben, Székely Bertalan Csónakázó szerelmesek, Benczúr Gyula Csendélet Dante szoborral, Rippl Rónai József A pesti rakpart, Csók István Őszirózsák című festménye.

Festmény2

A gyűjteményben akvarell-, pasztell- és temperaképek, sokszorosított grafikák, szobrok, 2004 óta pedig a kortárs művészek alkotásai is megtalálhatók. A nagyközönség rendszeresen találkozhat a kollekció egyes darabjaival, például a Nemzeti Galéria XX. századi magyar festészet állandó kiállításán, ahogyan külföldi tárlatokon is, eddig egyebek mellett Bécsben, Pozsonyban, Frankfurtban, Montrealban és Erdélyben.

A kápolnásnyéki Halász Gedeon Központban A 65 éves MKB Bank gyűjteménye a 200 éves kastélyban címmel volt látható egy átfogó keresztmetszet a bank kollekciójából 2016-ban, míg 2015-ben a Várkert Bazár adott otthont a 65 év-65 kép elnevezésű tárlatnak. Kiemelt művészettörténeti jelentőséggel bír A látható kincs címet viselő kiállításhoz 2006-ban készült, 286 alkotást tartalmazó album.